ZETApress

hírportál

Stadionban stadion

Focielnök a sakkelnökkelBemutatták az új Puskás Ferenc Stadion látványterveit. A futball mellett több mint húsz másik olimpiai sportágat is kiszolgál majd, valamint nagyszabású koncertek és egyéb rendezvények helyszíne lesz az újjáépített Puskás Ferenc Stadion, amelynek látványterveit délelőtt mutatták be a zöld gyepen. A makettet a focisták és a sakkozók elnöke együtt csodálta a küzdőtéren.

Olyan világszínvonalú infrastruktúrát építünk, amely új lendületet adhat a magyar sportnak, és alkalmassá teszi Budapestet arra, hogy még nagyobb sportrendezvényeknek adjon otthont, ráadásul sportdiplomáciában is előbbre tudunk lépni a beruházással ? közölte Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter a tervek bemutatásakor. A Magyar Sakk Szövetség elnöke kiemelte: a beruházás a foglalkoztatottság növelését eredményezi, és széles magyar vállalkozói körnek ad munkát. Az új stadion a remények szerint hozzá fog járulni az újabb magyar sportsikerekhez, még több kiváló magyar sportoló tud ott edzeni és versenyezni, és példájukon keresztül még több fiatal kezd sportolni. A költségvetési zárolások a sportfejlesztésekkel kapcsolatos idei betervezett költségeket nem érintik.

Vígh László, a Nemzeti Sportközpontok (NSK) vezetője szerint olyan létesítmény jön létre, amilyen nincs a világon, hiszen a régiben épül meg az új stadion, a két szerkezet közötti tereket is hasznosítva. A komplexum közepén álló futballstadion mintegy kétszázezer négyzetméter alapterületű lesz, a legmodernebb pályatechnikával és lelátórendszerrel, 68 ezer néző foglalhat helyet benne, de koncertek esetén a létesítmény akár 80 ezres közönséget is fogadhat. A régi és az új szerkezet közötti térbe illesztik a további húsz sportágat kiszolgáló funkciókat, egy száznyolcvan ágyas szállodát, irodákat és diagnosztikai központot. A tetőn egy hatsávos panoráma-futópálya kap helyet, amely az utánpótlás- és szabadidősportot is kiszolgálja majd.

A stadion kiviteli tervei 2014 végére készülnek el, ezek alapján kiírják a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárást várhatóan jövő májusra, amikor fizikailag is elkezdődhet a létesítmény bontása. A beruházás 2018 elejére készülhet el. A Puskás Ferenc Stadionnál 3-4000 euró/szék költséggel terveznek, így 90-100 milliárd forint lesz a teljes beruházás költségvetése. Ebből a stadion 60-80 milliárd, a kiegészítő részek 10-20 milliárd forintba kerülnek majd; a teljes összeget a magyar költségvetés fedezi ? tette hozzá. Kérdésemre Vígh megnyugtatott, hogy a Puskás Ferenc Stadion név az újjáépítés után is megmarad, s nem fogja engedni, hogy a Fradi-pálya mintájára ezt is átkereszteljék!

Skardelli György vezető tervező azt mondta, amit lehet, megtartanak a régi épületből, például a lépcsőpilonokat vagy a toronyépületet, ahová a sportmúzeum költözik. A kiegészítő funkciókat akkor is lehet majd használni, amikor az létesítményben éppen focimeccs vagy telt-házas koncert zajlik ? tette hozzá. Az új Puskás Ferenc Stadion látványtervei idekattintva elérhetők.

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke hangsúlyozta, hogy a magyar futball fejlesztése révén segítséget tudnak nyújtani húsz másik sportágnak is. Mint emlékeztetett, az elmúlt években az MLSZ több mint négyszáz pályát épített és még több száz létrehozását tervezi. Az új Puskás Ferenc Stadionnal a szövetség megpályázta a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságot, előzőleg pedig szeretnének egy Európa Liga- vagy Bajnokok Ligája-döntőt Budapestre hozni ? közölte.

2 hozzászólás

  1. Ősszel elkezdődhet a Puskás Ferenc Stadion bontása, jövőre elindul az új létesítmény építése és legkésőbb 2019-re befejeződnek a munkálatok. A legfontosabb a költségvetés betartása. Az első terv kicsit túlzó volt, takarékosabbá, ésszerűbbé tették, de így is megfelel az elvárásoknak. Egy modern labdarúgó stadion épül, amely ugyanakkor karakterében a régit idézi – mondta Fürjes Balázs budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos az m1 aktuális csatornán.

    Az új létesítmény amellett, hogy labdarúgó mérkőzéseket rendezhetnek majd benne, az ország legnagyobb koncerthelyszíne lesz, továbbá 1000-1500 fős konferenciákat is tarthatnak majd benne. A jövőre kezdődő építkezések 2018-ban vagy legkésőbb 2019-ben fejeződhetnek be – tette hozzá a kormánybiztos, aki idén vette át a projektet. A mintegy 70 ezer főt befogadó Népstadiont 1953. augusztus 20-án adták át, 2002-ben vette fel a Puskás Ferenc Stadion nevet.

Visszajelzések

  1. Csövön át az ismeretlenbe | ZETApress