ZETApress

hírportál

Dorlit ünnepeltük

Géczy DorottyaTegnap este Géczy Dorottya Jászai Mari-díjas színművésznőt köszöntöttük, aki több, mint 60 éve van a pályán! Francia sanzonok, örökzöldek című jubileumi estjén a Pozsonyi utcai Kárászy Szalonban vendéglátója, az est háziasszonya Kárászy Szilvia zongoraművész volt. Utána Szilvia kiállítását is megcsodálhattuk, mely jövő péntekig látható.

Dorli ? ahogy barátai nevezik ? előbb a háziasszony zongorakíséretével, majd CD-kísérettel énekelt. Közben párizsi élményeiről is megemlékezett. Többször járt ott, s lépett fel az ottani magyarok előtt. A Balassagyarmatról elszármazott Michel Gyarmathy is vendégül látta egyszer saját revüszínházában, s száz szál piros rózsával és egy piros papírlapra írt köszönőlevéllel hálálta meg, hogy a Folies-Bergere-ben énekelt.

Ha már Párizsnál tartunk, szakadjunk el a jelentől egy bekezdés erejéig, s ruccanjunk vissza a múltba, Észak-Magyarországra! Jelen sorok írója is Balassagyarmaton született, de lassan négy évtizede elköltözött onnan. Még Gyarmaton hallottam, hogy azokat a Párizsba látogató gyarmatiakat, akik Gyarmathy urat felkeresték, meghívta a színházába, s vendégül látta egy vacsorára. Igaz, a ’60-70-es években még nem volt világútlevelünk, s csak három évente mehettünk Nyugatra a szűkös valutakerettel, így Michel is ritkán találkozott odakinn gyarmatiakkal, s ezért örült nagyon, ha híreket hallott szülővárosából.

A jelenbe visszatérve a művészvendégek sorát Tahi Tóth László színművész, Szilvi férje nyitotta meg. Sokat léptek fel együtt Dorlival az Egyesült Államokban, s olyankor Zalán Magda újságíró, író, műfordító vendégszeretetét élvezték, nála laktak Washingtonban. Magda 15 év kint lét után már visszaköltözött Magyarországra, de mivel lánya kinn maradt, kétlaki életét él a két kontinens között. Nagy derültséget okozott a zsúfolt nézőtéren, amikor Magda meglepődve hallotta, hogy Szilvi és Laci házasok, pedig már 1995-ben megesküdtek.

Dorli a 60 színházi évéből ötvenet a Vidám Színpadon töltött, melynek helyén 2004-től a Central Színház áll. Az emlékek sorában előjöttek a Vidám-évek, s a színpad 50. évfordulója. Akkor még Bodrogi Gyula volt az igazgató, s Előttem az utódom címmel műsort rendezett. (Ezt akkoriban a tévé is közvetítette, magam is emlékszem még rá.) Ekkor Géczy Dorottya Nyertes Zsuzsát mutatta be utódaként, s a művésznő most is eljött, hogy köszöntse elődjét. Harminc éve van már a pályán, s szeretne még 80 évesen is olyan fitt lenni, mint Dorottya, akivel egy duettet is előadott.

Az utolsó vendég egy újabb Vidám-kolléga, Straub Dezső színművész volt, aki nem túl vidáman beszélt a jelenről. A múltat idézve elérzékenyült, de a végkifejlet hepiendre sikeredett. Elmondta, hogy a Vidám Színpad megszűntekor Böröndi Tamás levédette a színház nevét, s a héten írják alá a szerződést az Új Vidám Színpad megalakulásáról. Részleteket nem mondhatott, a jövő héten lesz a bemutatkozó sajtótájékoztató, de az elárulta, hogy négyszázan férnek majd el a nézőtéren. Ő lesz majd az igazgató, s fiatal művészekből áll össze a társulat. Az ötven éves jubileumon Bodrogi Gyula színigazgató Dezsőt mutatta be utódaként, s bár ő akkor ezt művészi értelemben gondolta, az utódlás most igazgatóként is bekövetkezik.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Új Vidám Óbudán | ZETApress

Szóljon hozzá!