ZETApress

hírportál

Utolsó idők a Toldiban

Utolsó idők1997-ben járunk a keleti határ közelében. Itt él Iván, az autószerelő, fogyatékos nővérével, Eszterrel. Iván azzal keres egy kis mellékest, hogy gázolajat hoz át a határon. A falu abban reménykedik, hogy a közelben épülő országút majd javít a megélhetési lehetőségeken.

Egy napon Esztert megerőszakolják a közeli erdőben. A rendőrségi nyomozás nem sok eredménnyel jár, sőt, egy idő után kezd terhessé válni Iván számára. Eszter a trauma után tovább éli megszokott életét azzal a különbséggel, hogy nem hajlandó megszólalni. Iván szerelmes lesz Ilusba, egy frissen érettségizett falubeli lányba, aki nyár végén elköltözik, mert felveszik az egyetemre ? láttuk ma délelőtt az Utolsó idők című másfélórás magyar filmdrámában, a Toldi moziban.

Iván magára marad. Tervei bukni látszanak, a rendőrök figyelmeztetik, hagyjon fel az olajcsempészettel. Amikor egy véletlen folytán drámai felismerésre jut Eszter megerőszakolásával kapcsolatban, már esze ágában sincs, hogy a hivatalos szervekhez forduljon. Ő maga tesz igazságot? A mű a pécsi V. Moveast Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte az Európa kulturális fővárosa-díjat, míg a legjobb színésznőnek járó címet Vass Teréz kapta.

Szereplők: Kádas József, Vass Teréz, Földes Eszter, Kasvinszki Attila, Szalay Marianna, László Attila, Géczi Zoltán, Újvári Zoltán, Varga József, Czene Csaba, Csomós Mari, Lukáts Andor, Anger Zsolt, Rajkai Zoltán.

Rendező: Mátyássy Áron, producer: Bodzsár István, forgatókönyv: Mátyássy Áron, operatőr: Herbai Máté, vágó: Kovács Zoltán, zeneszerző: Márkos Albert: A felhasznált zeneművek és szerzői: Sena-Modul-Márkos: First one, Syrius: Tiszta szívvel, Sütő-Harcsa: Devil in music, Márkos-Harcsa: Lost times. Ének: Harcsa Veronika.

Jelmeztervező: Breckl János, koprodukciós partner: Magyar Televízió Zrt, gyártó: Unio Film. Bemutató jövő csütörtökön a Budapest Film forgalmazásában a 16 éven felüli közönségnek. A film a 40. Magyar Filmszemlén Arany Orsó fődíjban részesült, s elnyerte a Diákzsűri Zöld Holló fődíját is. A Legjobb filmzene díját Márkos Albert és Harcsa Veronika vehette át.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Mátét kitüntették | ZETApress

Szóljon hozzá!