ZETApress

hírportál

Juniorok Európa-kupája

Szalai Fanni és Trungel-Nagy Zalán futamgyőztesként kvalifikált a döntőre. A Tiszaújvárosi Triatlon Fesztivál nemzetközi versenyei közül a mai napon először a Triatlon Junior Európa-kupa mezőnye mérte össze tudását, a 3-3 női és férfi elődöntőben.

A 30-30 főt számláló vasárnapi fináléban a magyarok közül 11 leánynak és 7 fiúnak szurkolhatunk – tudatták sajtósaik. A tegnapi eseményekről idekattintva olvashatunk.

A négynapos sport- és kulturális programsorozat mai, INNO-COMP Napján a Tiszaújvárosi Turista Triatlon résztvevői kezdtek leghamarabb. A Tisza-partjáról indulva egy kombinált teljesítménytúra, 10 km gyaloglás, 7 km evezés és 25 km kerékpározás várt a 2-4 fős csapatokra. A teljesítésért itt is járt a tombolaszelvény, mellyel a vasárnapi sorsoláson értékes tárgyjutalmakat lehet nyerni.

A tiszaújvárosi Triatlon Junior Európa-kupa nyílt jellegéből adódóan argentin, ausztrál, dél-afrikai, fülöp-szigeteki, kanadai és mexikói sportolók is rajthoz álltak az összesen 168 tagú mezőnyben. A verseny kezdésére megérkezett Renato Bertrandi, az Európai Triatlon Szövetség olasz elnöke is. A Dísztó-partján megépített pontonra az 1. női futam indulóit délben szólították a rajthoz. Innentől kezdve 10 percenként, ráindítással követte egymást a még hátralevő két női és három férfi futam rajtja. Az 500 méteres úszást 2, a 12 km-es kerékpározást 1, míg a 3,2 km-es futást 2 körben teljesítették a versenyzők. A tét nem volt más, mint bejutni a vasárnapi, 30 főt számláló finálékba. Erre egyenes úton futamonként az első 9 között kellett végezni. A fennmaradó három helyet a következő három legjobb idő birtokosa vehette igénybe.

Az 1. női elődöntőben a verseny tavalyi győztese, Szalai Fanni már az úszás során 14 mp előnyt harcolt ki magának a második ausztrál Isla Watson-nal szemben. A kerékpározásra ehhez a pároshoz csatlakozott a brit Millie Breese, így ők hárman közel egy perc előnnyel érkeztek meg a depóba és kezdték meg a futást. A fantasztikus formát mutató Szalai Fanni erődemonstrációt tartott, bő egyperc előnnyel nyert a futamot brit és cseh vetélytársa előtt. Kulcsár Amira az 5., Kovács Miléna pedig a 9. helyen kvalifikált a döntőbe.

A 2. női futam úszásának végén svájci és szlovák részsiker született, Amélia Gorka és Diana Dunajska hagyta el elsőként a vizet. A legjobb magyar a negyedikként partot érő Balogh Antónia volt ekkor.  A középső számban az úszás első két helyezettjéhez csatlakozott Katona Korinna, valamint egy brit, egy cseh és egy lengyel lány is. Ez a csoport fél perc fórt harcolt ki a futás előtt. A futópályán a szlovák lány bizonyult a leggyorsabbnak, megelőzve a Fülöp-szigetekről érkező Kira Ellis-t és Katona Korinnát. A mieink közül Geri Alíz Júlia a 7., míg Fabók Eszter a 8. helyen jutott be vasárnapi fináléba.

A 3. női elődöntőben a kanadai Sidney Clement vezette ki a partra a sort, de szorosan ott volt a nyomában Kropkó Jázmin. A kerékpározás során csatlakozott hozzájuk egy ausztrál, egy lengyel és egy svájci versenyző, akik együtt tekerték le a 12 km-t, melynek végén 35 mp-el hamarabb mehettek ki futni, mint üldözőik. A kanadai lány határozott versenyzéssel ?húzta be? az első helyet, megelőzve a svájci Anouk Dannat és Kropkó Jázmint. A magyar színek képviseletében ott lesz a döntőben a 6. Pusztai Dóra, a 7. Baier Zsófia és a 8. Szobácsi Laura is. A 11. Koller Kamilla pedig idővel szerzett jogot a vasárnapi folytatásra.

Az 1. férfi elődöntőben a svájci Severin Schwarz repesztett a vízben egy 6:10 perces időt, de a 3-4. helyen Trungel-Nagy Zalán és Szűcs Benedek Áron révén ott helyezkedtek a mieink is. A kerékpározásra tizenkilencen verődtek össze, így nem volt meglepetés a bő egy perces előny a második váltásnál. A futás végén Trungel-Nagy Zalán lehajrázta a második kanadai James Sikich-et, Székely Donát bejött a 6. helyre, Mihály Szabolcs pedig a 8. helyen kvalifikált.

A 2. férfi futamban Hóbor Lehel futott ki elsőként a partra, majd a depóba. A bringázásra nyolcan fogadtak véd- és dacszövetséget. Ebben az ausztrál, brit, osztrák és svájci sportolókat felvonultató csoportban tekert Hóbor Lehel és Czigány Bánk Hunor is. Az utóbbi magyar fiú a brit Rory Bryant-tal azonos idővel, a második helyen érkezett célba, Hóbor Lehel pedig 4. lett.

A 3.  férfi elődöntő úszásának végén a tavalyi bronzérmes Kropkó Márton személyében szintén magyar versenyzőt köszönthetett elsőként a publikum. Nyolc sportolónak, Kropkó mellett brit, horvát, osztrák, izraeli, svájci, szlovák triatlonosnak sikerült meglógnia a kerékpározás során a többiektől, méghozzá csaknem egy percre. A befejező számban Oliver Conway-nak köszönhetően a britek örülhettek az első helynek. Kropkó Márton másodikként harcolta ki a döntőt, a 10. Szűcs András pedig idővel jutott be a fináléba.

Felnőttek a Világkupán

Két olimpikonunk, Kuttor-Bragmayer Zsanett és Lehmann Csongor is a világkupa döntőjében. A Tiszaújvárosi Triatlon Fesztivál mai, INNO-COMP napjának legnagyobb attrakcióját a jubileumi, 25. Triatlon Világkupa elődöntői jelentették. Ennek eredményeként a vasárnapi döntőben ott lesz két olimpikonunk, Kuttor-Bragmayer Zsanett és Lehmann Csongor, valamint további három magyar férfi és két női versenyző is.

A Dísztó-partján megépített pontonra elsőként az 1. női futam indulóit szólították be név szerint a rajthoz. Innentől kezdve 20 percenként, ráindítással követte egymást a még hátralevő egy női és három férfi futam rajtja. A 750 méteres úszást 3, a 20 km-es kerékpározást 2, míg az 5 km-es futást 3 körben teljesítették a versenyzők.

Az elődöntők legjobbjai vasárnap, a 30-30 főt számláló fináléban folytathatják a versenyzést. Ehhez egyenes úton a női futamokban az első 14, a férfiaknál az első 9 között kellett végezni. A fennmaradó két, illetve három helyet a következő kettő, valamint három legjobb idő birtokosa kapta meg.

Az 1. női elődöntőben a tokiói olimpia 12. helyezettje, a párizsi olimpiára készülő Kuttor-Bragmayer Zsanett az úszás során tudatosította a többiekben, hogy ő bizony ezúttal nem bízza a véletlenre a jó helyezést. Nemes egyszerűséggel megnyerte az első számot. A kerékpározás felénél egy nyolcas, az amerikai Summer Rappaport, a német Marlene Gomez-Göggel, Selina Klamt, a svájci Anja Weeber, az ausztrál Emma Jeffcoat, a brit Olivia Mathias és persze Zsanett már egy perces előnyt jegyzett az üldözőkkel szemben. Újabb 10 km elteltével, a második depózásnál a hét tagúra csökkent élboly megduplázta előnyét. A futásra Kuttor-Bragmayer Zsanett ment ki elsőként, de ott Gomez-Göggel gyorsan átvette tőle a vezetést. Újabb egy kör elteltével, sőt a célba érkezésig hátralevő időben a sorrend nem változott, így Zsanett a 2. helyen jutott be a fináléba. Ott lesz a döntőben többszörös olimpikonunk, Kovács Zsófia is, aki nagyon kiegyensúlyozottan, stabilan versenyzett.

A 2. női futamban a brit Sian Rainsley nyerte az úszást, Nádas Nóra Romina a 7. helyen járt a verseny ezen szakaszában. Az öt tagú kerékpáros szökésben a német Anabel Knoll és Lena Meisner, a brit Sian Rainsley, a francia Ilona Hadhoum és a szlovák Zuzana Michalickova szakadt el a többiektől és kezdhette meg bő 50 mp előnnyel a futást. Ez az ötös a rekkenő hőségben a 2. kör végén is békésen, egymást nem bántva, együtt futott. Biztos továbbjutásuk tudatában az sem zavarta őket, hogy a hajrában a brit Vicky Holland felfutott a második helyre. A magyarok közül Sarcia Boglárka a 12. helyet harcolta ki, így biztos döntős lett. A 15. Nádas Nóra Romina idővel lehet részese a finálénak.

Az 1. férfi elődöntőben mindjárt a címvédő Lehmann Csongornak is szurkolhatott a tiszaújvárosi közönség.  Csongi az úszásban a francia Baptiste Passemard után mindössze 1 másodperccel indult el a depóba, ahol kettősükhöz csatlakozott a chilei Cristóbal Baeza Munoz és a még az U23-as korcsoporthoz tartozó Kovács Gyula. Ez a kvartett olyannyira jól összedolgozott, hogy sikerült másfél perccel megelőzniük vetélytársaikat. A futás első körében a párizsi olimpiára készülő, korábbi U23-as világbajnok Lehmann Csongor rálépett a gázpedálra, és már ekkor 20 mp előnnyel vezetett a francia előtt. Újabb egy kör elteltével tovább nyílt az olló, miközben Kovács Gyula feljött a harmadik helyre. Az első hely nem forgott veszélyben, nyert Lehmann, a francia Passemard és a végén nagyot futó ausztrál Callum McClusky előtt. A végig nagyon bátran versenyző Kovács Gyula a 6. helyen jutott be a döntőbe.

A 2. férfi futam úszásában az amerikai Chase McQueen érte el elsőként a partot, de a sarkában ott volt Dobi Gergő, aki a nyolc főt ? három ausztrál, két brit, egy amerikai és egy francia – számláló első kerékpáros boly élén tette le a bringáját. A kánikulai rohanás elején az ausztrál Brandon Copeland próbált leválni, amit egyedül Dobi Gergő nem engedett meg neki, olyannyira, hogy a harmadik körben egyszerűen faképnél hagyta az auszit és nemes egyszerűséggel megnyerte saját elődöntőjét.

A 3. férfi elődöntő koreográfiája úgy alakult, hogy a mieink közül az U23-as világbajnoki ezüstérmes Kiss Gergely a 10. helyével bizonyult a legjobb úszónak. Ezt a számot a japánok kiválósága, Takumi Hojo nyerte meg, de a kanadai Aiden Longcroft-Harris és az amerikai John Reed is csak mindössze 2 másodperccel maradt el. A középső számban Hojo, Harris, Reed és a brit Connor Bentley szökésre vállalkozott, ami sikerrel járt. Ezt a négyest egy percre követte a Kiss Gergely vezette második sor. A futás kezdetekor Reed ragadta magához a kezdeményezést, méghozzá úgy, hogy a második körben már 12 mp előnye volt a második Bentley-vel szemben, amit a célba érkezésig meg tudott őrizni. Kiss Gergely a hajrában megelőzte Harris-t, így negyedikként szerzett jogot a döntőre.

A vasárnapi folytatásról

A Tiszaújvárosi Triatlon Fesztivál 4., BIRLA CARBON Napján, a július 07-ei zárónapon – triatlon világkupa pályáján, díszletei és közönsége előtt – reggel 09 órától rendezik meg a Magyar Utánpótlás Gálát. A versenyre korosztályonként és nemenként a 16-16 legjobb magyar gyermek és serdülő sportoló kapott meghívást.

11:45-kor kezdődik a Triatlon Junior Európa-kupa női fináléja, míg a férfiak 12:45 órától döntőznek.

A 25. Triatlon Világkupa női döntője 14:45 órakor, míg a férfi finálé 16:15 órakor veszi kezdetét.

19 órakor kezdődik a négy nap szabadidős eseményein összegyűjtött tombolák sorsolása. A nagyszínpad első fellépője 19:30-tól Lola lesz. 20:30-kor kezdődik a világkupa eredményhirdetése, ahol a legjobb 15 női és férfi sportolót szólítják fel a színpadra. A fesztivál zárásaként 21:15-kor indul a DESH-koncert.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Zárónap a triatlonon | ZETApress

Szóljon hozzá!