ZETApress

hírportál

Simul a jég a Symában

Tánc a jégenÖt nap múlva kezdődik a budapesti műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság. A január 13-án, hétfőn induló Műkorcsolya és Jégtánc Európa-bajnokság kezdete előtt öt nappal a verseny szervezőbizottsága a SYMA Csarnokban mutatta be a helyszínt, valamint a jégkészítés folyamatát.

A ritkaságszámba menő túra kezdetén Kósa Lajos, a MOKSZ elnöke mondta el, hogy Magyarországon komoly hagyománya van a jeges világversenyek rendezésének, az ISU már hetedszer jegyezheti be a történelemkönyveibe Budapest nevét, csak Európa-bajnokság kapcsán. Legutóbb tíz éve rendezte a magyar főváros a kontinens viadalt. Az akkori mezőnyből öten újra jégre lépnek, így a 2004-ben aranyérmet szerzett francia Brian Joubert is.

Az idei versenyre 35 országból érkeznek sportolók, köztük a két egyéni szám címvédője az olasz Kostner, aki a 10 évvel ezelőtti Eb-n is szerepelt, valamint Fernandez, aki a spanyolok első érmét nyerte ebben a sportágban. De a zágrábi címe megvédésére érkezik hozzánk a Volosozhar?Trankov orosz pár is, akiket hazai pályán, a téli olimpiát rendező Szocsi egyik legnagyobb esélyeseként tartanak számon az aranyra. A magyar közönségnek jó esélye nyílik arra, hogy több olyan produkciót is láthat, melyek néhány hét múlva olimpiai érmekre is válthatók.

A túra során az érdeklődők megismerkedhettek a jégpálya készítésének fortélyaival, miközben a pályán a jég festése folyik. Magáról a rendszerről Bartha László, a jégtechnikáért felelős szakember beszélt: ? A SYMA rendezvény csarnok nagy teherbírású, sík padlózattal rendelkezik, azzal a céllal készült, hogy a különböző események ideiglenes építményei elhelyezhetőek legyenek rajta. Az Európa-bajnokságra telepített jégpálya egy komplett mobil rendszer, amely bárhol felállítható, ahol megfelelő elektromos kapacitás (itt 3×400 Amper) és sík terület áll rendelkezésre.

A pálya építését egy fólia réteg fektetésével kezdték, ami védi a padlózatot és segít az esetleges hűtőközeg folyás esetén. Erre a fóliára épül a jégpálya szerkezet. Maga a pályatest arasznyi vastagságú csíkokból összeálló gumiszőnyegből áll, melyeket tekercsekben szállítanak a helyszínre. A gumiszőnyegbe integrált csövekben közlekedik a közvetítő hűtőközeg, ami a pálya hosszanti oldalán lefektetésre került osztó és gyűjtő vezeték rendszerből jut ide.

A csővezeték összeszerelését követően töltötték fel a rendszert a közvetítő közeggel, ami itt etilén-glikol oldat. A hűtés elindítását követően permetezve kell felhordani a vizet a szőnyeg felületére. Kb. 1 cm jég készül ahhoz, hogy el lehessen kezdeni a palánk szerkezet összeszerelést, ami erre a vékony jégrétegre került talpakon áll. A beállított palánk a jég készítése során bele fagy a pályába, így lesz tökéletesen stabil. Maga a hűtőgépészet egy konténerbe integrált egység, mely tartalmazza a kompresszorokat, a hűtő kondenzátorokat és a szivattyúkat is.

Szél-Molnár Gábor, a jeget készítő osztrák AST cég magyarországi képviselője mutatta be a vállalatot, melynek mottója: ICE, WE CAN. ? Az AST, mely a műjégpályák terén No. 1 Európában, állandó és mobil műjégpályákat készít a világ minden táján ? mondta. 1991 óta vannak jelen a világban az AST műjégpályái: 148 ezer m2 mobil jégfelület áll rendelkezésre. A világ 40 országában 300 állandó műjégpálya üzemel AST rendszerrel, a cég 2600 műjégpálya telepítést végzett az elmúlt 10 évben, évente 300 bérelt mobil pályát építenek fel.

Az AST eddig jégtechnológiát szolgáltatott 11 világbajnokságra, 2 Európa-bajnokságra, 1 olimpiára, 4 Red Bull Crash on Ice-ra. AST találmányok, újítások: AST EPDM jégszőnyeg, amely alkalmas mobil, állandó-mobil és állandó műjégpályák hatékony és rugalmas kialakítására. AST ICEPHALT ?, AST aszfalt alapú jégpályák, AST B-MIX THERMOBETON jégkorong arénák és jégcsarnokok építésénél használatos.

AZ AST műjégpálya működési elve

Az abszorpciós tekercseket (AST jéglemezeket) lerakják egymás mellé, a későbbi jégfelület nagyságának megfelelően. Egy fagyasztóegység a fagyásgátló és víz környezetbarát keverékét -7° és -10°C közti hőmérsékletre hűti és átszivattyúzza a jégtáblákba (az abszorpciós felületbe). Miután a jéglemezek hőmérséklete fagypont alá süllyed, sima és egyenletes jégfelületté fagyasztják a felpermetezett vizet. Zseniálisan egyszerű!

Az alkalmazott hűtőenergia szerkezeti, teljes és közvetlen úton kerül a jégbe. Rugalmasságuk következtében az AST jéglemezek könnyen igazíthatok a talaj felszínéhez. Az AST műjégpálya alacsony konstrukciója miatt kisebb a vízigény, ami energia megtakarítással jár. A hűtőberendezés optimális méretezése miatt alacsonyan tartható az energiaigény szintje. Az AST műjégpálya a Tichelmann-rendszer szerint működik. Ez garantálja minden egyes jéglemez optimális átáramoltatását és a teljes jégfelület egyenletes hűtését.

A sajtótájékoztató során Riskó Géza, a host broadcaster szerepét betöltő MTVA sprtfőszerkesztője bemutatta a közel 100 fős stáb vezetőit és elmondta, hogy szerte Európában komoly érdeklődés kíséri a versenyt, 13 ország közvetíti az eseményeket. Az Eurosport is átveszi a közvetítést, így a képsorok a teljes kontinenst elérik. Emellett egyébként a tengerentúlról is sok újságíró érkezik Kínából, Japánból, az USA-ból.

A túra záró állomásán Sallak György, a MOKSZ ügyvezető igazgatója mutatta be a magyar indulókat: a Turóczi Dóra?Major Balázs jégtánc kettőst és Forgó Kristófot, akiket a december 5-i sajtótájékoztatón is láthattunk. Mint Sallak György elmondta, a szervezők mindent megtesznek azért, hogy a méltán híres magyaros vendégszeretet járja át az eseményt. ? Ez a feeling érezhető legyen a sportolók, a vendégek és a nézők számára egyaránt. Ennek az érzésvilág fontos megjelenési pontja lesz az ünnepélyes megnyitó is, melyen a Himnuszt Náray Erika énekli el.

A sokszínű programban közel 100 korcsolyázót láthatunk a jégen, ismét köszönthetjük a tíz évvel ezelőtti Eb-n aranyérmet szerzett Sebestyén Júliát is, valamint feltörekvő és már nemzetközi szinten is bizonyított ifjú korcsolyázóinkat. A megnyitó felvonultatja valamennyi korcsolyázó szakágat, így a műkorcsolya és jégtánc mellett láthatjuk a szinkronkorcsolya csapatot és a short track versenyzőit is ? mondta az ügyvezető igazgató. A megnyitó meglepetés produkciókkal és különleges látványelemeket is felvonultató show-val várja a vendégeket január 15-én, szerdán délután 16:45-kor a SYMA Csarnokban.

2 hozzászólás

  1. 33 ország 170 versenyzője várja a budapesti rajtot. Mivel a hétfőn kezdődő Műkorcsolya és Jégtánc Európa-bajnokság női mezőnyben az ír versenyzőnek az utolsó alkalommal sem sikerült elérnie az Eb induláshoz szükséges minimum technikai pontszámot, a benevezett görög induló pedig megbetegedett, összesen 33 ország 170 ország versenyzője indul budapesti Európa-bajnokságon. Közülük ötvennek véget ér a verseny a rövid program után, mivel az egyéni korcsolyázók esetében 24-24 versenyző, a párosoknál 16 pár, a jégtáncban 20 kettős léphet tovább, hogy a kűrt is bemutathassa.