ZETApress

hírportál

Jason Bergmann remekelt

Jasno BergmannIsmét amerikai győzelem a magyarországi Giants Live-on. 2013 után az idén is amerikai győzelemmel zárult a Giants Live világbajnoki kvalifikációs erős-ember verseny magyarországi állomása a káposztásmegyeri Ramada Aquaworldben. Korábban már megírtuk, hogy 10 ország 12 versenyzője érkezik.

A hotel liftje 720 kilogrammot szállíthat, s a péntek délelőtti sorsoláson azt kellett megtippelnünk, a 12 versenyzőt hány menetben viheti fel szálláshelyére. Jómagam 1620 kilót, három menetet tippeltem, s mivel összsúlyuk 16 és fél mázsa volt, én jártam hozzá legközelebb. Nyereményem egy trikó volt, melyet mindegyik versenyző aláírt. A második helyezett 1610 kilót, a harmadik meg 1600-at tippelt, de ezért semmit sem adtak.

A sorsolás alapján kezdték péntek este 6-kor a kamionhúzást az erős-emberek az óbudai Dallas Benzinkút és Étteremnél, majd szombat délután 2-kor ezen eredmény alapján fordított sorrendben a rönknyomás, a Conan-kör, a kőgolyó emelés, az autófelhúzás és az izlandi keresztcipelés következett. Minden versenyszámot az utolsó helyen álló versenyző kezdett, s az élen álló fejezett be. Estére aztán az eredmény is megszületett.

Mindkét versenynap szomorú eseménnyel indult. Egy perces néma főhajtással emlékeztek meg Goda Istvánról, a múlt héten tragikus hirtelenséggel elhunyt barátjukról. Pápán, az erős-emberek bajnokságán lett rosszul, életét a kiérkező mentők sem tudták megmenteni. A nyíregyházi erőemelő bajnok számos hazai címet szerzett sportágában és több nemzetközi bemutatón is részt vett. Az elmúlt időszakban főleg az erősek versenyein vett részt, de több alkalommal tartott kamionhúzó-bemutatót is. Szívhibával született, melyet semmilyen vizsgálat nem tudott kimutatni, így a tragédia bármikor bekövetkezhetett. Júliusban lett volna 41 éves, négy gyermeke maradt utána.

Mint Nagy Ákos versenyigazgató a pénteki sajtótájékoztatón kérdésemre elmondta: a februártól novemberig tartó Giants Live-sorozaton komoly orvosi ellenőrzésnek vetik alá a sportolókat. A kontroll az Egyesült Államokban a legszigorúbb. Az erős-embereknek friss EKG- és laborlelettel kell érkezniük, s a vizsgálatokat az amerikai versenyorvosok is megismételtetik velük. Semmit sem bíznak a véletlenre, nem akarnak tragédiát a versenyeken.

Hatalmas csatában, azonos pontszámmal, de több versenyszám győzelemmel az amerikai Jason Bergmann végzett az élen, megelőzve a 21 éves szlovén Matjaz Belsakot, a mezőny legfiatalabb tagját és Eddie Hall-t, a britek legerősebbikét. A szlovák színeket képviselő Puzsér Péter a 8., a két magyar Hajnal Tamás és Sebestyén János a 10. és a 12. helyen végzett az észak-pesti Ramada Aquaworldben immár harmadszor megrendezett erőpróbán, amely a tervek szerint ősszel kerül sugárzásra a legnagyobb európai sportcsatornán.

A Giants Live Hungary 2014 hivatalos végeredménye: 1. Jason Bergmann, USA, 59,5 pont (3 versenyszám megnyerésével); 2. Matjaz Belsak, SLO, 59,5 pont; 3. Eddie Hall, GBR, 56 pont; 4. Mike Caruso, USA, 44 pont; 5. Konstantine Janashia, GEO, 43,5 pont; 6. Graham Hicks, GBR, 40 pont; 7. Michael Votter, AUT, 36 pont; 8. Puzsér Péter, SVK, 34,5 pont; 9. Marc V. D. Haer, RSA, 27,5 pont; 10-11. Hajnal Tamás, HUN és Alen Radosevic, SRB, 27,5-27,5 pont; 12. Sebestyén János, HUN, 8 pont.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Erős-emberek Győrött | ZETApress

Szóljon hozzá!