ZETApress

hírportál

Kettes fogatok Gödöllőn

Már alig egy hetük van az újságíróknak és barátaiknak, hogy benevezzenek a VII. Fogathajtó- ás Főzőversenyre. A gödöllői megméretés szeptember 7-én, csütörtökön kerül megrendezésre a Szent István Egyetem lovas pályáján Dr. Fehér Károly egyetemi tanár szervezésében. Jelen sorok írója 2004-ben a Napi Ász tudósítójaként indult először a versenyen. A Lázár testvérek akkor is remekeltek.

Maradok a királykategóriában, nem ülök vissza a kettes fogatra, nyilatkozta meggondolatlanul Lázár Zoltán 2004. nyarán, Kecskeméten, miután csapatban aranyérmet, egyéniben ezüstöt nyert a négyes-fogathajtó Vb-n. (A napokban változott át egyéni ezüstje aranyra, mert az első helyezettet doppingvétség miatt kizárták, így egy hellyel előbbre rukkolhatott.) A domonyvölgyi sportoló nem sokáig tartotta meg ígéretét, mert újra kettes-fogatra szállt Gödöllőn szeptember első csütörtökén. Bár hivatalosan csak segédhajtó volt az újságírók és barátaik V. fogathajtó és főzőversenyén, lovai mégis úgy táncoltak, ahogyan fütyült.

Zoltán mellett bátyja, valamint Pál Tibor, Vilmos világbajnoki segédhajtója, és a fogatot és a pusztaötöst még most is biztosan uraló Szegedi Gábor foglalt helyet a négy fogaton az amatőrök mögött. Finta Gábor volt a versenyigazgató, aki ugyancsak oroszlánrészt vállalt a Vb-n remeklő fogat felkészítésében. Jelen sorok írójának Zoltán fogata jutott, s a biztonsági, mondhatni komótos hajtás 65 másodperces ideje kevés volt a jó helyezéshez. A sikereket egyébként is jobbára az újságírók barátai aratták.

Nők is jól hajtják a fogatokat

A Szent István Egyetemi Napok keretében addig mindig augusztus végén megrendezett baráti találkozó 2004-ben az olimpiai játékok miatt csúszott át szeptember elejére, hogy a tollforgatók is hazaérkezzenek Athénból. Közel negyvenen teljesítettük a 14 kapuval nehezített pályát. A győzelmet Kovács Sándor szerezte 46 másodperces idővel Vilmos fogatán, második Csontó Zoltán lett Zoltán fogatán 2 másodperces hátránnyal. A harmadik helyet Gábor fogatán a legjobb női versenyző, Rudnágel Erika szerezte meg ugyanolyan pazar tempóval, míg a negyediken Tamás Gábor végzett 10 másodperc időhátránnyal.

Amíg a fogatok a pályán voltak, közel húsz bográcsban főtt a pörkölt, rotyogott a halászlé, forgott nyárson a vaddisznó. A Duna Tévé is forgatott, de ők már a vasárnapi Gazdakörre készültek. Az esti kóstolóval egybekötött díjkiosztón mi sportújságírók már Tápiószentmártonra gondoltunk, ahol októberben minden évben fogatra szállhatunk. A Kincsem Lovasparkban barátaink nem indulnak, így ott mindig mi győzhetünk.

Idén szeptember 7-én délután 2 órakor kezdődik a hajtás, s a fogatokat megint a Lázár testvérek készítik fel. Fél 6-ra a halászlé is biztosan megfő, melyhez a halat a rendezők adják. A bográcsok kevergetése közben az egyetem népitánc-együttesei szórakoztatják az eredményhirdetésre várókat. Utána az elkészült ételkülönlegességeket mindenki megkóstolhatja és véleményezheti. Az eredményről mi is beszámolunk.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Fogathajtás Gödöllőn

Szóljon hozzá!