ZETApress

hírportál

Aradszky Tisztelet-díja

Aradszky László 80 éveMa délelőtt 10 órától immár 5. alkalommal rendezte meg a Tisztelet Társasága a Szépkorúak Fesztiválját a Margitszigeten, melynek hagyományosan a Petőfi Sándor Ifjúsági Tábor adott otthont a sziget északi részén, a 26-os busz Hotelek-megállójánál. A részvételre közel 3000 szépkorú kapott meghívást.

Schmuck Andor, a Tisztelet Társasága ügyvivője köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy hagyományaikhoz híven, a 753 klubvezető döntése alapján kerül átadásra a Tisztelet-díj, melyből eddig legalább tízet kiosztottak. A teljesség igénye nélkül Horn Gyula, Mesterházy Attila, Vitray Tamás, Juszt László, Kálmán Olga és Oszvald Marika volt az eddigi díjazott, míg idén az egyik díjat Belváros?Lipótváros Önkormányzata kapta szépkorúbarát intézkedéseinek elismeréseként. A Tisztelet-díjat Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz?KDNP) V. kerületi polgármester vette át.

Közben Barabás Tiborné Erika, a Tisztelet Társasága elnöke is a színpadra lépett, s a másik elismerést együtt adták át Aradszky Lászlónak. A művész urat közelgő 80. születésnapja alkalmából a Karizma Táncegyüttes köszöntötte A domboldalon áll egy régi kunyhó című festménnyel, melyet Bartis Ilona, az együttes egyik tagja festett. S hogy miért éppen ezt? ? Mert Lovas Róbert ? S. Nagy István: Pókháló című száma pont így kezdődik. Igaz, ennek eléneklésére várnunk kellett kicsinyég. Előbb még megtudtuk, hogy Schmuck Andor szerdán lesz 45 éves, míg az elnök asszony holnap ünnepli névnapját, majd kezdődtek az Aradszky-slágerek. Első volt az Azzurro Vándor Kálmán magyar szövegével, majd egy új Kaszás Péter-dal: Pesten és Budán. Ezt ma énekelte először élőben közönség előtt. Utána az Annál az első ügyetlen csóknál következett, majd a már említett Pókhálót énekelte együtt közönségével.

Dobos Attila ? Szenes Iván: Isten véled édes Piroskám! című száma előtt elmondta, hogy Iván ezt nem volt szerelmének, hanem édesanyjának, Kelemen Piroskának írta poénból, akivel egyszer összebalhézott, de hamar ki is békültek. Ennek a számnak folytatása is van. Köztudott, hogy Attila a ’60-as évek végén nem tért vissza nyugati útjáról ? magyarán szólva disszidált ? ezért számait itthon letiltották. Ez persze Ivánnak sem jött jól, hisz számos közös szerzeményük után így jogdíjat sem kaphatott. Erről aztán szintén poénból remek rímet faragott: Isten véled édes Piroskám! Jaj de régen hallottalak már! Két szerződ közül egy kint ragadt, s megbüntették azt, ki itt maradt! Búcsúzásként Nemcsak a húszéveseké a világ ? hallhattuk, melyet Fényes Szabolcs éppen neki írt. Szerencsére sikerült még visszatapsolnunk, így Dobos ? S. Nagy: Még ide-oda húz a szív című dalával zárta minikoncertjét. Ezzel lett az MR és az OSZK egykori stúdióhallgatója az 1963-as Tessék választani! könnyűzenei fesztivál győztese.

S mikor és hol láthatjuk legközelebb élőben? ? Szeptember 20-án vasárnap, 80. születésnapján Debrecenben kezdi koncertkörútját Debrecen még nem a világ vége című műsorával. Addigra elkészül a 80 év, az 80 év! című lemeze is. Marad az Alföldön, 22-én kedden Békéscsabára megy, majd 25-én pénteken Újbudán, a Fővárosi Művelődési Házban lép fel. Egy szám erejéig ötéves unokája is vele lesz a színpadon, aki az Állatkerti sétában folyton csak azt hajtogatja: Engem csak a majom érdekel! Ezt az ifjú Aradszky a tőle tíz évvel fiatalabb Ambrus Kyrivel énekelte sok-sok évvel ezelőtt. Élőben koncertjein évtizedek óta Siliga Miklós és zenekara kíséri. Számos új Kaszás Péter-számmal is készül, akit Szenes Andrea révén ismert meg.

A mai fesztivál kulturális vendége a Thaiföldi Királyság volt, őket a Thai Népitánc-együttes képviselte. Aradszky után felléptek nyugdíjas néptánc és énekcsoportok, valamint a teljesség igénye nélkül ismert művészek ? Bangó Margit, Barna Barnabás, Karizma Táncegyüttes, Nógrádi Tóth István, Pacsirta Klub, Radics Márk, Elek Ilona ? neve állt a színlapon. Harangozó Terit is vártuk, de a művésznő napok óta kómában fekszik egy intenzív osztályon. Megrendezésre került az 5. Elektromoped futam is, immár 50 versenyzővel. A szépkorúak több ingyenes egészségügyi szűrésen vehettek részt a Nemzetközi Nagyiszolgálat jóvoltából. Volt továbbá süti sütő- és szelfi-verseny is. Délre Fásy Ádám is befutott nejével, Gurzó Máriával, hogy Szex, hatalom, nők ? A királynők fogságában című 2011-es könyvét eladja és dedikálja. Lányuk, Zsülike nem jött velük, mert a Fásy Mulatóban velük máshol és máskor találkozhatunk.

2 hozzászólás

  1. Életének 72. évében szeptember 8-án kedden este elhunyt Harangozó Teri énekesnő. A család tudatta, hogy egy gyors lefolyású tüdőbetegség következtében hunyt el. Schmuck Andor, a Tisztelet Társasága ügyvivője szeretné méltó módon eltemettetni, s ehhez minden segítséget felajánlott a családnak.

  2. Aradszky László táncdalénekes, a ’60-as évek egyik legnagyobb sztár-előadója október 8-án vasárnap este hunyt el otthonában, életének 83. évében – tudatta családja. A ’70-es években alig szerepelt a nyilvánosság előtt, 1986-ban tért vissza Újra itt vagyok című albumával. Pályafutása során Európa számos országában fellépett, de koncertezett Amerikában és Ausztráliában is. Harangozó Terit két évvel és egy hónappal élte túl.