ZETApress

hírportál

V4-ek a Dunai Regattán

Antall-Horváth Veronika, az AJTK igazgatóhelyetteseTöbb mint ezer nevezés, V4-es vendégek: A tavalyi rekordot is meghaladó, több mint ezer nevezés érkezett a jövő szombaton a Műegyetem rakparton 6. alkalommal sorra kerülő Dunai Regatta V4 Races sport- és kulturális fesztivál sporteseményeire. A rendezvényen összesen közel 30 ezer résztvevőre számítanak.

Gorácz Anikó, a szervező Antall József Tudásközpont (AJTK) arculat- és kommunikációs irodájának vezetője a mai sajtótájékoztatón elmondta, hogy az ingyenes fesztivál idén része a magyar V4-es elnökség hivatalos programsorozatának. Itthonról 18, a visegrádi országokból pedig további négy egyetem fiataljai vesznek részt a programokon. Gorácz Anikó emlékeztetett rá, az induláskor az volt a céljuk, hogy az esemény sportolásra buzdítsa a hallgatókat, közösségeket építsen az egyetemek között, valamint felhívja a figyelmet a Duna sokszínű használatára. Ez idén azzal egészült ki, hogy a rendezvény erősítse a kapcsolatokat a régióban élő fiatalok között.

A Dunai Regatta evezős versenyén hat magyar felsőoktatási intézmény csapata mellett a lengyel Jagelló és a cseh Pardubice Egyetem nyolcasa méri össze erejét. Sárkányhajóban 19 egyetem egysége két futamban verseng majd egymással. Járosi Péter, a Magyar Sárkányhajó Szövetség elnöke kiemelte: a jövő szombati esemény a csapatoknak egyben kvalifikációs verseny lesz a nyári, szegedi klub legénységek sárkányhajó világbajnokságára. Az evezős egységek a Vigadótól 2000 métert, a sárkányhajósok a Parlamenttől 3000 métert fognak teljesíteni, a cél mindkét esetben a Műegyetem rakpartnál lesz.

Pétervári-Molnár Bendegúz evezős olimpikon, a Budapesti Corvinus Egyetem csapatának kapitánya kifejtette: az egyetemi nyolcasok nagyrészt aktív evezősökből állnak össze. Hozzáfűzte: a táv teljesítését nehezíti, hogy a Duna legnehezebb szakaszán kell megtenniük, ahol a betonfalak miatt nagy a víz hullámzása. A Pécsi Tudományegyetem indulóiról idekattintva olvashatunk. Mint elhangzott, a fesztivál látogatói a vízi versenyeken kívül számos egyéb olyan extrém- és látványsportággal is találkozhatnak, mint a strandröplabda, a streetball vagy a falmászás. Kellner Viktória, a Szabadtéri Testnevelési Egyesület alelnöke arról beszélt, hogy a rendezvény keretében street workoutban a legjobb 20 férfi és 10 női versenyző számára vb-selejtezőt tartanak, akárcsak freestyle fociban.

A programkínálatba idén először az e-sport is bekerült, a Sound of University zenei tehetségkutató döntősei pedig koncerteket adnak majd a rakparton. A május 5-ei egész napos programsorozat délelőtt 10 órakor a strandröplabdával veszi kezdetét, a kulturális események az eredményhirdetést követően, 19 órától indulnak, majd a rendezvény egy másnap hajnalig tartó bulival zárul. A regatta idejére leállítják majd a dunai hajóforgalmat, míg a fesztivál központi helyszínét, a Műegyetem rakpartot lezárják az autóforgalom elől.

Szóljon hozzá!