ZETApress

hírportál

Díjátadás a Tháliában

Csatlós Judit TrióA magyar színházi szakma egyik legnagyobb elismertséggel bíró díjának, a Színikritikusok Díjának átadása eddig csak a nagyon szűk szakmának szólt, ám a szervezők szeretnék, hogy ezentúl társasági eseménnyé váljon.

Péntek este 8 órakor, a Thália Színház Nagyszínpadán tartották a díjátadót, ahol 14 kategóriában adják át a 2008/2009-es évad legjobb színházi teljesítményeiért járó elismeréseket, miközben Lantai József szorgalmasan fényképezett.

A színházi szezon indulását jelző fontos esemény az egyik legrangosabbnak számító szakmai elismerés, a Színikritikusok Díjának átadása, amelyet az 1997-ben alapított Színházi Kritikusok Céhe adományoz az előző évad legjobbjainak. A Céh-tagok legalább évi kilencven magyar nyelvű ? hazai és határon túli ? premier megtekintése után, 14 kategóriában szavazhatnak az általuk legkiemelkedőbbnek ítélt alkotókra. Az idei díjátadóra, amelyen a 2008/2009-es évad legjobbjai hagyományosan az előző évad kitüntetettjeitől vehették át az elismerést.

Hagyományosan itt adták át a Fővárosi Önkormányzat különdíját, valamint idén elsőször került kiosztásra az ASSITEJ Magyar Központ kezdeményesére, 17 társulat által 2008-ban alapított Fehér Holló Gyermekszínházi Kritikus díj, amelyet az a kritikus kapott, aki az adott évadban, a legtöbb intézményben és játszóhelyen látott gyermek és ifjúsági előadást, színházi nevelési programot.

A Színikritikusok Díja 2009

A díjátadó egyik műsorvezetője a jelenleg szabadúszó Bartsch Kata, a 2008-as Pécsi Országos Színházi Találkozó legjobb 30 év alatti színésznője volt. Filmjei: Poligamy, Lora, Valami Amerika 2, Kaméleon, Fekete kefe. László Zsolttal, a Nemzeti Színház tagjával állt együtt a színpadon. Filmjei: Géniusz, Presszó, Tűzvonalban, Kaméleon, Állítsátok meg Terézanyut! A díjazottak és a díjátadók között ott volt az Örkény Színház és a Művészetek Palotája siker-koprodukciója, a Jó gyerekek képeskönyve alkotócsapata is. Előadásuk jelmezeit a divatszínházáról és Péterfy Bori klipjeinek jelmezeiről-sminkjeiről is ismert, szintén díjazott Nagy Fruzsina tervezte.

Díjat kapott még Csákányi Eszter, Tenki Réka, aki a Katona József Színház tagja, a 2009-es Pécsi Országos Színházi Találkozón a legjobb 30 év alatti színésznő; filmek: Poligamy, Géniusz, Tűzvonalban (az e havi Marie Claire-ben többoldalas spread készült róla) és a South parkbeli magyar hangként is ismert Dolmány Attila is. A rendezvényen hagyományosan részt vettek a színházi élet legismertebb személyiségei.

A 2007/2008-as Kritikus-díjasok: Térey János, Mohácsi János, Andrei Serban, Zsótér Sándor, Kovács Frigyes, a KoMa Társulat, Ladányi Andrea, Dolmány Attila, Herczeg Adrienn, Pálffy Tibor, Bagossy Levente, Nagy Fruzsina, Krisztik Csaba, Zsámbéki Gábor voltak. Közülük többen idén ismét díjat vehettek át. Az ünneplés egyperces néma felállással indult, az aznap délben elhunyt Bujtor István emlékére.

Díjazottak nyúllal

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Poligamy a vásznon | ZETApress

Szóljon hozzá!