ZETApress

hírportál

Távolban egy merev vitorla

Géza készül a legmerevebbel a Nagydíjra. Csomor Csilla és Pataki Zita is Soponyai Gézának szurkol a Kékszalagon ? tudtuk meg a minapi, balatonkenesei sajtóbemutatón. Az Avatar kapitánya világrengető ötlettel állt elő.

Az idén 43. alkalommal megrendezett Kékszalag Nagydíjra a hagyományos vitorlát lecserélte a repülőgépekéhez hasonló merev szárnyra. Az amerikai vitorláséletben már elterjedt ez az ötlet, amit a magyar találmány azzal fejleszt tovább, hogy bármely árbocra felszerelhetővé és összecsukhatóvá tett. A 19 méter magas merev csoda oldalain az Infiniti prémium-autómárka logója látható majd, így könnyen fel lehet ismerni a népes mezőnyben.

Csomor Csillát Soponyai Géza 2009-ben fogadta a legénységébe, és együtt a dobogó harmadik fokára állhattak. ? Nem volt kis felelősség 13 olyan férfival hajózni, akik iszonyat komolyan veszik a versenyt. Több szempontból is kihívás volt. Egészen más egy ilyen vitorlás, mint egy nagy luxushajó. Legnagyobb gondom egyetlen nőként a higiéniás körülményekkel volt, főleg hogy az ilyen hajókon nincs mosdó. A verseny előtt mentünk a csapattal néhány próbakört, és többször elismételtük a gyakorlatokat, hogy összeszokjunk. A feladatom abban merült ki, hogy ne hátráltassam a fiúkat a munkában, ne legyek útban és kövessem az utasításokat. A fiúk elfogadtak a végén, és tiszteletbeli Avatar tag lett belőlem. Külön öröm volt, hogy bronzérmesek lettünk, és egyedüli nőként állhattam a dobogóra. Gézával és csapatával azóta is tartjuk a kapcsolatot, alig várom, hogy ismét együtt vitorlázhassunk. Ha az Avatar-teamnek kellő ideje lesz a gyakorlásra, és jól be tudják járatni az új vitorlát, akkor nagyszerű esélyekkel indulnak az idei Kékszalagon. Bárhogy is lesz, én Soponyaiéknak drukkolok ? nyilatkozta a művésznő.

Géza hajóján nem Csomor Csilla volt eddig az egyedüli híresség, 2010-ben Erőss Zsolt versenyzett együtt a csapattal, és közreműködésének bronzérem lett a jutalma. ? Szerelem volt első látásra! ? nyilatkozta a vitorlázással ismerkedő hegymászó. ? Soponyai Géza meghívott a hajógyárba, ahol láthattam, hogyan illesztik egymáshoz a még darabokban álló vitorlás elemeit. Érdekes volt jelen lenni egy ilyen ?vízi-csoda? születésénél ? mondta Zsolt.

A lélegzetelállító vitorlás bemutatásán Pataki Zita gondoskodott a szikrázó napsütésről és az enyhe szellőről, amelyben az újítás megmutathatta az erejét. A magyar találmány zseniálisan szelte a habokat a minimális szélben is, és percek alatt a látóhatárig távolodott. ? Csodálatos látvány az Infiniti vitorla, Soponyai Géza nagyszerű munkát végzett! Annyira lenyűgözött a hajó, hogy a csapat szurkolója lettem! Figyelni fogom a szereplésüket a Kékszalagon, és nagyon boldog leszek, ha Gézáék nyernek! ? mondta a népszerű időjós. Soponyai Géza világraszóló újítása meghódíthatja a Balatont, és nagy esélyes, hogy végre bezsebelje az évek óta áhított Kék Szalagot. Kíváncsian várjuk, hogy ezúttal melyik híresség lesz a segítségére.

Szóljon hozzá!