ZETApress

hírportál

Újabb találkozásom Osamu Suzuki elnökkel

Huszonkét év után ismét találkoztam Osamu Suzukival. Május 14-én hétfőn délután a Duna parti Hotel InterContinental Különtermében beszélgetett hat újságíróval, akik korábbi média megjelenítésükkel elősegítették a Suzuki autómárka ismertségét ? tudtuk meg Szarvas Istvántól. Első beszélgetésük idekattintva olvasható.

A találkozón az elnök elmondta, hogy már a ’90-es évek előtt is járt Magyarországon, de akkor nem mosolygó pártfunkcionáriusokkal találkozott. Az elmúlt 25 évben minden magyar miniszterelnökkel találkozott, igazán jó kapcsolatot Medgyessy Péterrel és Orbán Viktorral ápolt.

Átadtam Osamu Suzuki elnök úrnak az Újra kérdeztem ? Válaszoltak interjúkötetem dedikált példányát, amelyben mindkét japán vezetővel készült beszélgetés szerepel. Ő is dedikálta saját példányomban azt az interjút, amit vele készítettem. Japánul megköszönte, s hozzátette, hogy a könyvet elhelyezi a Tokióban lévő Suzuki Múzeumba.

A magyar Suzuki Gyár

1990. január 13-án Medgyessy Péter miniszterelnök-helyettes írt alá megállapodást egy 35 ezer m2-es csarnok építésére, 14 milliárd forint volt a beruházás költsége. Az esztergomi gyárat 1993. május 7-én avatta fel Antall József miniszterelnök. A százezredik Suzuki 1996-ban készült el, az egymilliomodik 2006-ban gördült le a szalagról. 2017-ben mérföldkőhöz érkezett a termelés: elkészült és legurult a gyártósorról a hárommilliomodik autó, egy SX4 S-Cross. A Magyar Suzuki Zrt. tavaly több mint 175 ezer gépkocsit gyártott háromezer gyári dolgozójával. A beszállítói arány eléri a 65-70 százalékot. A cég mintegy 300 európai, ebből 70 magyar beszállítóval működik.

Szóljon hozzá!