ZETApress

hírportál

Fesztivál az operákban

Alföldi RóbertAz Operafesztivál döntőjét rendezik november 3-tól 17-ig. A kéthetes fesztiválon az öt országból érkező produkciókat egyetlen helyszínen, a Szegedi Nemzeti Színházban tekintheti meg a közönség és a zsűri, innen közvetíti a versenyprogramot ? a Duna Televízió segítségével ? a Mezzo Televízió 39 ország részére ? tudtuk meg a Lengyel intézetbeli sajtótájékoztatón, ahol Lantai József fényképezett.

Célunk a felfedés, s az általunk felfedezett értékek végül eljutnak a modern operajátszás közönségének legszélesebb nyilvánosságához. Felfedezünk új műveket és új módon előadható klasszikusokat, keressük hozzájuk az operajátszás korszerű színpadi eszközeit és kiválasztjuk a cél eléréséhez nélkülözhetetlen, sokoldalú előadóművészeket.

Értékrendünk: a komplex művészi teljesítmény. Ezen a versenyen nem feltétlenül a legkülönlegesebb hangi adottságokkal rendelkező, legjobb énektudású fiatal nyer, hanem az, aki a legmagasabb színvonalon képes ötvözni a műfaj összes szakmai kívánalmát: az operaéneklést, a színpadi mozgást és a színészi alakítást.

Versenyzőink: különböző előadások szereplői. Ahhoz, hogy az énekesek komplex előadói teljesítményét megítélhesse a zsűri és a közönség, különböző előadások szereplőiként kell látniuk őket. Ezért minden évben öt produkciót hozunk létre, öt különböző ország operaházában. Ezek mindegyike bemutatásra kerül a versenyt záró fesztivál keretében, ahol nem csupán a versenyszerepek birtokosai, de maguk a produkciók is versenyeznek.

A fesztivál partner operaházai idén a debreceni Csokonai Színház, a gdanski (lengyel) Balti Opera, a biennei (svájci) Theater Biel Solothurn, az ostravai (cseh) Morva-Sziléziai Nemzeti Színház és a New York-i (USA) Dicapo Opera Theatre.

Első forduló áprilisban zajlott. Az első körben a zsűri (öt helyszínen: New Yorkban, Gdanskban, Budapesten, Párizsban és Bergenben) elsősorban a hangi adottságok illetve az énektudás alapján válogatja ki a továbbjutó versenyzőket. Mind az öt helyszínen kiválasztottak egy-egy továbbjutót az öt produkció összes versenyszerepére. Így minden egyes versenyszerepre öt jelölt került a második fordulóba.

A második forduló május 29-30-án, a fesztivál helyszínén, Szegeden zajlott. Itt válogatták ki a rendezők saját produkcióikhoz a versenyszereplőket, vagyis a döntőbe kerülő tizenöt versenyzőt. Ezután a versenyzők a végső megmérettetésre a próbaidőszak során készülnek fel a partner operaházakban.

Díjak: A verseny végén a Legjobb Női Opera-előadó és a Legjobb Férfi Opera-előadó díjak kerülnek átadásra. Az idei év győztesei a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál valamely későbbi rangos produkciójában kapnak kiemelt fellépési lehetőséget.

A sajtót tájékoztatók

A döntő zsűrije

Fabrizio MELANO. A nemzetközi operavilág meghatározó karaktere több évtizedes pályafutása során állandó vendégrendezője volt többek között a Lyric Opera of Chicago-nak, a New York City Opera-nak, a Houston Grand Opera-nak, a Florida Grand Opera-nak, a Washington National Opera-nak és az Opera Company of Philadelphia-nak. 1970 óta a New York-i Metropolitan Opera házi rendezője, szinte az egész operairodalmat a világ egyik leghíresebb teátrumának színpadára állíthatta. 1988-ban James Levine zenei vezetésével itt álmodta színre a Trubadúrt, Luciano Pavarotti-val és Marton Évával a főszerepben.

BÁTOR Tamás. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végzett operaénekes a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál ügyvezető igazgatója. A milánói Scalaban debütál, azóta világszerte számos fesztivál és operaház vendégművésze. Rangos nemzetközi események felkért résztvevője intendánsként és zsűritagként egyaránt.

Daniele BORNIQUEZ. A milánói Scalaban működő akadémia zenei vezetője valamint a IV. és V. Leyla Gencer Nemzetközi Énekverseny igazgatója. Rendszeresen közreműködik több nagyszabású énekverseny ? Francisco Vinas – Barcelona, Renata Tebaldi – San Marino, Competizione dell’opera – Drezda, Citta di Lucca ? Giacomo Puccini ? zsűrizésének munkájában.

Laurence DALE. Az Evian Festival és az Opéra Theatre de Metz művészeti vezetője. Tenorként a bécsi Staatsoper és a berlini Deutsche Oper, a Royal Opera House (Covent Garden, London) és az Opéra de Paris rendszeres fellépője volt, rendezőként 2000-ben az Opéra de Bordeaux-ban, karmesterként 2008-ban a Johannesburg Civic Theatre-ben debütált. Mesterkurzusaival ? a ?Hang Doktoraként? bejárta Franciaországot, Hollandiát, Észak- és Dél-Amerikát valamint Dél-Afrikát. Jelenleg Párizsban tanít.

Paul-Emile GESLIN. A Mezzo Televízió partnerkapcsolati igazgatója, eredetileg a Sorbonne-on végzett zenetudós. Franciaország legnevesebb zenekarainál (Strasburg Philharmonic Orchestra, Ile de France National Orchestra) szerzett tapasztalataival feladata a kiemelt fontosságú fesztiválok (Festival d?art lyrique d?Aix en Provence, Festival de la Roque d?Anthéron, Greek Festival – Athén, Misteria Paschalia Festival – Krakkó, Granada Musical and Dance Festival) legjobb produkcióinak kiválasztása, és műsorra tűzése.

Stein Olav HENRICHSEN. Karmester, nemzetközi együttműködések művészeti vezetője, a bergeni Den Nye Opera igazgatója és a Bit 20 Ensemle művészeti vezetője. 1992 és 2006 között az Opera Vest igazgatói feladatait is ellátta. Az oslo-i Ultima Contemporary Music Festival elnöke, valamint az Operatorium elnökségi tagja. 2000-ben a Bergen Európa Kulturális Fővárosa program művészeti vezetőségének elnöke volt.

MARTON Éva. Egyetemi tanár, operaénekes. Kossuth-díjas, Bartók- és Pásztory- díjas előadóművész, a Bécsi Operaház magánénekese és örökös tagja, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető tanára. Marton Éva a világ egyik legkiemelkedőbb drámai szoprán énekesnője. Széleskörű repertoárja szinte egyedülálló, a Verdi, Puccini, R. Strauss, Wagner szerepek mellett otthon van a verismo ? Giordano, Ponchielli ? világában is. A lírai szoprán Marton Évából az évek folyamán, következetes munkával vált korunk egyik legnagyobb drámai szopránja, aki immár több mint 30 éve a világ legjobbjaihoz tartozik.

A Díjátadó Gálát élőben közvetíti a MEZZO Televízió november 17-én. Rendezője Vidnyánszky Attila lesz. Közreműködik a Pannon Filharmonikusok, a Fesztivál rezidens zenekara. További információk a verseny honlapján megtalálhatók.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Operaverseny a Mezzo TV-vel | ZETApress

Szóljon hozzá!