ZETApress

hírportál

Címvédések a Dunán

A győri Széchenyi István Egyetem evezős-, a Testnevelési Egyetem és az Semmelweis Egyetem pedig sárkányhajós bajnoki címet nyert tegnap délután a 6. Dunai Regattán, az újbudai Műegyetem rakparton. A múlt szerdai sajtótájékoztatóról idekattintva olvashatunk.

A V4 Races sport- és kulturális fesztiválon 18 magyar, két lengyel, valamint egy-egy cseh és szlovák felsőoktatási intézmény képviseletében több mint ezer sportoló vett részt. Az egyetemek közötti vízi versenyeket több mint 30 ezer néző előtt rendezték meg. A legnagyobb, egyetemek közti evezős nyolcas viadalon öt magyar, illetve két külföldi ? lengyel és cseh ? egyetem evezőseit utasította maga mögé a győri Széchenyi István Egyetem egysége, amely 2016. és 2017. után sorozatban harmadszor diadalmaskodott. A második helyen a Testnevelési Egyetem, a harmadikon pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hajója végzett.

A sárkányhajós versenyszámban két futamot indítottak, ezeket a Testnevelési Egyetem és az Semmelweis Egyetem nyerte meg, az induló 18 magyar és egy lengyel egyetemi csapat közül. A Testnevelési Egyetem sárkányhajója ezzel ismét megvédte a bajnoki címét, és a győri evezősökhöz hasonlóan egymást követő 3. évben sem talált legyőzőre. Az első futamon a második helyezést az Állatorvostudományi Egyetem érte el, harmadikként pedig az Szent István Egyetem hajója futott be. A második futam ezüstérmese a Széchenyi István Egyetem, bronzérmese pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem lett.

Gorácz Anikó, a Dunai Regattákat szervező Antall József Tudásközpont arculat és kommunikáció irodavezetője elmondta, hogy a Dunai Regatta immár 6. alkalommal bizonyította, hogy valóban a fesztiválszezon nulladik napja. ? Egy olyan esemény, amely a dunai versenyeken keresztül hívja fel a figyelmet a folyó közösségépítő szerepére, a Duna sokszínű használatára ? tette hozzá kiemelve: az elmúlt hat évben több mint háromszorosára nőtt a résztvevő egyetemek száma.

Antall-Horváth Veronika, a szervező AJTK igazgatóhelyettese az esemény megnyitóján hangsúlyozta, hogy a Dunai Regatta magában hordozza az AJTK szellemiségét. ? A kezdeményezéssel a tudásközpont kiemelt célja, hogy erősítse az egyetemi összetartást, megtöltse élettel a Dunát és a rakpartot, valamint felhívja figyelmet a sportos és egészségre életmódra ? mondta Antall Péter hitvese, a néhai miniszterelnök menye.

? A Regattán is jelen lévő egyetemi polgári lét ad egy védőhálót, mivel az itt folyó baráti rivalizálás közben hosszú távú, értékes kapcsolatokat tudnak kialakítani egymással a hallgatók. A sportverseny és fesztivál segít abban, hogy a résztvevők hosszú távon is sikeresen együttműködhessenek ? tette hozzá Stocker Miklós, az EMMI Sportkapcsolati Főosztályának vezetője. A hajók a Duna legszebb fővárosi szakaszán haladtak végig, a szurkolók a Lánchídtól, illetve a Parlamenttől egészen a Műegyetem rakpartig lelkesíthették egyetemük csapatát az előfutamok, illetve a döntők során. Az evezősök 2000 métert, a sárkányhajósok pedig több mint 3000 métert teljesítettek.

Szóljon hozzá!