ZETApress

hírportál

Szimultán Zsuzsával

Negyedik alkalommal varázsolt sakkünnepet Budapesten Nádasi Tamás, az Aquaprofit elnöke munkatársaival és a Polgár nővérekkel, akik közül Zsófi Kanadából, Zsuzsi az Egyesült Államokból jött haza. Csak Judit lakik itthon hármójuk közül.

270 percig ellenálltam a sakk-világbajnoknőnek ? írta Szarvas István, aki a Krisztina körúti Telekom Székházában szimultánt játszott Polgár Zsuzsával. A tizenkét órás program kiállítás megnyitóval kezdődött, ahol a Ring Szakképző-iskola pályaműveit lehetett megtekinteni a Készíts sakkot az újrahasznosítás jegyében.

A Polgár lányokkal való beszélgetést Polgár Zsófi sakkórája ? edzés a kezdő játékosok részére ? követte, majd Polgár Zsuzsa és Polgár Judit külön teremben játszott egymással, közben kommentálva a saját és a testvér lépéseit. Utána dedikálásra és feladványfejtésekre került sor.

A délutáni sajtótájékoztató végén Polgár Judit bekötött szemmel időelőnyt adott az ellene játszó VIP-csapatnak, amely nem fejtett ki komoly ellenállást. Ezután következett az igazi csemege: a három nővér egyenként 33 játékos ellen adott szimultánt. A kétszeres világbajnok egyéni és kétszeres olimpia bajnok Zsuzsával fél 3-kor fogtam kezet az első lépésnél és este hétkor gratuláltam a 33. lépés után feladva a küzdelmet, de addig sok minden történt a táblán.

Zsuzsa d4-gyel kezdett, én Zsuzsa javaslatára francia védelmet játszottam. A 20. lépésig kiegyensúlyozott volt az állás. Ekkor nehéz helyzetbe kerültem, a jelenlévő sakkmester tanácsát kértem, aki a kevésbé rossz lépést megmutatta, de közölte, hogy gyalogot vesztek. Mellettem játszó sakktudor barátom megnyugtatott, hogy ez még nem a vég, még legalább 10 lépésem lehet, addig sok minden történhet. A 25. lépésnél valaki hátam mögül megszólalt: milyen jól állsz, visszanyerheted a gyalog hátrányt!

Aki szólt, korábbi bankfőnököm a ?90-es évek elejéről, majd a Sakkszövetség elnöke volt. Igaza volt, sőt még egy pluszgyalogot is nyertem. Csak a nagy igyekezetben a másik oldalon meggyengült királyállásom erős lovával és előretört. A 33. lépésben a h1-en bástya áldozattal háromlépéses matt-helyzetet hozott létre úgy, hogy vezérem, bástyám és futóm tehetetlenül nézhették királyom haláltusáját.

Polgár Zsuzsa eredményei: nyolcszoros női világbajnok, férfi és női nemzetközi nagymester. Legmagasabb Élő-pontszáma: 2566. Négyszeres világbajnok, tíz olimpiai érem (5 arany 4 ezüst 1 bronz) tulajdonosa, a női világkupa győztese. Első számú női játékos az Egyesült Államokban, második a világon.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Polgár-sakk pofonokkal | ZETApress

Szóljon hozzá!