ZETApress

hírportál

Mire jó a félkarú óriás?

Sajtóvita egy volt mentős életében ? 44

A kilencvenes évek elején rendszeres nézője voltam a Ferencvárosi TV egészségügyi műsorainak. Mint hajdani egészségügyi dolgozó, talán kicsit kritikusabb szemmel nézem az ott bemutatottakat, így volt ez az újjáélesztés oktatásakor is akkoriban. Dr. Pap Zoltán mentőfőorvos a mesterséges lélegeztetést mutatta be. Megtanulhattuk tőle a légutak kitisztítását, s a befúvásos lélegeztetés tudományát. Hiányérzetem akkor támadt, amikor a szívmasszázs ismertetésére vártam. Erre sajnos sem akkor, sem később nem került sor. Féltem, hogy nem is fog!

Zoli bácsival korábban szanitéc cserkészek kiképzésén dolgoztam együtt. A mellkas kompresszió tanítása ott is elmaradt. A főorvos szerint ezt a laikusoknak nem szabad tudniuk. Nagy a veszélye, ha nem hozzáértő módon állapítják meg a klinikai halál beálltát. Az elsősegélynyújtó ugyanis izgalmában esetleg nem észleli a szívdobbanásokat, s éppen a komprimálás megkezdésével állítja le a beteg szívet. Káros szövődményként a szegycsonttörés, s ezzel a szív átszúrása is előfordulhat. Ezért aztán semelyik elsősegélynyújtó tanfolyamon nem oktatják ezt a módszert. A fentieket 1993. novemberében megírtam kerületünk havi lapjában is.

A befúvásos lélegeztetés megismerése jó dolog, de valljuk be férfiasan, hogy komprimálás nélkül a klinikai halál esetén mit sem ér. Hiába fújjuk be a tüdőbe az oxigént, ha nincs vérkeringés, ami elviszi az agyba. Az oxigénhiány következtében négy perc alatt visszafordíthatatlan agyi katasztrófa következik be. Tragikus példa volt erre az év szeptember elsején Zsiborás Gábor esete a Hungária körúti öltözőben. Szilágyi doktor, a csapat orvosa hiába futott be a kispadról lélekszakadva, mire odaért, már késő volt. A válogatott kapust hiába szállították kórházba, a késedelem miatt nem nyerte többé vissza eszméletét, csak gép tartotta ideig-óráig életben. A környezetét nem lehet mulasztással vádolni, hiszen sem játékostársai, sem a csapat vezetői ? épp a hiányos oktatás következtében ? nem voltak képesek a szakszerű beavatkozásra.

Az újraélesztés oktatásának hiányossága

A 70-es években az Országos Mentőszolgálatnál azt tanították nekünk, hogy komplex újraélesztésnek nincs kontra indikációja. Magyarra fordítva ez azt jelenti, hogy a beavatkozást mindig késedelem nélkül el kell kezdeni. A klinikai halott ugyanis enélkül sosem lesz jobban, így viszont még lehet esélye a túlélésre. Sajnos, a laikus elsősegélynyújtók épp ezt az esélyt nem adhatják meg pácienseiknek, mert nem tanítják meg őket hatásosan újraéleszteni. Csak félkarú óriások maradnak mindaddig, míg a befúváros lélegeztetéssel ér véget a tananyag. Fáradozásuk így semmit sem ér, betegük meghal.

Nemrég a gépkocsivezetőknél is kötelezővé vált az elsősegélynyújtás-oktatás, és sikeres vizsga nélkül nem is lehet már jogosítványt szerezni. A mellkas kompresszió oktatását náluk is be kellene vezetni, hisz nem csak közúti balesteknél, de utcai rosszulléteknél is hatékonyan be tudnának avatkozni! A tömegközlekedési járművek vezetői és a taxisok is állandóan az utcán vannak. Megfelelő képzésükkel sok rászorulón tudnának segíteni. Az orvos vagy a mentő sosem ér négy percen belül a helyszínre, de bármelyik arra járó autós azonnal segíthet. Mindenki a tőle elvárható segítségnyújtásra köteles, de mindenkitől csak annyit várhatunk, amennyit megtanítunk neki. Bárhol, bármelyikünk rosszul lehet, s nem mindegy egyikünknek sem, hogy mikor jön a segítség. Ez nem csak a közutakra, de a sportpályákra is érvényes. Ne várjunk meg újabb tragédiát! ?fejeződött be akkori írásom a lapban.

A fotelben ülő nézőket sem akarja senki pilótává kiképezni

Helytelen az a megfogalmazás és én azt sohase mondtam, hogy a laikusnak nem szabad tudnia a keringés újraindítását. Ellenkezőleg. Mindig és hangsúlyozottan azt mondom, hogy az átlagos emberi műveltség része legyen az elsősegélynyújtás ismerete és ezen belül az újraélesztés elméleti és gyakorlati tudása, válaszolt Dr. Pap Zoltán főorvos ugyanazon az újságoldalon.

Senkinek nem jut azonban eszébe, hogy pl. a televízió képernyőjén keresztül fotelben ülő nézőket pilótává képezzen. Az újraélesztés egy olyan többrétű, összehangolt mozgást igénylő cselekvéssor, amit kizárólag kis csoportos, többórás, ellenőrzött gyakorlatokat tartalmazó tanfolyam keretében lehet oktatni, függetlenül attól, hogy a tanfolyamhallgatók laikusok-e, vagy például az egészségügyi közép- vagy főiskola hallgatói. Nem az a veszély ugyanis, hogy valaki rosszul végzi a keringés újraélesztését, mert abban igaza van az újságírónak, hogy a halott állapotán nem lehet rontani. A veszély abban rejlik, ha rosszul ítélte meg a segélynyújtó a beteg állapotát és működő szív mellett végez mellkas kompressziót. Működő keringés esetében ugyanis a beavatkozás súlyos sérüléseket hoz létre a szíven, és azt meg is állítja. Ezért csak olyan embernek oktathatóa keringés újraélesztése, aki a fentebb jellemzett tanfolyamon megtanulta teljes bizonyossággal megítélni a keringés állapotát.

Helytelen azt gondolni, hogy a befúvásos lélegeztetés önmagában véve elégtelen ismeret. A két életműködés nem egyszerre áll meg és baleseti körülmények között, az eszméletlenséghez kapcsolódva mindig elsődleges a légzés akadályozása, majd a teljes légzéshiány következtében két-három perc múlva a keringés is megáll. Ezért a keringés megállása kivédhető a légutak felszabadításával, és ha szükséges, a befúvásos lélegeztetés azonnali alkalmazásával.

Komplex oktatás villanyszerelőknek

Baleseti körülmények között a keringés megállása akkor elsődleges, ha olyan sérülés érte a keringési szerveket, melyek mellett az életben maradásnak nincs realitása, pl. a szív leszakad a nagy erekről, vagy nagy artériából néhány tíz másodperc alatt teljes kivérzés következik be. Ez az oka annak, hogy a gépjárművezetők számára rendezendő tömegtanfolyamon a keringés újraélesztését nem oktatjuk. Balesetnek számít az elektromos áramütés is, és ebben az esetben, az áram testen való keresztül haladásának irányától függően bekövetkezhet a keringés megállása. Az elektromos árammal hivatásból foglalkozó szerelők ezért részesülnek teljes kiképzésben.

A Vöröskereszt minden kerületben készséggel rendez olyan tanfolyamot, melyen az újraélesztés teljessége megtanulható. Erre azonban rá kell szánni megfelelő óraszámot és csak az kaphatja meg a tanfolyam sikeres elvégzéséről szóló igazolványt, aki sikeres vizsgát tesz. Reméljük továbbá, hogy a nemzeti alaptantervbe foglalt egészségtan oktatás elindulásával a diákság az elsősegélynyújtást magas színvonalon megtanulja a gyakorlatban is. Néhány év múlva tehát a hirtelen keringésmegállás miatt klinikai halál állapotába került beteg túlélési esélyei javulni fognak. Addig arra kell törekednünk, hogy minél több önként jelentkező érdeklődő elsajátíthassa a komplex újraélesztést a Magyar Vöröskereszt tanfolyamain, fejezte be válaszát 1993. novemberében Dr. Pap Zoltán mentőfőorvos a Ferencváros hasábjain.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Befújás helyett mellkas kompresszió

Szóljon hozzá!