ZETApress

hírportál

Omega Oratóriuma

Régi csibészekA beatmise-turné első állomásaként május 30-án a Budapest Parkban lép fel az Omega, az est vendége a P. Mobil együttes lesz ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón, melyen Laux József és Debreczeni Ferenc (dob, ütőhangszerek), Kóbor János, Molnár György, Varsányi István Gergely és Kovacsics András (gitár) és Benkő László (billentyűs) vett részt az együttesből.

Az Omega Oratórium az együttes vallásos témájú dalainak, áthangszerelt, szimfonikus zenekarral, kórussal megtámogatott előadása, immár két éve szerepel Európa színpadain és templomaiban. Trunkos András, az együttes menedzsere a Horánszky utcai Párbeszéd Háza kápolnájában bejelentette, hogy a Spencer Davis Group már meghirdetett fellépése betegség miatt elmarad, helyette ? az eredeti terv szerint ? a P. Mobil-együttes lesz a vendég a Budapest Parkban. Kiemelte: az Omega-együttes az év első felében 11 koncertet játszik/játszott, ebből hetet külföldön.

A beat-misékről ? amelyek a templomokban előadott Oratórium-koncertek szabadtéri változatai ? elmondta: június 13-án a felcsúti Pancho Arénában, majd a Balatonon (Siófokon, Balatonlellén, Keszthelyen és Balatonfüreden) adják elő. Ezt követően Albert Flórián szülőfalujában, Hercegszántón, egy 11 méter magas Mária-szobor tövében lépnek fel. A turnét a Memento Parkban fejezik be szeptemberben. A koncerteken az együttes a régi dalok új átiratait játssza, ezzel teljesen más értelmezést adva a számoknak. Mint Kóbor János (Mecky), az együttes énekese elmondta, a beat-miséken a zenekar kezdeti korszakához nyúlnak vissza. A Budapest Parkban a koncert a Budai Ifjúsági Park emlékének szól, de a többi beat-misével is a múlt előtt tisztelegnek.

Az együttes idén összesen 20 koncertet ad. Jövőre egy olyan európai turnét terveznek, ahol a különféle országokból az Omegával párhuzamosan működő nagy zenekarok tagjai lesznek a vendégfellépők. Felidézte, hogy tavaly készült egy film az Omegáról, amelyet július 8-án mutatnak be a Karlovy Vary-i Filmfesztiválon. A német film a Rapszódia-turnéról szól és szeretnék, ha film készülne az Oratórium- és beatmise-koncertekről is.

A Párbeszéd Háza a hit, a kultúra és a társadalmi igazságosság területén kibontakozó teremtő párbeszédet szolgálja. Az itt megjelentek mellett az Omega produkciók rendszeres közreműködői: Szekeres Tamás és Szöllössy Kati (gitár), Gömöry Zsolt és Földi Albert (billentyűsök). Alkalmanként fellép Somló Tamás, Kovacsics András, Varsányi István és Wittek Mária. Mihály Tamás (basszusgitár) ? aki 2014. október 21-én mutatta be Basszus! Omega! Ez egy életre szól című könyvét a RaM-ban ? nem vesz részt a produkcióban.

Benkő László (Laci), az együttes vezetője megjegyezte, hogy mára szétestek azok a közösségek, amelyek annak idején maguktól összeálltak, boldogok voltak, hogy esténként találkozhattak és játszhattak. Mikor rájöttek arra, hogy a korábbi közösségi lét megszűnt, úgy gondolták, hogy az újbóli összekapaszkodást a zenével lehet megvalósítani. A templomban másként éli meg a közönség a koncertet, együtt éneklik a dalokat és előjönnek azok az emlékek, amelyekbe az ember élete végéig kapaszkodik. Schuster Lóránt, a P. Mobil-együttes vezetője felidézte: 42 éve működik az együttes, mintegy 50 éve vannak a pályán. Örül a Budapest parki fellépésnek, mivel sokat játszottak korábban is az Omegával a Budai Ifjúsági Parkban, és az Omega Stúdióban készült az első három nagylemezük.

Szóljon hozzá!