ZETApress

hírportál

Jazz Jam a Palotanegyedben

Magyar Jazz Jam a Palotanegyed Fesztiválon! Július 3-tól 5-ig (csütörtöktől szombatig) az Ávéd János Quartet, a Bacsó Kristóf Triad, a Grencsó Kollektív Rétegzene, a Tariqa és a Lukács Miklós Trió lépnek fel az Építész Udvarban. A koncertek, ahogy a fesztivál összes programja belépő díj nélkül látogathatóak a VIII. kerületi Ötpacsirta utca 2-ben.

Miles Davis mondta, mikor megkérdezték tőle, voltaképpen milyen zenét is játszik: Eljátszom, aztán később majd megmondom, hogy mi az. ? A Palotanegyed Fesztivál jazz-hétvégéjének megjelölésére is csak az egyszerűség kedvéért adtuk a jazz-elnevezést, hiszen minden fellépő feszegeti a műfaj, vagy ha úgy vesszük, a zene határait ? tudatta Vörös Éva PR menedzser. Részletek idekattintva olvashatók.

Július 3-án Ávéd János Quartet és Bacsó Kristóf TRIAD koncertjét élvezheti a nagyérdemű közönség. Az első napon a szaxofon mellett a billentyűs hangszerek az est főszereplői. A mai szaxofonosok két kimagasló személyisége játszik. Izgalmas dolog lesz a billentyűs hangszerek két klasszikusának, a hammond orgonának és a fender zongorának egymás utáni meghallgatása ? reméljük, mindkét hangszer gond nélkül el fog férni az Építész Udvar bensőséges terében!

A második nap egyetlen fellépője kettővel is felér: Grencsó István zenekarának töménysége, mélysége, meglepetés-özöne nem kíván második előadót. Mondhatnánk, hogy Grencsó a magyar szabadzene nagy öregje, de ez nem lenne helytálló, hiszen mindig megújuló művészete örökké fiatalon tartja. Zenésztársai között állandó bőgőse, Benkő Róbert található, aki egy amerikai lemezkritikus szerint a magyar válasz Charlie Haden-re, valamint az ifjabb generáció két kimagasló kísérleti muzsikusa.

Július 5-én a Tariqa előadásának lehetünk szem és fültanúi. Ez a zenekar már akkor is izgalmasnak tűnik, hacsak végigolvassuk a tagok neveit. A marokkói származású Said Tichiti-t a Chalaban zenekar lelkeként ismerhetjük. Halmos András pedig a marokkói rabszolgák zenéjének, a gnawa ritmikai összetettségének megidézésében jelentős szerepet betöltő dobos. A további szólistákat nem is kell bemutatni, legfeljebb Dresch Mihály saját fejlesztésű fúvós hangszerét, a fuhun-t. Kovács Öcsi Ferenc pedig Dreschnek szinte zenei ikertestvére ? nos, ebből a felállásból csak csupa izgalmas (és igen ritkán hallható) dolgok várhatóak.

A Magyar Jazz Jam záróakkordja ugyanezen az estén a Lukács Miklós Trió ? Cimbiózis lesz. Lukács Miklós nemzetközi szinten is az egyik legfoglalkoztatottabb cimbalmos. Saját triója nem véletlenül kapta ezt a szójáték-elnevezést: tagjai hosszú évek óta játszanak együtt különböző felállásokban, így egymás minden rezdülését, zenei gondolatát betéve ismerik. Az est kuriózuma, hogy a két zenekar tagjaiból kiállítható az egykori teljes Dresch Quartet. Így nem zárjuk ki annak lehetőségét, hogy a koncertek után spontán örömzenélés alakul ki. Érdemes tehát a látogatóknak aznap estére már nem szervezni más programot!

A Magyar Jazz Jam programja

Július 3-án, csütörtökön 18 órakor Ávéd János Quartet (Ávéd János ? szaxofon, Fassang László ? hammond orgona, Horváth Balázs ? bőgő, Sárvári-Kovács Zsolt ? dob). 19:30-kor Bacsó Kristóf TRIAD (Bacsó Kristóf ? szaxofon, Oláh Tzumó Árpád ? fender rhodes, Juhász Márton ? dob).

Július 4-én, pénteken 18 órakor Grencsó Kollektiv Rétegzene (Grencsó István ? fúvós, Pozsár Máté ? villanyzongora, Benkő Róbert ? bőgő, Miklós Szilveszter ? dobok).

Július 5-én, szombaton 17 órakor Tariqa (Said Tichiti ? guembri, oud, ének; Dresch Mihály ? szaxofon, fuhun; Kovács Öcsi Ferenc ? hegedű, trombita, ének; Halmos András ? dob). 18:30-kor Lukács Miklós Trió ? Cimbiózis (Lukács Miklós ? cimbalom, Baló István ? dob, Orbán György ? nagybőgő).

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Múzeumkerti Vigadalom | ZETApress

Szóljon hozzá!