ZETApress

hírportál

A Suzuki Rt. ezer főre emeli létszámát

A Magyarországon is gyártott Suzuki-modellek Európába irányuló japán exportját az idén leállítják, az európai igényeket pedig az Esztergomban gyártott autókból elégítik ki ? jelentette be Suzuki Osamu, a Suzuki Motor Corporation elnöke azon a ?95-ös sajtótájékoztatón, amelyet a Suzuki Rt. közlése előtt tartottak.

Az elnök beszámolt arról is, hogy Magyarországon való tartózkodása során találkozott Horn Gyula miniszterelnökkel és több tárcavezetővel. A szakemberektől előrejelzéseket kért a magyar gazdaság ez évi várható fejlődéséről. ? Suzuki úr! A Suzuki Rt. korábbi igazgatója szerint nem lehet megvalósítani a távol-keleti termelési filozófiát Magyarországon. Mi a véleménye erről? ? kérdezte tőle akkor Szarvas István a Gépipar főszerkesztő-helyetteseként.

SO: Nem értek egyet ezzel a kijelentéssel, továbbra is bízom a távol-keleti termelési filozófia magyar meghonosításában. Ennek jegyében fél éves időtartamra a gyár alkalmazottaiból álló húszfős csoportokat utaztatunk Japánba szakmai kiképzésre.

? Az újabb 2-3 milliárd forintos beruházás révén mód lesz létszámbővítésre is?

SO: Jelenleg az esztergomi gyár alkalmazottainak létszáma 857, és ez a termelés felfuttatásának reményében ezer főre emelkedhet.

? Elnök Úr! Szándékukban áll-e továbbnövelni a magyar beszállítások arányát?

SO: Az idén tovább kívánjuk növelni a magyar beszállítások arányát a Japánból érkező 40 százaléknyi, valamint a Nyugat-Európából származó 11 százaléknyi beszállítási arány rovására. Az az elképzelés, hogy a magyar autók alkatrészeinek négyötöde (a motor és a sebességváltó kivételével minden) Magyarországról legyen beszerezhető. Ezt fokozatosan kívánjuk elérni ? olvasható a Gépipar 1995. 5-6. számában. Tudósítónk idén júliusban Hisashi Takeuchival, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatójával találkozott, beszélgetésük idekattintva olvasható.

1995 végére a gépipar termelése elérheti az 1986-os szintet

Pál László ipari és kereskedelmi miniszter sajtótájékoztatón számolt be az ipar első negyedévi teljesítéséről. A gazdasági folyamatokra a tavalyi tendenciák folytatódása volt a jellemző. Az ipari termelés 1995 első két hónapjában 11%-kal bővült. A növekedésben az export-értékesítés dinamikája volt a meghatározó. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 13%-kal növekedett a feldolgozóipar, azon belül is kiemelkedően, 46%-kal nőtt a gépipar termelése.

A miniszter Szarvas István kérdéseire válaszolva elmondta, hogy bár bízik a gépipar további jó szereplésében, ez az eredmény éves szinten nem valószínűsíthető. Viszont elképzelhetőnek tartja, hogy az 1986-os szintet megközelíti az iparág. A gépipari vállalatok közül elsősorban a Rába Rt. és az Ikarus Rt. közeljövőben történő privatizációját valószínűsítette, de nem zárta ki egyéb gépipari vállalatokét sem.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Magas kormánykitüntetést kapott Suzuki Osamu • Hetedhéthatár

Szóljon hozzá!