ZETApress

hírportál

Egyetemi kettős ünnep

Egyetemi díjazottakA lágymányosi egyetemi campuson a Tüskecsarnok ma déli átadása után délután a Budapesti Gazdasági Főiskolán díjazták az év egyetemi sportolóit is a világversenyeken elért eredményeikért. A Tüskecsarnok délelőtti megnyitóján elhangzott: kormányzati cél a nemzetközi sportesemények Magyarországra hozatala, a díjátadón a Magyar Egyetemi ? Főiskolai Sportszövetség (MEFS) az év legeredményesebb egyetemista sportolóit ismerte el.

A díjakat azok az egyetemi, főiskolai hallgatók vehették át, akik ez évben felnőtt világbajnokságon aranyérmet szereztek, a 2014-es Egyetemi Világbajnokságok egyikéről arany-, ezüst-, vagy bronzéremmel tértek haza, illetve dobogós helyen végeztek a Rotterdami Európai Egyetemi Játékokon. Hagyományosan díjazták a Magyar Egyetemi ? Főiskolai Országos Bajnokságok (MEFOB) intézményi pontversenyének győztes egyetemeit és főiskoláit is.

A rendezvényen felszólalt Dr. Simicskó István, az EMMI sportért felelős államtitkára, aki beszédében szólt a Budapesten ma átadott Tüskecsarnokról is, hangsúlyozva, hogy az új létesítmény nem csupán a fővárosi egyetemek hallgatóinak biztosít majd modern színteret a sportoláshoz, hanem várhatóan számos nagy nemzetközi sporteseménynek ad otthont. A versenysport, a szabadidősport és az egyetemi sportélet egy csodás komplexumot, új lehetőséget, korszerű budapesti fellegvárat kapott ? hangsúlyozta az államtitkár, aki beszélt arról is, hogy a sport segítséget ad a hallgatóknak önmaguk jobb megismeréséhez, olyan új világot nyit ki, amely segít a magunkban rejlő értékek, erősségek felfedezésében.

Dr. Magyar Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke, az olimpiai sportágak versenysportjáért felelős szakmai tagozat elnöke úgy látja a magyar sport jelenleg reneszánszát éli, az idei Európa- és világbajnokságokon nagyon sok olyan kiváló sportoló szerepelt és szerzett érmeket, aki jelenleg a felsőoktatásban tanulnak. Az egyetemi világbajnokságokon megszerzett 29 magyar érem is rekord a sporttörténelemben, mindez tovább erősíti a hazai egyetemi sportéletet. A kétszeres olimpiai bajnok sportvezető beszédében kitért arra is, hogy minden egyes kiváló sporteredmény a szülők, edzők, pedagógusok munkájának közös gyümölcse.

Dr. Székely Mózes, a Felsőoktatási Tervezési Testület (FTT) elnöke az egész felsőoktatás nevében köszöntötte a díjazottakat. Az FTT elnöke felszólalásában kiemelte, hogy a 300 ezernél is több hallgató közül alig kétezren vesznek részt a nemzetközi élsportban és közülük is csak a legjobbak jöttek el a mai díjátadásra. Dr. Székely Mózes beszédében kitért az újonnan kinevezett kancellárokra is, jelezve, nagyon bízik abban, hogy közreműködésükkel tovább erősödik majd a hazai egyetemi sport. Dr. Kovács Antal, olimpiai bajnok, a MOB és a MEFS elnökségének tagja a magyar sport hőseinek nevezte az egyetemi világbajnokságok résztvevőit. Hangoztatta, hogy az egyetemi tanulmányok nagyon fontos szerepet töltenek be a sportolók jövőjének megalapozásában, a sikeres civil életre való átállásban.

Prof. Dr. Tóth Miklós a diák-, és főiskolai-egyetemi sportért felelős szakmai tagozat elnöke azt mondta, a megszerzett bajnoki címek és érmek nemzetünk kincsei. A MOB alelnöke úgy látja, a díjátadó résztvevői várhatóan mind a sportban, mind pedig a tanulásban kiváló eredményeket érnek majd el a jövőben is. Prof. Dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke azt mondta, a tanulás kiteljesíti a sportolók életét, hiszen a jellemet is nagymértékben megerősíti az a kitartó munka, amely nélkülözhetetlen a kimagasló testi és szellemi eredmények eléréséhez. Ehhez adnak segítséget azok a Sportirodák és az a mentorálási rendszer, amely mára 24 felsőoktatási intézményben kiépült. Az egyetemi oktatók által felkarolt sportolók a mentori rendszerben jelentősen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a sportban sikeres hallgatók, ne csak sportoló társaik szemében váljanak példaképekké, hanem diáktársaik előtt is.

A díjátadón a MEFS elnöke aranyplakett elismerésben részesítette Sándorné dr. Kriszt Évát a Budapesti Gazdasági Főiskola rektorát, a Magyar Rektori Konferencia társelnökét, mint a rendezvény házigazdáját. A Pécsi Egyetemi Atlétikai Club (PEAC) megalakulásának 90. évfordulója alkalmából dr. Ács Pongrác a klub elnöke vehetett át díszoklevelet. A MEFS aranyplakett elismerését kapta Dr. Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere és dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, a Magyar Rektori Konferencia elnöke is a 2014. évi Birkózó Egyetemi Világbajnokság sikeres megrendezéséért.

A rendezvényen átadták a Budapesti Universiade pályázat kisfilmjében való közreműködésért járó elismeréseket is, amelyet a tizenötszörös Európa csúcstartó és világcsúcstartó olimpiai ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok, a Nemzetközi Úszó Hírességek Csarnokának kitüntetettje, Dr. Gyarmati Andrea, a kétszeres olimpia bajnok, háromszoros világ és Európa-bajnok, 1977-ben Universiade-győztes, a magyar tornasport halhatatlanja, Dr. Magyar Zoltán és az olimpiai- és világbajnok, kétszeres egyetemi világbajnok cselgáncsozó, Dr. Kovács Antal vett át.

Az eseményen megjelent Czene Attila, a MOB alelnöke, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke, Szekeres Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) miniszteri biztosa, Gyetvai Árpád, az EMMI Felsőoktatásért Felelős Államtitkárságának főtanácsadója, Dr. Dubéczi Zoltán, a Magyar Rektori Konferencia főtitkára és számos további sportvezető, olimpiai, világ és Európa-bajnokok, egyetemi rektorok, kancellárok, továbbá a sportszövetségek elnökei és főtitkárai mellett a díjazottak edzői is.

Szóljon hozzá!