ZETApress

hírportál

Kedden indul a 38. Magyar Filmszemle

Tegnap délután a MÚOSZ székházában átadták a Filmkritikusok Díjait. A MÚOSZ legrangosabb díjának kiosztóján a kritikusok úgy értékelték, a tavalyi év erős mezőnyében a Taxidermia, a Fehér tenyér és a Friss levegő című filmek voltak a legkiemelkedőbbek. Az életműdíjat Herskó Jánosnak ítélték a kritikusok.

Az évértékelő beszédből megtudtuk, hogy M. Tóth Géza Maestro című alkotásának váratlan Oscar-díjra jelölése rávilágít arra, hogy Magyarországon nagyobb figyelmet kellene fordítani az animációs kisfilmekre és az ilyen alkotások moziba kerülésére.

Az évértékelés után Stanczer Adél kapta a legjobb női epizódalakítás díját a Taxidermia című filmben nyújtott alakításáért. A legjobb férfi epizódalakításért Gheorghe Dinicaát, a Fehér tenyér edzőjét díjazták.

Trócsányi Gergő a Taxidermia másik két főszereplőjével, Czene Csabával és Marc Bischoffal megosztva kapta idén a legjobb féri főszereplőnek járó díjat. A filmkritikusok döntése szerint a legjobb női főszerepért felajánlott díj Nyakó Júliát illette a Friss levegő című filmben nyújtott alakításáért. Legjobb dokumentumfilm díját Litauszki János, a Cérnaszálon című filmért, a legjobb kisjátékfilm díját Szirmai Mártonnak, a Szalontüdő című alkotásért ítélte oda a zsűri. Szemző Tibor a legjobb kísérleti filmnek járó díjat a Csoma-legendárium című filmért vehette át.

A Taxidermia sokat kapott

A filmkritikusok a legjobb rendezésnek járó díjat Pálfi Györgynek, a Taxidermia rendezőjének adták át. A film sok díjat nyert már, egy szakmai elismerés mindig nagyon fontos a rendezőnek, mondta a díjazott.

A magyar filmkritikusok nem hagyták elismerés nélkül az évértékelésben kiemelt másik filmet, a Fehér tenyért sem, a rendező Hajdu Szabolcsnak ítélték a B. Nagy László díjat. A T-online által a legjobb első filmért felajánlott díjat Kocsis Ágnes a Friss levegő rendezője kapta meg.

A filmkritikusok különdíjjal jutalmazták Halász Pétert a Herminamező című filmért; a poszthumusz díjat a film producerei vették át. Szaladják István nem egy filmért, hanem több munkájáért kapta meg a rendezői és operatőri teljesítményéért járó elismerést.

Életműdíj Herskó Jánosnak

A magyar filmkritikusok Életmű-díját ? melyet a Magyar Mozgókép Közalapítvány ajánlott fel ? idén Herskó Jánosnak ítélte a zsűri. Herskó János külföldi tartózkodása miatt nem tudott részt venni az ünnepségen. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas művész a tervek szerint jövő csütörtökön, a 38. Magyar Filmszemle keretében veszi át az elismerést. A díjkiosztón Pálfi György átadta a Simó Sándor Alapítvány díját is, amelyet minden alkalommal egy pályakezdőnek ítélnek oda. A következő vizsgafilm elkészítéséhez ötszázezer forintos pénzjutalommal járó elismerést Lakos Száva ötödéves főiskolás vehette át.

A Filmszemle ünnepélyes megnyitója január 30-án este 7-kor lesz a Budapesti Kongresszusi Központban, míg zárására épp egy héttel később a Jövő Házában rendezik. A kedd-szerdai dokumentumfilm-vetítések után kerül sor csütörtöktől a játékfilmekre a Mammut és az Uránia moziban, valamint a Jövő Háza Teátrumban.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Filmszemle januárban

Szóljon hozzá!