ZETApress

hírportál

Rózsahegyi lexikonja

Olimpiai lexikonRózsahegyi László: Magyar olimpiai lexikon 1896-2008 című munkáját mutatta be Gombócz János egyetemi tanár délután a Magyar Sport Házában.

Megtudtuk a szerzőről, hogy jogi doktorként iratkozott be a Testnevelési Egyetemre, s a másoddiploma megvédése után főleg sportjogokkal foglalkozik. Sokoldalúságára jellemző, hogy ifjúkorában futballozott, míg a zenélést napjainkban is folytatja.

Csaknem 700 magyar sportoló életrajzát tartalmazza a kötet. Olyanokét, akik a nyári és téli olimpiai játékokon a dobogóra állhattak, így szerezve dicsőséget hazánknak. Balczó András, Csák Ibolya, Csík Ferenc, Darnyi Tamás, Egerszegi Krisztina, Földi Imre, Gerevich Aladár, Hajós Alfréd, Hegedűs Csaba, Kőbán Rita, Magyar Zoltán, Németh Miklós, Papp László, Rejtő Ildikó, Székely Éva, Zsivotzky Gyula, hogy csak néhányukat említsük a lexikon pazar névsorából, de a felsorolást még hosszasan folytathatnánk.

Csodálatos eredményeket értek el ők: hiszen általános a vélemény, hogy az olimpia valami egészen különleges ünnep egy-egy versenyző életében, és itt helytállni mindig is rendkívüli dolognak számít. Ötkarikás játékokat ugyanis csak négyévenként rendeznek, és ilyenkor az egész világ a sportolókra figyel, akik évekig készülnek erre a mindenkit foglalkoztató eseményre.

Rózsaligeti Lászlónak már több sporttal foglalkozó könyve jelent meg: Magyarok az olimpián 1. 1896-1936; A Budapesti (Budai) Torna Egylet 125 éves története 1869-1994; stb. A most bemutatott impozáns lexikonjának immáron harmadik, bővített és átdolgozott kiadásában az első újkori, Athénban 1896-ban rendezett olimpiától egészen a 2008-as pekingi játékokig veszi sorra az arany-, ezüst- és bronzérmes magyar helyezetteket.

Részletesen ismerteti sportpályafutásukat, és az olimpiai szereplésükön kívül kitér legfontosabb eredményeikre is. Ezenkívül aprólékosan foglalkozik a sporton kívüli tevékenységükkel is, gyermekkoruktól elbeszélve élettörténetüket. A címszavakat az olimpiák érmes helyezettéinek jegyzéke, éremtáblázatok, illetve az egyes ötkarikás játékok tömör, olvasmányos jellemzése egészíti ki.

Olimpikonok a szerzővel és méltatójával (Fotó: Doba István)A könyvbemutatón két élsportoló ? Kozák Danuta ezüstös kajakos és Kósz Zoltán aranyos vízilabdakapus ? is megjelent. Miként sokukkal, úgy velük is részletes interjút készített a szerző anyaggyűjtése során. Mint kérdésemre egybehangzóan vallották, nem kaptak kellemetlen kérdéseket, hisz beszélgetőtársukat családi háttere, neveltetése és intelligenciája segítette abban, hogy megmaradjon a jó ízlés határán. Úgy érzem, ezt sokunknak meg kellene szívlelnünk!

A 436 oldalas, keményfedeles könyv a Corvina Kiadó gondozásában sok-sok képpel illusztrálva jelent meg. Ezeket a szerző több sikeres nagyegyesülettől, országos sportszövetségtől, és maguktól a sportolóktól szerezte be. Mivel a gyermekkorukkal, szüleikkel, tanáraikkal és első edzőikkel is foglakozik, így ez utóbbi felvételek beszerzése csak az érintettek bevonásával volt lehetséges. Sajnos a régi olimpiák felvételei csak gyenge minőségben maradtak fenn, így ezekből vajmi kevés látható a lexikonban.

Csak a bronzéremért küzdhetünk

Nem sikerült a döntőbejutás tegnap Kairóban. U20-as válogatottunk az egyiptomi foci-vb elődöntőjében 2:0-s félidő után 3:2-re kikapott Ghána válogatottjától. Ellenfelünk péntek délután a Braziloktól 1:0-ra kikapó Costa Rica lesz a 3. helyért folyó küzdelemben, míg a péntek esti döntőt a két tegnapi győztes, Ghána és Brazília vívhatja.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Talmáé a 16. hely | ZETApress

Szóljon hozzá!