ZETApress

hírportál

Kick-box a BOK-csarnokban

Az év két legjelentősebb kick-box versenyét is Budapesten rendezik. Június 14-én péntektől 16-án vasárnapig lesz a BOK Sportcsarnokban a 29. Magyar Kick-box Világkupa, amely az esztendő egyik legnagyobb és legrangosabb eseményének ígérkezik a sportágban.

Érdekesség, hogy jelentőségében éppen egy másik budapesti viadal verseng a világkupával: a kick-boxosok ugyanis 2019 után ismét hazai rendezésű világversenynek lesznek házigazdái. Ahogyan öt éve, úgy idén augusztusban is utánpótlás világbajnokságot rendez a Magyar Kick-box Szakszövetség. Mindkét eseményen hatalmas létszám, két-háromezres sportolói mezőny indul, és mindkét BOK-sportcsarnoki megméretésen kiugró magyar sikereket vár a hazai szakszövetség vezetése a versenyzőktől.

Rekordnevezést hozott a 2024-es a magyar világkupa

A budapesti az utóbbi években a WAKO világszervezet világkupa sorozatának legjelentősebb állomásává nőtte ki magát. A BOK Sportcsarnokban és a Körcsarnokban sorra kerülő 29. Magyar Kick-box Világkupán rekordlétszám, 50 ország mintegy 2700 versenyzője lép tatamira és száll ringbe – hangzott el a Benczúr Hotelben az MKBSZ délelőtti sajtótájékoztatóján. Fotóink Tóth Péter / Sportfotóth felvételei.

A korábban erős ír és osztrák verseny kiesését követően nem szerénytelenség azt állítani, hogy a magyarországi vált a legrangosabb és legszínvonalasabb WAKO világkupává. Úgy is fogalmazhatok, hogy ez a világkupák zászlóshajója. Versenyzői létszámában egyedül a török vk-n vannak többen, ám ott a mezőny legalább 70%-át a hazai versenyzők teszik ki. Hozzánk viszont a világ minden tájáról szívesen jönnek a legjobbak, és gyakorlatilag mindenki, aki számít a sportágban, itt lesz – mondta Galambos Péter, az MKBSZ elnöke hozzátéve: a korábbiakkal szemben ezúttal nem csupán a BOK Sportcsarnokot fogják használni a verseny lebonyolítására, hanem a formagyakorlat versenyszámokat szombaton és vasárnap a Körcsarnokban rendezik.

A tavaly világra szóló sikereket elért hazai klasszisok közül a nevezők között van az Európa Játékokat megnyert Bálint Martin (pointfighting 74 kg), a Küzdősportok Világjátékán diadalmaskodó Zajácz Bence (pointfighting 69 kg) és Busa Andrea (pointfighting 60 kg), valamint a világbajnokságon aranyérmes Cselovszki Patrik (pointfighting 57 kg), Szmolek Emánuel (light-contact 84 kg és kick-light 84 kg), Nagy Rita (light-contact 60 kg és kick-light 60 kg) és Mezei Nikolett (light-contact 65 és kick-light 65).

Az eddigi évekhez hasonló, kiváló eredményekre számítok a sportolóinktól. Úgy gondolom, hogy a hazai környezet inspirálóan hat majd rájuk, és képesek lesznek mozgósítani a bennük rejlő erőtartalékokat, és a legjobbjukat tudják majd nyújtani a magas színvonalú, erős mezőnyökben. A világkupán való szereplés pedig jól szolgálja majd a felkészülést az év második felében sorra kerülő felnőtt Európa-bajnokságra és utánpótlás világbajnokságra! – bizakodott Galambos Péter. A 29. Magyar Kick-box Világkupán a küzdelmek pénteken 10, szombat-vasárnap pedig 09 órakor kezdődnek.

Ismét hazai rendezésű világverseny házigazdája leszünk

Öt esztendővel ezelőtt, 2019 augusztusában a győri Audi Arénában már rendezett utánpótlás világbajnokságot az MKBSZ. Az akkori sikereken felbuzdulva a sportág hazai vezetői újra megpályázták a versenyt, amelyet ezúttal a fővárosba hoznak: a világkupához hasonlóan a vb-nek is a BOK Sportcsarnok lesz a helyszíne augusztus 26-án hétfőtől 31-én vasárnapig. A 07-18 éves fiatalok több korosztályban a kick-box mind a hét szakágában – pointfighting, light-contact, kick-light, formagyakorlat, full-contact, low-kick és K1 – nyolc tatamin és négy ringben küzdenek majd az érmekért. A hatnapos augusztus végi versenyre az előzetes becslések szerint hetven ország kétezernél több ifjú tehetsége érkezhet, és a vb égisze alatt bonyolítják le a kick-box világszövetség, a WAKO kongresszusát is.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Sikeres rajt a BOK-ban | ZETApress

Szóljon hozzá!