ZETApress

hírportál

Életet ajándékba

Cseri MiklósNemzetközi együttműködés a szívbeteg gyermekek megmentéséért, ivóvíz biztosítása Afrikában, Rotary Irodalmi Díj Darvasi László: Virágzabálók című nagyregényének, nyolcmillió forintból fogászat a szellemi fogyatékosok gyógyítására ? csak néhány a Rotary Magyarország 2009-es jószolgálati tevékenységei közül.

Világszínvonalú gyermek szívsebészeti klinikánk vezető szakembereinek közreműködésével megállapodás született a Rotary Magyarország, s a közös Cseh és Szlovák Rotary Kormányzóság csatlakozásáról a Gift of Life nemzetközi programjához, amely felkutatva őket, finanszírozza a szívbetegséggel született gyermekek gyógyulását ? tudatta Holub Katalin.

A szívbeteg gyermekek megmentése minden kultúrában és minden nyelven rezonál a jóérzésű emberekkel. A segítségnyújtás legalább annyira hat a segítséget adóra, mint a megsegítettre. Ezt a jelenséget Robert Donno ? a 2010-2011-es New York-i Rotary kormányzó ? is tapasztalta, amikor 1975-ben az első GOL gyermek, Grace apja zokogva köszönte meg a lányának ajándékozott életet. Azóta már több mint tizenegyezerszer ismétlődött meg ez a jelenet a világ legkülönbözőbb nyelvein és országaiban.

A Gift of Life-nak vannak már magyar vonatkozású előzményei. 1991 és 1994 között a Rotary Club Budapest közreműködésével 40 súlyos magyar szívbeteg gyermek műtétjére került sor az Egyesült Államokban. A fentiektől függetlenül, de hasonló célból adventi borkínálással gyűjtenek adományokat a pápai rotaristák egy háromgyermekes, szívbeteg anyuka számára.

Néhány 2009-es Rotary Projekt

A Rotary Irodalmi Díjat a Budapest-Tabán Rotary Club alapította 2008-ban. Ebben az elismerésben részesülhet az a könyvhéttől-könyvhétig, magyar nyelven megjelent, eredeti irodalmi alkotás ? regény, novella, verseskötetet ?, amely magas irodalmi értékén túl, leginkább kifejezi a Rotary eszmeiségét. A díj nyertese egy emlékplakettet és hárommillió forintot kap. A díj odaítéléséről kuratórium dönt felkért zsűrorok javaslata alapján. A kuratórium elnöke Sumonyi Zoltán költő, író, a magyar P.E.N. Klub ügyvezető alelnöke, tagja Gömöri György Londonban élő magyar költő, a Cambridge-i egyetem professzora, és Ilia Mihály irodalomtörténész, a szegedi egyetem professzora.

A zsűri tagjai irodalommal hivatásszerűen foglalkozó, nem könyvkiadóknál dolgozó szerkesztők, kritikusok. A grémium névsora titkos, a felkérés külön-külön történik, nem ismerik egymást. A három legtöbb jelölést kapott szerző nevét a rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón hozzák nyilvánosságra, a végső győztes a három jelölt közül kerül ki. A RID költségeit a Rotary Irodalmi Díj Társaság tagjai és az irodalmat fontosnak tartó magánszemélyek, vállalatok adják össze.

Sem az Alapítvány, sem a Társaság nem vár és nem fogad el támogatást állami vagy politikai szervezettől. A díjat minden év október 9-én adják át. A RID 2008 díjazottja Lator László lett Az egyetlen lehetőség verseskötetért. 2009-ben ? a Duna Televízió kétórás élő gálaműsorának keretében ? Darvasi László: Virágzabálók című nagyregénye nyerte el a rangos elismerést.

Szintén a Budapest-Tabán Rotary Club kezdeményezése ? összhangban a Rotary nemzetközi célkitűzéseivel ?, hogy a Budapest?Bamako Rallye egyik versenyzőjének közreműködésével januárban Afrikába küld ötszáz LifeStraw nevű kézi vízszűrő készüléket, amely nyakba akasztva akár egy pocsolyának a tartalmát felszívva egy évre elegendő egészséges ivóvízkészletet biztosít.

A romániai Moldvában egy magyar közösség, a csángó magyarság évszázadok óta őrzi identitását, óvja hagyományait és ápolja a nyelvújítás előtti magyar nyelvet. Felgyorsult világunkban ehhez próbálnak a miskolci rotaristák segítséget nyújtani támogatásukkal, amelynek jelentős állomása az októberben átadott Gyermekek Háza Külsőrekecsin községben. A magyar Rotary Clubok nemzetközi (román, amerikai, német) összefogással járultak hozzá a ház felépítéséhez és berendezéséhez. A segítség azonban itt nem ér véget, a következő nagy tervük a vízminőség javítása a Keleti-Kárpátokban eldugott magyar falvakban.

Hálót adj, ne halat! ? a Rotary nem csak az azonnali segítségnyújtásra gondol. A rászoruló közösségeket igyekszik megerősíteni a jövő generációjának képzési támogatásán keresztül. A tehetséges fiatalok különböző ösztöndíjprogramok útján vehetnek részt a legkülönbözőbb egyetemi képzésekben mind az általános, mind a speciális, béketeremtés, konfliktuskezelést segítő ismeretek megszerzésében. Idén magyar fiatalok is sikerrel pályáztak és nyertek ösztöndíjat a Tennessee Állami Egyetemre (Knoxwille, USA) és a Világbéke Ösztöndíj keretében Bradfordi Egyetem (Egyesült Királyság) Rotary Centrumába.

Ne ítélj, ismerj meg! ? A Rotary elkötelezett harcosa a békének, ennek keretében ösztönzi a más nemzetek ifjúságának találkozóit, a népek egymáshoz közeledését a fiataloknak szervezett programokon keresztül is. A nemzetközi Rotary Cserediák Program az egyik legsikeresebb kezdeményezés a magyar Rotaryban. Évente több mint ötven magyar fiatal ? 16-18 évesek ? utazhat és élhet, tanulhat a világ különböző országaiban egy hónaptól egy évig. A program során barátságok köttetnek, képviselik országunkat, kultúránkat és hazatérve elhozzák a vendéglátók baráti ölelését.

Nem csak magyar diákok utaznak, hanem ugyanennyi külföldi fiatal is érkezik hozzánk, akik az itt töltött idő alatt tanulják nyelvünket, ismerkednek hagyományainkkal, kultúránkkal és a záró esten felejthetetlen, életre szóló élményekről számolnak be. Az itt kötött barátságok sokszor életre szólóak.

1996-ban Csermely Péter professzor kezdeményezésére egy rendhagyó, az egész világon egyedülálló kezdeményezés indult el Magyarországon, amelynek keretében a tehetséges és motivált középiskolás diákok bejuthatnak az ország kiemelkedő tudományos műhelyeibe, ahol elismert kutatókkal, szakemberekkel dolgozhatnak, kutathatnak együtt. Ezzel a célkitűzéssel működik ? a Rotary-val szoros együttműködésben ? a Kutató Diákok Országos Szövetsége, amelynek segítségével az elmúlt tíz évben több mint hétezer diák kezdte meg tudományos munkáját.

A Kutató Diák Mozgalom megalakulása óta kivételes, nemcsak Magyarországon, de nemzetközi összehasonlításban is egyedülállóan sikeres. A kutató diák érdeklődésével, motivációjával, gyors felfogó- és problémaelemző képességeivel tűnik ki társai közül. Többet akar és ezért hajlandó is többet tenni. Megy, kutat és felfedez.

Ahogy a Rotary eszméiben is szerepel, a szentendrei club jószolgálati tevékenysége elsősorban az elesettek, illetve a gyermekek megsegítését célozza. Ennek az alapelvnek a figyelembe vételével írtak ki pályázatot a helyi gyermekétkeztetésben részt vállaló intézmények ? iskolák, óvodák és a központi konyha ? számára. Tizenhét pályázó kérelmét összesen 7,5 millió forinttal támogatva tették korszerűbbé több mint négyezer szentendrei gyermek ellátását. A berendezések és eszközök egy részét október 29-én, hivatalos ünnepségen adták át.

A mosonmagyaróvári Rotary Club kezdeményezésére, több mint negyven helyi és környékbeli vállalkozó együttműködésével a Karolina Kórházban szellemi fogyatékosok fogászati ellátására alkalmas rendelőt alakítottak ki mintegy nyolcmillió forintos beruházással. Ez a maga nemében szinte páratlan szolgáltatás nem csak a magyar, hanem a régióban élő szlovák és osztrák származású pácienseknek is elérhető.

Cseri Miklós, a Rotary Magyarország kormányzójának szavai szerint a válság idején felértékelődik a civil szervezetek szerepe a társadalomban. Míg egyik oldalon azt tapasztalják, hogy rohamosan nő a rászorultak száma, addig a másikon drasztikusan csökken azoké, akik segíteni tudnának. A kormányzó meggyőződése, hogy a Rotary tagjai belülről látják, s igen jól ismerik a válságot. Tudják, ki van bajban, s hogy melyik ágazat vészelte át a nehéz időszakot, így kiket lehet megszólítani. E képességük birtokában célzottan tudnak forrásokat mozgósítani egy-egy jótékonysági humanitárius projektjük anyagi hátterének biztosítására.

Rotary HungaryA Rotary a világ egyik legnagyobb civilszervezete. 200 ország 34 ezer clubjában több mint 1,2 millió rotarista végez önkéntes, önzetlen munkát és segít, ahol tud. Tagjai a társadalom és a gazdasági élet minden területét képviselik. Nemzetközi szinten végzett elkötelezettsége a gyermekbénulás, az analfabetizmus elleni harc, s a tiszta víz, az oktatás és az egészségügy minden ember számára elérhető minimális feltételeiért folytatott küzdelem.

Kiemelt feladata az egyes országokban ? a nemzeti projekteken túl – a clubok közvetlen környezetében élő támogatásra szoruló társadalmi rétegek sorsának figyelemmel kísérése, segítése. Magyarország 2007. július elsejétől önálló District, 45 clubban 1044 fő vállal jószolgálati feladatokat.

Szóljon hozzá!