ZETApress

hírportál

Szocsiba Budapesten át

Jeges párosA Szocsiban jövőre megrendezésre kerülő XXII. Téli Olimpiai Játékok éremesélyesei Budapestre készülnek ? hangzott el a délelőtti sajtótájékoztatón a Cházár András utcai Lion’s Garden Hotel Nagytermében. 2014. január 13-a és 19-e között Budapest immár hetedik alkalommal rendezi meg a Műkorcsolya és Jégtánc Európa-bajnokságot

A korábbi versenyeken ? 1895, 1909, 1955, 1963, 1984, 2004, 2014 ? háromszor is ünnepelhettek a nézők magyar győzelmet: 1895 ? Földváry Tibor, 1955 ? Nagy-testvérek, páros korcsolyázás, 2004 ? Sebestyén Júlia. A szervezők többek között azzal harangozták be a versenyt, hogy a februári szocsi téli olimpia európai éremesélyesei közül szinte mind jégre lépnek Budapesten. A II. Világháború utáni Eb-történetet vizsgálva a budapesti közönség rendszerint jól járt: a 15 budapesti bajnok közül 6 olimpiai bajnok is lett a következő olimpián. Nők: Sjoukje Dijkstra (NED) 1964, Katerina Witt (GDR)1984. Párosok: Elena Valova és Oleg Vasziljev (URS) 1984, Tatjana Totmiania és Maxiin Marinin (RUS) 2006. Jégtánc: Javne Torvill és Christopher Dean (GBR) 1984, Tatjana Navka és Román Kosztomarov (RUS) 2006. Feltűnő, hogy a férfiak számára nem jelent jó jelet a budapesti győzelem, hiszen eddig soha egyetlen nálunk Európa-bajnoki aranyat megnyert férfi nem lett olimpiai bajnok a következő olimpián.

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség tíz hónappal a Debrecenben nagy sikerrel megrendezett Rövid-pályás Gyors-korcsolya Világbajnokság után újabb kihívás előtt áll. A szervezést nagyban segíti az, hogy jól képzett, tapasztalt, összeszokott stáb kezében van az irányítás. Az hogy megint ránk esett a választás, elismerése a munkánknak, amit évtizedek óta végzünk a korcsolyázás fejlesztéséért, az ISU-ért (Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség) ? mondta Sallak György, a MOKSZ ügyvezető igazgatója.

2006 szeptemberében a SYMA Csarnok megnyitóján a sztárvendég Plushenko ünnepi gáláját élvezve aligha gondolhatta bárki is, hogy ez az egyébként nem éppen erre a sportágra megálmodott csarnok hét és fél évvel később Európa legjobbjait fogadja majd. ? Tény, hogy a szervezőknek kihívást jelent a helyszín, ahol már rengeteg világszínvonalú sporteseményre került sor, de a korcsolyázás ezen a szinten most fog itt bemutatkozni. Hétezer főt befogadó lelátórendszer várja a 36 országból nevezett 180 sportolót, a név szerinti nevezés december 23-án zárul. Kellő kreativitással szeretnénk emlékezetes versenyt varázsolni a csarnokba a várhatóan 1200 akkreditált vendégnek, a közönségnek, nem is beszélve a televízió nézőkről, akik az egész világban HD minőségű közvetítéseken keresztül élvezhetik majd az eseményeket. Eddig már több mint tíz európai tv társaság jelentkezett be, a médiaakkreditálásnál is közeledik a 150 fős határ és még hol a vége, hisz az akkreditáció december 11-ig tart. Az esemény host broadcaster-i teendőit az MTV A vállalta, 25 órás sugárzást terveznek. Az ő feladatuk sem egyszerű, mivel a 15 kamerás közvetítés számára egységes világítási rendszert kell teremteni a csarnokban és az 1600 lux biztosítása is elengedhetetlen a jégfelületen ? folytatta Sallak György.

Mobil pálya várja majd a versenyzőket, a szervezők az ISU világában jól ismert osztrák AST céggel szerződtek a jég készítésére. Közösen a városligeti Műjégpálya szakembereivel január harmadikén kezdik építeni a pályát. A szervezők közölték, hogy folyik a Ticketpro.hu portálon a jegyértékesítés és a belépők közel egyharmadát külföldi vevőknek már el is adták . A hazai kampány a karácsonyi bevásárlási időszakra összpontosít majd.

Havasi Balázs: Vihar című zenedarabjának felhasználásával már tervezik a megnyitó ünnepséget is, mely a korcsolyatörténetre épül, tele friss, modern látvány és show-elemekkel és persze Sebestyén Júliával, aki 10 éve a legutóbbi budapesti Eb aranyérmese volt. 2014-ben hasonló eredményre nem számíthat a magyar publikum. Bálint Csaba a MOKSZ pontozásos sportágak ágazatigazgatója bemutatta a magyar indulókat. Jégtánc ? Turóczi Dóra / Major Balázs, edzőjük Vedres Mátyásné Berecz Ilona, férfi műkorcsolya ? Forgó Kristóf, aki megszerezte az induláshoz szükséges minimum technikai pontszámot (TES), edzője Kulcsár Zsófia és Tóth Zoltán.

A sajtótájékoztatón szponzori szerződés aláírására is sor került, a Kalocsai Porcelánfestő Kft. képviseletében Szentesi Zoltán ügyvezető igazgató írta alá az együttműködési dokumentumot. A szervező bizottság a verseny remélt sikerét nagyban az önkéntesekre is építi. A november 27-én szerdáig jelentkezettek közül 150 főt választottak ki, akiknek egy része már a hétvégén a budapesti Gyakorló Csarnokban zajló Mikulás kupán is közreműködik. Itt zajlanak majd az edzések is a januári Eb idején.

Mivel csak a jelenlévő versenyzőink beszéltek jeges kapcsolatukról, jómagam Szentesi Zoltánt kérdeztem ugyanerről. A Kft. igazgatója elmondta, hogy családi indíttatásra kezdett két éve korcsolyázni gyermekeivel. Korábban legalább száz kilométert kellett volna ehhez utaznia, ma már elég negyven is, mert elkészült egy jégpálya Baján. Egy-egy díszes vázát kapnak majd a győztesek a januári Eb-n, s a helyezettek és a résztvevők is kapnak ajándéktárgyakat. Más sportágak versenyeire készítettek már érmeket is, de ezt most nem tőlük rendelte meg az öt szakágat tömörítő hazai szövetség.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Simul a jég a Symában | ZETApress

Szóljon hozzá!