ZETApress

hírportál

Judoggy a tatamin

JudoggyAz idén fennállásának 65. évfordulóját ünneplő Európai Judo Szövetség (EJU) és a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) április 25-e és 28-a között, jövő csütörtöktől vasárnapig a Papp László Budapest Sportarénában rendezi meg az év egyik legrangosabb magyarországi sporteseményét.

Az adidas Judo Európa-bajnokságra 42 ország 410 judósát nevezte nemzeti szövetsége. A Hotel Sofitelben a délelőtti, hivatalos sajtótájékoztatón részt vett Sergey Soloveychik, az Európai Judo Szövetség elnöke, Dr. Simicskó István államtitkár, az Európa-bajnokság szervezőbizottságának tiszteletbeli elnöke, Dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség és az Eb szervezőbizottságának elnöke, Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, Nagy Zoltán Péter, az OTP Bank marketing igazgatója, Hans van Essen, az Európai Judo Szövetség médiaigazgatója, Nagy András, a Magyar Judo Szövetség szakágvezetője mellett az Európa-bajnokság leendő magyar hősei, Magyarország judoválogatottjának tagjai és mestereik is.

Európa a legeredményesebb kontinens

Sergey Soloveychik, az EJU elnöke kiemelte, hogy az európai judós család az elmúlt időszakban nagy sikert ért el azzal, hogy a londoni olimpián a legeredményesebb kontinens lett a sportágban. Az EJU-elnök az Európa-bajnokság szervezőinek munkájáról is szólt, leszögezve: igen nehéz dolguk van, hiszen tavaly az oroszországi Cseljabinszk ? gigantikus költségvetésből ? külsőségeiben és színvonalában is nehezen felülmúlható Európa-bajnokságot rendezett, de látván a magyarok erőfeszítéseit, bízik benne, hogy a jövő héten judós ünnep lesz Budapesten.

Dr. Simicskó István államtitkár hangsúlyozta, a kormány kiemelt feladatának tartja a sport fejlesztését, sosem látott mértékű anyagi segítség érkezik a magyar sportba, az egyik kedvezményezett pedig a judo lesz a kiemelt sportágak közül ? az elmúlt időszak eredményei alapján egyáltalán nem érdemtelenül.

Dr. Tóth László, az MJSZ elnöke emlékeztetett rá, hogy a sikeres olimpiai szereplés jelentősen emelte a judo ázsióját Magyarországon, a 2013-as Eb-rendezés pedig tudatos tervezés eredménye. ? A magyar judo még mindig felszálló ágban van, társadalmi elismertségünk napról napra növekszik, és ehhez egy sikeres Európa-bajnokság rengeteget hozzá tud tenni. 2013 júniusától a Magyar Judo Szövetség is részesülni fog a sportágfejlesztési támogatásban, amit ezúton is szeretnék megköszönni. A támogatás összege mintegy egymilliárd forint, amiből jut ingatlan beruházásra és fejlesztésre, az utánpótlás-nevelésre, valamint a tömegsport és a diáksport fejlesztésére is. Bízom benne, hogy az idei rendezvény a judo ünnepe lesz. Bízunk benne, hogy hasonló hangulatot tudunk kreálni, mint amilyet a jégkorong-világbajnokságon tapasztaltunk! ? adott hangot reményének. Szabó Bence, a MOB főtitkára méltatta a judosok kiemelkedő eredményeit, hozzátéve, hogy a kiemelt sportágként érkező támogatás még jelentősebb távaltokat nyithat meg a magyar judo előtt.

Félmillió forint a legszebb magyar ipponért

Nagy Zoltán Péter, az Európa-bajnokságot támogató OTP Bank marketing-igazgatója bejelentette, a szponzoráción kívül motiválni is szeretnék a magyar judósokat, ezért felajánlottak egy különdíjat: az Eb legszebb magyar ipponjáért félmillió forint jár majd!

Szergej Szolovejcsik újságírói kérdésre elárulta: a budapesti Eb kapcsán nagyszabású gálát rendeznek, amelyen a szövetség fennállásának hatvanötödik évfordulóját ünneplik majd meg, no és azt, hogy a londoni olimpián megszerzett huszonkilenc éremmel Európa lett a legeredményesebb kontinens. A gálán a legjobb 2012-es versenyzőket, edzőket, bírókat és eseményeket egyaránt megjutalmazzák majd.

Hans van Essen, az EJU média igazgatója a magyar sajtó aktivitását méltatta, elmondta, hogy az eseményt közvetítő MTVA munkatársain kívül több mint kétszáz média munkatárs akkreditált a budapesti Eb-re, a pénteki sajtókonferencia kapcsán pedig megjegyezte: ilyen nagy érdeklődést még nem tapasztalt judo-sajtótájékoztatókon.

A jövő héten négy olimpiai bajnok (a francia Riner, a grúz Savdatuasvili, a görög Iliadisz és a fehérorosz Makarov), tizenkét londoni ötkarikás érmes (Riner, Savdatuasvili és Iliadisz mellett a francia Pavia, Tcheumeo és Gneto, a holland Grol és a csapatversenyben induló Bosch, a belga Van Snick, a román Caprioriu és természetesen a londoni ezüstérmes Ungvári Miklós és a bronzérmes Csernoviczki Éva), négy Európa-bajnoki címvédő (Joó Abigél, a grúz Liparteliani, a román Chitu és a portugál Monteiro), valamint hat világranglista vezető (a francia Riner, Pavia és Larose, a koszovói Kelmendi, a cseh Krpalek és a grúz Liperteliani) is ott lesz az Eb mezőnyében.

A magyar válogatott az egyéni küzdelmekben teljes létszámban képviselteti magát, vagyis a férfi és a női mezőnyben is kilenc-kilenc judósunk lesz ott a mezőnyben. ? A hazai Európa-bajnokság érthetően lázban tartja a magyar versenyzőket, a sérültek felépültek, a betegek meggyógyultak, mindenki elszántan készül a nagy erőpróbára. Két érem és két pontszerző helyezés megszerzését várom a csapattól. A sikeres londoni olimpiai szereplés után talán kicsit visszafogottnak látszik ez az elvárás, de egyelőre nehéz lemérni, hogy a szabályváltozásokhoz mennyire tudtak alkalmazkodni a versenyzőink, és azt se felejtsük el, hogy nagyon erős mezőny érkezik a budapesti Európa-bajnokságra. Természetesen bízom benne, hogy a jövő héten sikerül majd felülmúlni a célkitűzéseinket ? mondta Nagy András szakágvezető.

A vasárnapi Európa-bajnoki csapatversenyben is részt vesz férfi és női válogatottunk, ez a versenyszám a sportágban kiemelkedő figyelmet kapott az utóbbi néhány évben, jó esély mutatkozik arra, hogy a judo csapatverseny is felkerüljön a 2016-os riói olimpia programjába.

Pénteken kapott nevet az Eb kabalafigurája, a judofelszerelésbe (judogiba) öltöztetett magyar vizsla, amely heteken át várva-várta, hogy elnevezzék. A szervezők az április másodikai sajtótájékoztató után a Sport Televízió segítségével a szurkolókat kérték fel, hogy adjanak nevet a kutyának. Több mint kétszáz ötletes névjavaslat közül az egyikre magasan a legtöbb szavazat érkezett: a mi vizslánk így immár a Judoggy (dzsudogi) névre hallgat.

Nagysolymosi Sándor, az első magyarországi Európa-bajnokság, az 1981-es debreceni Eb ezüstérmese Dobó István egri várkapitány szavaival kívánt sok sikert versenyzőinknek: A falak ereje nem a kőben vagyon, hanem a védők lelkében! ? mondta. Az Eb-n nemcsak versenyezni, de ítélkezni is fogunk: nemzetközi bíróink közül Friedrich Annamáriát jelölte az Európai Judo Szövetség kontinensbajnoki résztvevőnek az Eb húsz versenybírója közé.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. SportPont harmadszor | ZETApress

Szóljon hozzá!