ZETApress

hírportál

Önkéntesekről Gödöllőn

A sport, mint az integráció eszköze 2011-ben, az önkéntesség európai évében ? vallja Czene Attila, a NEFMI sportért felelős államtitkára gödöllői előadásán ? tudatta a NEFMI államtitkársága.

A sport és az önkéntesség összefüggéseiről a 2011 az önkéntesség európai éve, a városok és régiók szerepe a sport és az aktív polgárság mozgósításában a szociális kohézió erősítésére Európában című konferencia zajlott a főváros közeli város kastélyában.

Az EU a 2011-es évet az Önkéntesség Évének szenteli. Az Eurobarométer 2009-es kutatásának önkéntességre vonatkozó adatai rávilágítanak arra, hogy a sport a közösségi élet alakítása szempontjából fontos eszköz az EU-ban. Uniós szinten a megkérdezettek hét százaléka önkéntesként segíti a helyi sportszervezeteket, sporteseményeket. Magyarországon ez az arány hat százalék.

A sportért felelős államtitkár A sport, mint az integráció eszköze című előadásában a sport önkéntességben betöltött szerepéről beszélt. Beszédében hangsúlyozta, hogy a Sportról szóló Fehér Könyv is leszögezi a sport sajátos szerepét az önkéntességben. A sport társadalmi szerepével kapcsolatban Czene Attila közölte: ? A sport, mint testkultúra, minden nemzet kultúrájának része. Sőt az olyan sportnemzetek esetében, mint amilyen a magyar is, az egyik legmeghatározóbb tartópillére, amely oktat, nevel és erősebbé tesz, de nem csupán fizikai értelemben, hanem szellemileg és erkölcsileg is egyaránt. A sport egyben a társadalmi összetartozás megteremtésének egyik legfontosabb eszköze.

Példaként a Magyarországon április 17-e és 23-a között megrendezendő Divízió 1-es Jégkorong Világbajnokságot említette. Az Önkéntesség Európai Éve Nemzeti Programsorozat egyik kiemelkedő eseményén, egy kialakult, jól működő rendszeren keresztül vonják be a társadalom legkülönbözőbb rétegeiből az önkénteseket az esemény szervezésébe.

A sport ágazatának felelős vezetője a fogyatékossággal élők sportjával kapcsolatosan kiemelte: ? Az önkéntesség az ő sportjukban hatványozottabban kell, hogy megmutatkozzon. A rendezvények szervezésén, lebonyolításán túl az ezen a területen tevékenykedő önkéntesek fontos részei a társadalmi integrációnak is. Úgy vélem általuk és segítségükkel sokszor csökkenthetőek, illetve leküzdhetőek azon akadályok, amelyek a fogyatékossággal élők mindennapjait megnehezítik.

A tanácskozást a Régiók Bizottsága (CoR) szervezte, mely ez alkalommal a magyar európai uniós elnökség rendezvényeinek is helyszínt biztosító gödöllői kastélyban tartotta ülését. A brüsszeli székhelyű Régiók Bizottsága 344 helyi önkormányzati képviselőből és polgármesterből álló testület, ebből a magyar delegáció 12 tagot számlál. Gödöllőn az Európai Unió mind a 27 tagállama képviseltette magát.

Szóljon hozzá!