ZETApress

hírportál

Megnyílt a Tüskecsarnok

Szalagátvágók a sportiskolásokkalMa délben hivatalosan megnyitották a főváros új multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnokát, az újbudai Tüskecsarnokot. Az ünnepségen először a moderátor Áder János köztársasági elnök üzenetét olvasta fel, aki levelében megírta, ahhoz, hogy sportnemzetből sportoló nemzetté váljunk, és az aktív sportolás mindennapjaink részévé váljon, megfelelő létesítmények kellenek.

A kormány 2012-ben döntött a sport- és rendezvénykomplexum befejezéséről. Az építést tavaly novemberben kezdték újra, és 5,9 milliárd forintból mostanra készült el a 4000 fős nagycsarnok, a szabadidős sportolókat váró sportcentrum, valamint a kétszintes mélygarázs. ? A Tüskecsarnok mostani formájában ilyen létesítmény. Külön öröm, hogy ezzel a főváros egy régóta sajgó sebét is sikerült begyógyítani ? fogalmazott az államfő levelében arra utalva, hogy a létesítmény építését 1993-ban kezdték el, ám a beruházás 1996-ban leállt, és több mint másfél évtizedig nem is folytatódott.

Simicskó István sportért felelős államtitkár ? aki egyben a XI. kerület országgyűlési képviselője is ? beszédében kijelentette: mivel a magyar sportolók a világversenyeken rengeteg érmet nyertek, és ezzel sok örömet okoztak a nemzetnek, ezért a kormányzat részéről meg kell hálálniuk, hogy nekik köszönhetően javult az ország imázsa és nemzetközi megítélése. ? A sportolóknak és a szurkolóknak adjuk tehát most át ezt a csarnokot ? mondta az EMMI államtitkára, majd emlékeztetett arra, hogy a 2500 négyzetméteres küzdőtérrel rendelkező létesítmény közel 20 sportágnak lesz az otthona. Beszélt arról is, hogy a Tüskecsarnok szomszédságában hamarosan elkészül egy 50 méteres versenyuszoda és egy állítható mélységű 25 méteres tanmedence is. ? Ezzel nemcsak a XI. kerületben, hanem egész Dél-Budán jelentősen gazdagodnak a sportolási lehetőségek ? tette hozzá.

Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere úgy fogalmazott: mindig fájó pont volt a számára, hogy a kerületben akadt egy olyan létesítmény, amely több mint másfél évtizedig üresen állt, és nem tudta betölteni azt a szerepét, amire tervezték. Hangsúlyozta, hogy a csarnok nemcsak a versenysportot fogja szolgálni, hanem az egyetemistáknak és a kerületi polgároknak is lehetőséget biztosít a sportolásra, sőt, színvonalas kulturális eseményeknek is otthont fog adni.

Vígh László, a beruházásért felelős kormánybiztos elmondta, hogy először négy éve a jégkorongozók vetették fel neki, be kellene fejezni a Tüskecsarnok építését. ? Több mint húsz éve vár rá Magyarország, hogy ebből a korábbi szellemkastélyból tudjunk valamit építeni. A Tüskecsarnok sokáig a kudarc, a lemondás és e gyengeség szimbóluma volt, mostantól azonban a sporté, a kikapcsolódásé és az önfeledt szórakozásé lesz ? állapította meg a kormánybiztos, majd hozzátette, aláírt szerződéseik alapján sportrendezvényekből, koncertekből és konferenciákból már most százmillió forintos bevételre számíthatnak. ? Ez ma Magyarország legösszetettebb és legmodernebb sportkomplexuma ? jelentette ki azzal folytatva, hogy az első rendezvény a most szombati Kelet?Nyugat Kosárlabda All Star Gála lesz.

A megnyitón részt vett Illés Gabriella, az első nem sportrendezvény, a Játékkészítő színielőadás producere, valamint két szereplője, Koltai Róbert és Hajdu Steve is. Elmondták, hogy már két-három hete próbálnak, így tulajdonképpen ők vették először birtokukba a Tüskecsarnokot, ahol december 27-tól 31-ig tíz előadást fognak tartani, melyekből nyolcra a telt ház már most garantált. Ezután emlékplaketteket osztottak ki a csarnok megvalósításában elévülhetetlen szerepet betöltőknek, így többek között Rubik Ernő és Lázár Antal tervezőknek is. A sport sem maradt ki a mai programból: a Grosics Gyula általános iskola diákjai tízperces kosárlabda bemutatót tartottak. Névadójuk 88. születésnapján február 3-án mi is részt vettünk az újbudai sportiskolában.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Egyetemi kettős ünnep | ZETApress
  2. Sopronban kosarazunk | ZETApress

Szóljon hozzá!