ZETApress

hírportál

Korcsolyázók fellegvára

Istvánmezei Koriközpont-tervezetA Bord Építész Stúdió Kft. nyerte a Nemzeti Korcsolyázó Központ létrehozására kiírt nemzetközi tervpályázatot. Kósa Lajos, a MOKSZ, egyben a bíráló bizottság elnöke ma délután a ferencvárosi Bálnában jelentette be, hogy az uniós nemzetközi pályázatra 11-en megvették, de csak nyolcan adták be pályaművüket.

Az 1. helyezett a Bordás Péter, Hollókövi Zoltán és Dezső Zsigmond által elkészített pályamű lett, amely bruttó 15 millió forint díjazásban részesült. A Bord Építész Stúdió tervezte korábban az Új Hidegkuti Nándor Stadiont, a Villa Budapestet, valamint az Etyeki Kúriát. A bíráló bizottság a 2. díjat Láris Barnabásnak és Lobenvein Zoltánnak ítélte oda, amellyel bruttó 12 millió forint díjazás jár. Egy pályázat ötmilliós kiemelt megvételben, további kettő két-kétmilliós megvételben részesült.

Kósa Lajos elmondta, hogy a Nemzeti Korcsolyázó Központ az istvánmezői Budapesti Olimpiai Központ területén, a Millenáris és a Kisstadion elbontásával épül fel. A győztes pályázóval 2018 januárjában köthet szerződést a beruházást végző Nemzeti Sportközpontok, a létesítményt várhatóan 2022-re vehetik birtokukba a korcsolyázók. A sportvezető tájékoztatása szerint a korcsolyázóközpont egy fedett hosszú-pályás, 400 méteres gyors-korcsolyapályából, négy, egyenként 30×60 méteres, jégkorongozásra, rövid-pályás gyors-korcsolyára és műkorcsolyára alkalmas jégpályából, valamint a kiegészítő létesítményekből ? öltözők, edző- és kondicionálótermek ? áll majd. Az előzményekről idekattintva olvashatunk.

Kósa hozzátette: az épületben helyezik el azt az akadémiai központot is, amely a magyar gyors- és műkorcsolya fejlesztését szolgálja majd. ? A beruházást a tervek szerint a magyar kormány valósítja meg, a konkrét beruházó a Nemzeti Sportközpontok lesz konzorciumban a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetséggel! ? fogalmazott a MOKSZ-elnök, aki szerint a tervpályázat eredményhirdetésével csak a munka első részét végezték el. Újságírói kérdésre hozzátette, hogy a győztes pályamű megvalósítása az értékbecslés szerint 43 milliárd, a 2. helyezett 35 milliárd forint, de ez a szám nem alkalmas az iránymutatásra, mert a tényleges beruházási költségekről csak az engedélyes tervek elkészültével érdemes beszélni. A Millenáris elbontásával a kerékpárosok sem maradnak létesítmény nélkül, hiszen egy kormányelőterjesztés szerint a magyar pályakerékpársport részére egy fővárosi és három vidéki velodrom épül majd, s mindegyik meg fog felelni a nemzetközi követelményeknek.

Cselovszki Zoltán, az átépítésre váró Iparművészeti Múzeum főigazgatója a bíráló bizottság tagjaként kifejtette: a győztes pályamű értéke, hogy a központ organikusan illeszkedik a környezetében lévő épületek: a Földtani Intézet és az épülő új Puskás Ferenc Stadion geometriájához ? melynek 2014. július 31-ei terveiről idekattintva olvashatunk ?, ugyanakkor mégsem uralkodik a területen. Kérdésemre hozzátette, hogy az 1. díjas pályamű módosításokkal is megvalósulhat, s ehhez a másik díjazottból és a három megvásároltból is nyerhetnek ötleteket.

Szóljon hozzá!