ZETApress

hírportál

Omega Oratórium

OMEGA OratóriumJótékonysági koncertsorozatot indít a bátaszéki katolikus templom tornyának felújítására az Omega-együttes. Erről szóló terveikről nemrég Szegeden, körútjuk első állomásán a bátaszéki születésű Kóbor János elmondta, az Omega Oratórium ötlete egy váratlan megkeresésnek köszönhető: az életveszélyessé vált bátaszéki templomtorony bontásakor találtak egy régi zsindelydarabot, amelyre az építéskor ráírták az egyik adományozó nevét.

A Kóbor név az Omega frontembere, Kóbor János egyik felmenőjének tiszteletére került a zsindelyre. A zenekarban a történet hallatán született meg az elhatározás egy jótékonysági koncertsorozat megrendezésére. Az Omega Oratórium produkció közreműködői: Benkő László billentyűs hangszerek, Debreczeni Ferenc dob és ütőhangszerek, Gömöry Zsolt billentyűs hangszerek, Kóbor János ének, vokálok, Szekeres Tamás gitárok, Szöllössy Kati basszusgitár, Danubia Szimfonikus Zenekar, Cantemus Kórus, Nyíregyháza. A turné idei állomásai: december 1. ? Szeged, Dóm; december 8. ? Székesfehérvár, Prohászka templom; december 14. ? Sopron, evangélikus templom; december 23. ? Debrecen, Református Nagytemplom.

S miért csak templomokban lépnek fel? ? Mert Kóbor szerint egy ilyen jellegű jótékonysági műsort templomban kell tartani, lehetőleg olyan repertoárral és előadásban, amely egy hagyományos rockkoncerttel szemben igazodik a helyhez és annak szelleméhez. Így adódott az oratórium ötlete: az együttes oratóriumjellegű összeállításban játssza majd el népszerű dalait. Az Omega Oratórium trilógiává bővíti a zenekar két korábbi művét, a Szimfóniát és a Rapszódiát. Mint Kóbor János fogalmazott, ezek a rockzenétől távoli műfajok, a szerzők az eredeti Omega-daloknak teljesen új értelmezést adtak, megtartva ugyanakkor a rockzenei elemeket.

A koncertsorozat Advent első vasárnapján kezdődik Szegeden. Az esten az együttes mellett Bókai Zoltán vezényletével közreműködik a Szegedi Szimfonikus Zenekar, valamint a Vaszy Viktor-kórus. Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke a kezdeményezésről elmondta: örömmel biztosítanak helyet a koncertnek, hiszen jótékonyságról van szó. Külön szerencse, hogy éppen Advent első vasárnapján lesz az ősbemutató, hiszen a jótékonysági koncert a legnagyobb összhangban van az adventi gondolattal, mondanivalójával, mindazzal, amit ilyenkor a hívő és nem hívő ember próbál tenn ? fogalmazott a püspök.

Az alkotói folyamatnak különös nyomatékot és lendületet adott a moszkvai egyházi kitüntetés ez év májusi turnéjukon. Kóbor János a Nagykereszt Érdemrendet vehette át, míg az Omega-együttes tagjai: Benkő László, Debreczeni Ferenc, Mihály Tamás és Molnár György a Mihail Alekszandrovics Romanov Nagyherceg Emlékéremben részesültek. Noha a trilógiát alkotó Szimfónia, Rapszódia és Oratórium látszólag a rockzenétől távoli műfajok, a szerzők az eredeti daloknak a szokásost messze meghaladó új értelmezést adtak, megtartva a rockzenei elemeket. Az új kontextusok nem öncélúak. A dalok új hangszerelésével, klasszikus zenei formákba öntésével a szándéka arra irányult, hogy az Omega-együttes által létrehozott életmű újabb zenei dimenziókban éljen tovább.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Omega Oratóriuma | ZETApress

Szóljon hozzá!