ZETApress

hírportál

Marci és Laci az Emlékkoncerten

Egész életében tele volt energiával, jókedvvel, lendülettel, gyermeki csibészséggel. Aradszky Lacival nemcsak együtt dolgoztunk, ő igazi családtag volt. Neki engedték meg először a szüleim, hogy kivegyen a rácsos ágyból ? mondta Szenes Andrea. A szeptember 10-ei 7. Szenes Iván emlékkoncertről idekattintva olvashatunk.

Aradszky László korát meghazudtoló frissessége az élet számos területén jelentkezett: naptára október 8-án bekövetkezett halálakor tele volt felkérésekkel egészen 2019-ig. Szenes Andreával is már a 2018-as ? évről-évre egyre népszerűbb ? 8. Szenes Iván emlékkoncertet tervezték.

? Laci rengetegszer megfordult a Rezső téren, nemcsak akkor, amikor édesapámmal dolgoztak. Folyton járta az országot, de hazafelé tartva mindig beköszönt hozzánk, mi pedig nagy szeretettel fogadtuk. Végigkísérte az egész Szenes család életét: édesapám dalait énekelte, vendég volt a talk show-mban, részt vett a Szenes turnékon és egy emlékkoncertet sem hagyott ki. Együtt ünnepelt velünk a családi eseményeken is, a születésnapokon, olyan volt, mint egy családtag ? mesélte Andrea, aki azt is elárulta, kislánykora óta ismerték egymást a legendás táncdalénekessel. ? Az, hogy elment olyan mintha egy családtagomat vesztettem volna el, hiszen születésem óta ismertem Lacit. Én ugyan nem emlékszem rá, de ő elmesélte nekem, hogy pólyásként tartott a karjában. Neki engedték meg először a szüleim, hogy kivegyen a rácsos ágyból ? emlékezett vissza Andrea.

Családi veszekedésből született az Isten véled édes Piroskám

Aradszky László a Szenes-család minden tagjával szoros és jó kapcsolatot ápolt, Szenes Iván édesanyja különösen szerette az énekest. ? Édesapám egyszer nagyon összeveszett Pirkó mamával, aki velünk lakott. A veszekedés után a mama úgy megsértődött, hogy el akart költözni. Édesapám éppen a békítő dal szövegét írta, amikor Laci megérkezett, így lett végül az Isten véled édes Piroskám az ő száma ? mondta Andrea. Laci erről a Margitszigeten már 2015. augusztus 30-án is beszélt, melyről idekattintva olvashatunk.

Különösen jó természete mellett Aradszky László elsősorban a magyar könnyűzenében betöltött úttörő szerepéről volt ismert. ? Édesapám sokszor viccelődött azzal, hogy Aradszky László az első magyar szabad választások győztese volt, ugyanis az első Táncdalfesztiválon, az Annál az első ügyetlen csóknál című dallal megnyerte a közönségdíjat, ami sok százezer szavazatot jelentett. Majd az Isten véled édes Piroskám lett az első magyar aranylemez, a Nemcsak a húszéveseké a világ pedig sok-sok évtizeden keresztül Magyarország legtöbbet játszott slágere volt ? mesélte Andrea, aki a közös munkáról is beszélt.

? Édesapám és Laci nagyon könnyen tudtak együtt dolgozni, ő volt az egyik legkiválóbb paripája a Szenes istállónak, megbízható, szorgalmas, tehetséges énekes volt. Nekem szintén volt szerencsém megtapasztalni milyen a munka vele, hiszen a riporteri pályám legelején Laci az első riportalanyaim egyike volt. Aztán, mikor édesapám elment én vettem át a munkáját így a közös alkotást is megtapasztalhattuk. Én beszéltem rá Lacit, hogy az unokáival lépjen színpadra, tavaly trióban énekelték a Lazítani című dalt, az idei Szenes emlékkoncerten ? ami az utolsó felvétele volt ? pedig Aradszky Marcival énekelték duettet. Mivel két fiú énekelte a Lazítanit, kicsit alakítani kellett a szövegen. Laci, aki korát meghazudtolóan kezelte a legújabb műszaki cikkeket, okos órával, okos telefonnal szerette volna színesíteni a dalszöveget, én viszont úgy gondoltam, legyen időálló a dal. Így aztán átírtam úgy, hogy Marci énekelte: szeretlek papa, amire képes vagyok, azt érted megteszem, Laci pedig visszakérdezve énekelte: az a nagy tempó, amit te diktálsz, való még nekem? Nagyon boldog volt, mikor ezt a két sort elküldtem neki.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=q9QpV9j-u2Q[/youtube]

Aradszky László évtizedeken keresztül népszerű tudott maradni. Slágereit máig kívülről fújja minden generáció. Joggal tehető fel a kérdés: mi volt a töretlen siker titka? ? Lacinak különleges képessége volt arra, hogy dalokat slágerré tegyen, úgy tudott előadni, ahogy más nem. Azt is hozzá kell tenni, hogy Laci mindig vidám dalokat énekelt, és a vidámságra, a humorra nagyon vágyott a közönség. Azokat a gondolatokat, amik a Szenes dalokban vannak, nagyon jól tudta közvetíteni az emberek felé. Mikor értesültem a Laci haláláról eszembe jutott, amit édesapám sokszor emlegetett. Ő egy pillanat alatt szeretett volna meghalni, hosszan tartó betegeskedés nélkül. Ez végül édesapámnak nem sikerült, de Lacinak ? aki a Szenes gondolatok megvalósítója ? igen!

Az unokák viszik tovább az Aradszky-örökséget

A kiváló énekest október 28-án a Szent István Bazilikában helyezik örök nyugalomba a család, barátok és a rajongók körében. ? Nagyon hálás vagyok a Lacinak, amiért megannyi Szenes slágert vitt sikerre. Többek közt neki is köszönhetem, hogy édesapám munkássága ilyen szépen fenn tud maradni. Az idei emlékkoncerten minden eddiginél több rajongónk jött el meghallgatni a slágereket, a Facebookon pedig már 133 ezer követőnk van. Édesapám azt mondta a nekem adott utolsó interjújában, hogy fájó ugyan, de a dalok, amiket élete során alkotott túl fogják élni őt is, és az énekeseiket is. Én bízom benne, hogy a következő években is felkerül az Aradszky név az emlékkoncert fellépőinek listájára, dolgozom rajta, hogy Laci tehetséges unokái folytassák nagypapájuk munkásságát ? búcsúzott el fájó szívvel Szenes Andrea is Aradszky Lászlótól.

Szóljon hozzá!