ZETApress

hírportál

Előrelépés az olimpiai számokban

Két érem a szegedi Világkupáról, két érem a trasonai Európa-bajnokságról és két érem a poznani világbajnokságról is ? ez volt a mérlege a kenu szakágnak 2010-ben. Többek között láthattuk Sarudi Pál meggyőző ?belépőjét?, Vajda Attila látványos felépülését és a Mike, Tóth kettős fantasztikus harmadik helyét a világbajnokságon ebben az évben.

Rosszul kezdődött az idény a pekingi olimpia hősének, Vajda Attilának. A Démász Szeged kenusa C?1 1000 méteren kikapott a május eleji rangsoroló versenyen, és meglehetősen gyengén szerepelt a szegedi Világkupán is, amelyen sem 1000, sem 500 méteren nem tudott a dobogóra állni. Vajda a szezonkezdet előtt megsérült, és sokáig nem tudott felépülni, így a szokásos diadalmenet helyett azért kapott nagy tapsot a Maty-éri viadalon, hogy ilyen állapotban is vállalta a megmérettetést. Persze, nem maradtunk magyar siker nélkül ezen a Világkupán sem. Sáfrán Mátyás és Sáfrán Mihály C?2 1000 méteren győzött, míg az egyik új versenyszámban, C?1 5000 méteren Kövér Márton vehetett át ezüstérmet.

Hogy néhány hét leforgása alatt mennyit változhat minden, arra jó bizonyíték volt az Európa-bajnoki válogató verseny, amelyen például a vk-győztes Sáfránék nem tudtak helyet szorítani maguknak a trasonai csapatban. Vajda Attila is lemondott az Eb-szereplésről, ő elhúzódó sérülése miatt rajthoz sem állt a válogatón, amelyet ? mondjuk ki bátran ? most már nagy hazai riválisa, Sarudi Pál nyert meg. Sarudi az Európa-bajnokságon is nagyot villantott: a harmadik helyen fejezte be a viadalt, míg a legjobb szereplést Marschalkó Alexandra nyújtotta, aki egy új szakágban, női kenuban vehetett át ezüstérmet.

Ám mindezek csak előzöngéi voltak az idény legnagyobb versenyének, a poznani világbajnokságnak, amely előtt Vajda már megvívott egy nagy ütközetet. Sarudi Pál ellen szétlövésben nyerte meg az indulói helyet, s sérüléseit maga mögött hagyva, jó formában hangolhatott a világbajnokságra. Amelyen C?1 1000 méteren nüanszokon múlt a sikere. ? Ha 1020 méteres a táv, legyőzőm Menkovot ? mondta a versenyt követően Vajda, aki a régi, tőle megszokott taktikával, mentalitással küzdötte végig a távot, s csak néhány századdal kapott ki üzbég riválisától.

A dobogó nagyon fontos, rengeteget számít, külön pozitívum, hogy csak két századmásodperccel maradtam le Menkov mögött. Ahogy kezdődött ez az év, ahhoz képest szinte álomszerű ez a befejezés. Már akkor, de most is azt gondolom, megérte nem erőltetni az elején, mert a vb-ezüsttel szépen zártam az évet ? értékelte az idényét Vajda.

A szegedi kenus második helye mellett még egy magyar dobogós eredmény született a világbajnokságon: Mike Róbert és Tóth Márton C?2 1000 méteren vehetett át bronzérmet, azaz két olimpiai számban is sikerült érmet nyernie a magyaroknak Poznanban.

És hogy mi a helyzet a harmadik olimpiai versenyszámmal, a C?1 200 méterrel? Nos, Kovács Gergely, aki a Világkupán, az Európa-bajnokságon, majd a világbajnokságon is vízre tehette a hajóját, szépen lépeget előre a nemzetközi mezőnyben. A Világkupa B-döntője után az Európa-bajnokságon a nyolcadik, míg a világbajnokságon a hetedik helyet szerezte meg, és érthetően rendkívül optimistán tekint a jövőbe.

Nem értékelem rossznak a poznani világbajnokságot. Sőt, igazából biztató mindaz, amit az egyes döntőben megéltem ? mondta a vb-t követően a versenyző. ? Egy ilyen rövidtávon bármi megeshet az emberrel, például az is, hogy dobogós pozícióból egy hullám kizökkenti. Én a harmadik helyről csúsztam vissza emiatt, ám jó érzés volt megélni, hogy versenyben tudok lenni az élbollyal. Majd jövőre Szegeden, a kvalifikációs világbajnokságon más lesz minden. ? További információk idekattintva olvashatók.

Szóljon hozzá!