ZETApress

hírportál

Gyújtogató újra rács mögött

Akin nem fogott a büntetés ? 45

Tűz ütött ki az év elején a budai villanegyedben a ?90-es évek végén. A lángok néhány hét múlva egy másik lakásban is felcsaptak. Robbantókat, maffiózókat kergető hatóságaink leszámolásra gyanakodtak, bár az elkövetés módszere másra engedett következtetni. Nem találtak semmiféle vegyi anyagot, közönséges öngyújtó okozta a lángokat, derült ki a szakértői vizsgálatokból. Szerencsére többen emlékeztek még a ?79-80-as gyújtogatássorozat tettesére, az akkori elzárásból nemrég kiszabadult Horváth Péterre, aki így újra hamar rendőrkézre került.

A negyvenes évei közepén járó férfi 1979-ben számos szállodatüzet okozott nemi vágyai felkeltéséhez. Az első cselekményt július közepén, az akkori lebukásához vezető utolsót pedig egy évvel később, 1980. augusztusának végén követte el. Közben mintegy százszor lobbantotta fel a lángokat a fővárosi szállodák, Thermál, Hilton, Budapest, Metropol, valamint a Ferihegyi repülőtér és egy szegedi szálloda mellékhelyiségében, illetve konyhájában.

S hogy miért éppen vécében történtek a tűzesetek? Mert a férfinak a tűz látványa nem nyújtott szexuális kielégülést, csupán nemi izgalmat. A kielégüléshez ilyenkor még önkielégítést kellett végeznie. Előfordult, még a kezdeti tűzgyújtások idején, hogy a menekülés miatt erre fél órán belül nem volt lehetősége, s a gerjedelme megszűnt. Ilyenkor aztán újabb izgalmat keresett, újabb tüzet szított. Néhány kudarc után aztán rájött, hogy számára a vécéfülke a legmegfelelőbb hely. A műanyagülőkét, ráadásul könnyű öngyújtóval meggyújtani. Érdekes módon arra nem gondolt, hogy, mondjuk, szalonnasütés közben, a rőzse ropogása mellett ugyanazt érezhetné, s akkor nem veszélyeztetné a környezetét.

A vizsgálati fogságban derült ki az indíték, illetve az ide vezető út. Péter kiskorában elveszítette édesanyját, helyette nagynénje és nagyanyja nevelte. Lányszobában kellett élnie, babák, macik és különböző rózsaszínű bútorok között. Személyisége így kórosan fejlődött, s a lányokkal nem tudott természetes kapcsolatot kialakítani. Később felnőttként ? a lebukását megelőző időben ? az akkor már Malév-dolgozó férfi egy munkatársnőjével három napot üdült együtt a Tátrában, de a közös szobában a közös ágy gondolata meg sem fordult a fejében. A nők hiánya mégsem fordította saját neme felé, a férfiakkal létesítendő testi kapcsolattól undorodott. S amikor aztán véletlenül meglátta a bécsi szállodatüzet, a képek láttán nemi izgalomba jött, s ettől kezdve nem tudott ellenállni a kísértésnek. Egyik tüzet gyújtotta a másik után.

A szakértői vizsgálat eredményeként tudathasadásos elmebetegnek nyilvánították, ami büntethetőséget kizáró ok. Közel négy évre mégis rács mögé került, mert a felmentő ítélettel egy időben a bíróság elrendelte kényszergyógykezelését. Ezt az intézkedést csak az erőszakos cselekmények elkövetőivel szemben lehet kiszabni a társadalom védelmében a bűnismétlés megakadályozásáért olyankor, ha bűnösként legalább egy évre lehetne elítélni.

A kényszergyógykezelt állapotát évente megvizsgálják, s szakértői vélemény alapján dönt a bíró. Horváth Péter is néhány év múltán elhagyhatta az IMEI-t, s egy évtizedig nem hallatott magáról. Tíz év múltán viszont újra színre lépett. Zárt osztályon történő kényszergyógykezelése akár élete fogytáig is eltarthat, de évenkénti felülvizsgálatát nem lehet kizárni. Lehet, hogy azóta már újra közöttünk él?

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Híres gyújtogatók ? Horváth Péter | Gyújtóforrás

Szóljon hozzá!