ZETApress

hírportál

Zárónap a triatlonon

Idén is Tiszaújvárosban gálázott a magyar utánpótlás elitje. A Tiszaújvárosi Triatlon Fesztivál negyedik, BIRLA CARBON Napján, július 07-én vasárnap reggel – a triatlon világkupa pályáján, díszletei között – rendezték meg a hagyományos Magyar Utánpótlás Gálát.

A versenyre korosztályonként és nemenként a 16-16 legjobb hazai gyermek és serdülő korcsoportos sportoló kapott meghívást – tudatta Szűcs István sajtóreferens. A szombati események idekattintva olvashatók.

A tiszaújvárosi Dísztó partján kialakított pontonról elsőként a gyermek korcsoportos fiúk ugrottak a vízbe, hogy 250 métert teljesítsenek. A tiszaújvárosi színeket képviselő Szabó Flórián a rövid táv ellenére magabiztos, 17 mp előnnyel hamarabb ért partot, mint klubtársa Harangi Péter. A 7,5 kilométeres kerékpározást három körben tudták le a versenyzők, akik közül továbbra is Szabó Flórián állt az élen, közel félperces előnnyel. Mivel a két körös, összesen 2,4 kilométeres futás során sem változott a helyzet, így Szabó Flórián rajt-cél győzelmet aratott.

A gyermek korcsoportos lányoknál szintén egy hazai pályán versenyző sportoló, Bakó Zsófia vitte a prímet az úszásban. Hozzá csatlakozott a kerékpározásra Balogh Abigél és Stock Petra. A hármasnak sikerült 5-6 másodpercre elszakadnia a többiektől, de ez a futásra nem volt elég. A befejező szám felénél még Mészáros Villő Gréta vezetett, de a folytatásban Láng Anna – ranglistavezetőhöz méltóan – nagyot futott és nyert.

A serdülő fiúknál az 500 méteres, két körös úszás után a fővárosi Deli András és a tiszaújvárosi Izsák Csaba közel 20 másodperc előnnyel indulhatott ki a vízből a kerékpáros depóba. Az 5 körös, összesen 12,5 km-es kerékpározást heten együtt teljesítették, méghozzá ígéretesnek tűnő, 1:20 perces előnnyel. A 3 körös, 3,6 km-es futás kétharmadánál Gergely Mátyás haladt az élen, közel 100 méteres előnnyel. Az utolsó körre ez a helyzet állandósult, nyert Gergely, fél perccel megelőzve a második Delit.

A serülő lányok futamában – kihasználva a hazai pálya előnyét – a tiszaújvárosi Bán Petra úszott egy nagyot, 14 mp előnnyel mászott ki a partra a második helyezettel szemben. A kerékpározást kilencen gyakorlatilag együtt fejezték be. A futás során az újbudai Szalai Nóra olyan tempót diktált, melyet senki nem tudott tartani vele, így egy pillanatig sem forgott veszélyben az első helye.

A verseny végén a kategóriák 1-8. helyezettjét szólították fel a pódiumra, ahol Pignitzky Dorka, a Magyar Olimpiai Bizottság sportszakmai munkatársa és Szegedi Attila, a Magyar Triatlon Szövetség főtitkára adta át az érmeket és tárgyjutalmakat. Eredmények:

Gyermek fiúk: 1. Szabó Flórián (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 27:00 perc, 2. Molnár Benedek (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 27:29, 3. Gladinetz Sámuel (MATE-GEAC) 27:30
Gyermek leányok: 1. Láng Anna (Honvéd Szondi György SE) 28:03, 2. Mészáros Villő Gréta (Ferencvárosi TC) 28:07, 3. Katona Amina (Egri Városi Úszó Klub) 28:10
Serdülő fiúk: 1. Gergely Mátyás (Esztergomi Triatlon Club SE) 40:35 perc, 2. Deli András (Ferencvárosi TC) 41:02, 3. Kovács Benett (Ferencvárosi TC) 41:33
Serdülő leányok: 1. Szalai Nóra (Ganzair Team Újbuda SE) 44:00, 2. Crisan Tünde-Geoergiana (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) 44:11, 3. Nyíri Bernadett Emese (Ganzair Team Újbuda SE) 44:43

Szalai Fanni és Trungel-Nagy Zalán nyerte az Európa-kupát. Kettős magyar sikerrel fejeződött be ma délután a tiszaújvárosi Triatlon Junior Európa-kupa. Szalai Fanni rajt-cél győzelmet aratott, míg Trungel-Nagy Zalán taktikus versenyzésének köszönhette az első helyet.

A Tiszaújvárosi Triatlon Fesztivál mai, BIRLA CARBON Napjának első nemzetközi versenyét a nyílt Triatlon Junior Európa-kupa döntői jelentették. A belváros közepén található Dísztó partján először a tegnapi elődöntőkből indulási jogot szerzett legjobb 30 hölgyet szólították oda a rajthoz. A mezőnyben nem kevesebb, mint 11 magyar triatlonosnak szurkolhatott a lelkes tiszaújvárosi közönség.

A 2 körös, 500 méteres úszás végén a címvédő Szalai Fanni bizonyult a leggyorsabbnak, 4 mp-re mögötte Kropkó Jázmin a második helyen, de az ötödik Szobácsi Laura 7 mp-es lemaradása sem tűnt soknak a verseny ezen szakaszában. Az 5 körös, 12,5 km-es kerékpározásra heten álltak össze, a három magyar lányhoz egy-egy ausztrál, brit, kanadai és szlovák triatlonos csatlakozott. Ez a hetes fogat két kör elteltével már 40 mp fórt harcolt ki a többiekkel szemben, ami megmaradt egészen a depózásig.

A futópályára a brit Mille Breese és az ausztrál Alexandra Field vezette ki a többieket, a sarkukban Szalai Fannival. A 3,6 km-es futás első körének a végén azonban már Szalai Fanni állt az élen, akit 100 méterről figyelhettek a többiek. Újabb 1200 méter eltelte után Fanni már 40 mp előnyben haladt a második kanadai Sidney Clement előtt, míg Szobácsi Laura a bronzérmes pozíciót foglalta el. A hátralevő métereken az első két helyen nem történt változás, a címvédő Szalai Fanni rajt-cél győzelmet aratott. A szlovák Diana Dunajska jobban bírta a végét, így ő lett a bronzérmes.

A nőkkel azonos távon versenyző junior férfiak szintén 30 főt számláló döntőjében hét magyar sportolót találhattunk. Az úszásban Kropkó Márton és Hóbor Lehel volt az első kettő sorrendje. A kerékpározás első kilométerein egy 15 tagú élboly verődött össze, melyben ott tekert még a mieink közül Trungel-Nagy Zalán és Czigány Bánk Hunor is. A táv felére ez a csoport 20 tagúra bővült, sőt a depózásig újabb hat versenyző csatlakozott még ide. A futás első köre után Trungel-Nagy Zalán haladt az első helyen, nyomában kanadai és szlovák vetélytársával. A célba érkezésig még hátralevő bő 2 kilométeren  Zalán tartani tudta pozícióját és megnyerte az Európa-kupa futamot, a szlovák Dominik Ivancik és a svájci  Thibault Rivier előtt.

Az érmek és virágcsokrok átadásában közreműködött Michele Tiozzo, az Európai Triatlon Szövetség ügyvezetője, Kindl Gábor, a Magyar Triatlon Szövetség elnöke, Molnár István, Tiszaújváros alpolgármestere és Papp Zsolt, Tiszaújváros alpolgármestere. Eredmények,

Nők: 1. Szalai Fanni (magyar) 40:42 perc, 2. Sidney Clement (kanadai) 41:28, 3. Diana Dunajska (szlovák) 41:34, 4. Szobácsi Laura (magyar) 41:44, …7. Baier Zsófia (magyar) 42:10, 8. Kropkó Jázmin (magyar) 42:26, …11. Katona Korinna (magyar) 42:40, …14. Fabók Eszter (magyar) 42:56, 15. Pusztai Dóra (magyar) 43:04, …22. Geri Alíz Júlia (magyar) 43:44, 23. Kulcsár Amira (magyar) 43:45, …27. Koller Kamilla (magyar) 44:11, 29. Kovács Miléna (magyar) 45:09

Férfiak: 1. Trungel-Nagy Zalán (magyar) 37:21, 2. Dominik Ivancik (szlovák) 37:30, 3. Thibault Rivier (svájci) 37:34, …6. Szűcs András (magyar) 37:53, …12. Székely Konrád (magyar) 38:16, …14. Hóbor Lehel (magyar) 38:20, …21. Mihály Szabolcs (magyar) 39:20, 22. Czigány Bánk Hunor (magyar) 39:33. (Kropkó Márton nem fejezte be a versenyt.)

Annika Koch nyerte a tiszaújvárosi triatlon világkupát. Német győzelemmel ért véget a jubileumi, 25. Triatlon Világkupa mai női döntője. A Tiszaújvárosi Triatlon Fesztivál BIRLA CARBON Napján megrendezett fináléban négy magyar hölgyért szurkolhattunk, akik közül Kuttor-Bragmayer Zsanett bizonyult a legjobbnak, 12. lett.

A 25. Tiszaújvárosi Triatlon Világkupa 30 főt számláló női döntőjébe a magyarok közül hárman – a párizsi olimpiára készülő Kuttor-Bragmayer Zsanett, valamint Sarcia Borbála és Kovács Zsófia egyenes ágon, míg Nádas Nóra Romina idővel szerzett indulási jogot.

A fináléban – hasonlóan a szombati elődöntőkhöz – sprint távot kellett teljesíteniük a résztvevőknek. A város központjában található Dísztóban volt a 750 méteres úszás, de a 20 km-es kerékpározás és az 5 km-es futás pályáját is a centrumban jelölték ki a szervezők.

A nyitó számban a brit Olivia Mathias és Kuttor-Bragmayer Zsanett egyaránt 9:29 percet teljesített, míg az ausztrál Tara Sasinski csupán 1 mp hátrányban indulhatott a kerékpárjáért. A kerékpározás felére egy 21 tagú csoport állt össze, melyhez a mieink közül csatlakozott Nádas Nóra Romina is. Az üldöző boly hátránya megközelítette az 50 mp-et. A második váltásig az előny 1:20 percre nőtt. A depózás Kuttor-Bragmayer Zsanettnek sikerült a legjobban.

A futás első körében a német Annika Koch állt az élre, akit a brit Vicky Holland és a francia Ilona Hadhoum követett ekkor, míg Zsanett a 8. pozíciót foglalta el. A következő két körben Koch és Holland tovább nyüstölte egymást és ez a páros csata kitartott az utolsó kör végéig. A kánikulai forróságban nyert Koch, megelőzve Hollandot és Diana Isakova független sportolót. A legjobb magyarnak a 12. helyen beérkezett Kuttor-Bragmayer Zsanett bizonyult. Többszörös olimpikonunk, Kovács Zsófia is derekasan helyt állt, a 18. helyet harcolta ki. Eredmények

Nők: 1. Annika Koch (német) 59:17 perc, 2. Vicky Holland (brit) 59:23, 3. Diana Isakova (független sportoló) 59:40,…12. Kuttor-Bragmayer Zsanett (magyar) 1:00:46 óra, …18. Kovács Zsófia (magyar) 1:01:35, …25. Nádas Nóra Romina (magyar) 1:02:06, …27. Sarcia Borbála (magyar) 1:02:18.

Lehmann Csongor megvédte világkupa-elsőségét Tiszaújvárosban. A párizsi olimpiára készülő Lehmann Csongor ma délután, rendkívül taktikus és magabiztos versenyzéssel nyerte meg a jubileumi, 25. Triatlon Világkupát, megvédve tavalyi elsőségét.

A július 4-7-e közötti Tiszaújvárosi Triatlon Fesztivál mai BIRLA CARBON Napjának csúcspontját a 25. Triatlon Világkupa férfi döntője jelentette, ahol négy magyar fiatalemberért szurkolhattunk. A 2023-as győztes tiszaújvárosi Lehmann Csongor magaslati edzőtáborból érkezett haza a világkupára, melyet a közelgő ötkarikás játékok főpróbájának tartott.

A városi Dísztóban megrendezett háromkörös, 750 méteres úszásban Valentin Morlec révén francia részsiker született, Dobi Gergő a harmadik, Lehmann Csongor pedig a negyedik helyen indult, hogy magához vegye kerékpárját a depóban. A kerékpározás során 8 körben kellett abszolválni a 20 kilométert. Az első kör befejezésénél a brit Connor Bentley és Dobi szökésre vállalkozott, ami a második kör végére 5 mp előnyt jelentett a Lehmann Csongort és Kiss Gergelyt is soraiban tudó 15 fős üldözői csoporttal szemben. A 3. körben utolérték a két szökevényt, így tizenheten robogtak tovább a kanyarokkal bőven megspékelt belvárosi pályán. Az amerikai, ausztrál, kanadai, olasz, francia és új-zélandi triatlonost is magába foglaló boly a hatodik körre közel egy perce előnyt jegyzett a többiekkel szemben.

Az előny a második depózásig tovább nőtt. Az öltözés Lehmannak sikerült a legjobban, ő rohant ki arra a futópályára, melynek – tiszaújvárosi lévén – minden négyzetméterét ismeri. A 4 körös, összesen 5 km-es táv elején Bentley próbálta elhalászni a vezetést a címvédőtől, aki viszont a 2. körtől kezdve állandósította az előnyét az élen és a táv hátralevő részében nem engedte magához közel ellenfeleit. A hazai közönség üdvrivalgása közepette a címvédő boldogan és felszabadultan szakította át elsőként a célszalagot, megismételve tavalyi sikerét. Az ezüst Bentley-nek, a bronz az úszást megnyerő Morlec-nek jutott. A fantasztikusan hajrázó Kiss Gergely ötödikként futott be a célba.

Csongor megvalósította a taktikáját: -­ Próbáltam nagyon koncentrált maradni a mai napon, mert a tavalyi győzelmem után ismét szerettem volna nyerni, ami nagy teher volt számomra. Azon voltam, hogy az első két számban jó pozíciót fogjak, a futást pedig szerettem volna az élről kezdeni. Ez a taktika bevált. A nagy meleg ellenére a 2. kör után is tartani tudtam a saját tempómat. A 35 Celsius-fokos, árnyékos részek mellett a napon volt 40 fok is, de a verseny közben tudtam magam hűteni, ami sokat jelentett. Természetesen nagyon boldog vagyok, hogy a csodálatos hazai közönség előtt ismét átélhettem a győzelem mámorát! – hangsúlyozta a célba érkezést követően Lehmann Csongor.

A célba érkezéseket követően megtartott eredményhirdetésen az első három helyezettnek járó érmek és virágcsokrok átadásában dr. Koncz Zsófia, országgyűlési képviselő, az Energiaügyi Minisztérium miniszter-helyettese, Renato Bertrandi, az Európai Triatlon szövetség elnöke, a Nemzetközi Triatlon Szövetség elnökségi tagja, dr. Fülöp György, Tiszaújváros polgármestere és Császár Péter, a MOL Petrolkémia Zrt. vezérigazgatója működött közre.

A világkupa 15 női és férfi helyezettjét 20:30 órakor ünnepélyes keretek között díjazzák a Főtéren felállított színpadon. Eredmények, férfiak: 1. Lehmann Csongor (magyar) 53:05 perc, 2. Connor Bentley (brit) 53:14, 3. Valentin Morlec (francia) 53:19, ?5. Kiss Gergely (magyar) 53:28, …13. Dobi Gergő (magyar) 54:15, …23. Kovács Gyula (magyar) 55:16. 20:30-kor kezdődik a világkupa eredményhirdetése, ahol a legjobb 15 női és férfi sportolót szólítják fel a színpadra.

Szóljon hozzá!