ZETApress

hírportál

Mátét kitüntették

Herbai Máté operatőr vehette át tegnap este a Toldi moziban a Fehér György-díjat, Fazekas Tibor festőművész erre az alkalomra készített festményét A nyomozó és az Utolsó idők című filmek fotografálásáért. A 35 éves fiatalember a meghatódottságtól csak nehezen találta a szavakat a színpadon.

Talán nem sértődik meg a többi jelölt, ha elmondom, hogy én bizony Máténak drukkoltam. 1993-94-ben együtt koptattuk a Práter utcai Szakmunkásképző padjait, ahol mindketten fényképész szakmunkásvizsgát tettünk, majd a Cházár András utcában a videofelvétel-készítés alapjait sajátítottuk el.

Máté 1993-ban érettségizett, de már jóval korábban, 9 évesen kapott szüleitől egy fényképezőgépet. Szakmunkás bizonyítvánnyal a zsebében 1995-ben az MTV segédoperatőre lett, ahol Bíró Miklóssal dolgozott. Tegnap róla is, meg másik tanáráról, Kende János operatőrről is hálával szólt a színpadon.

Legközelebb 2004. januárban a Csepel-szigeti Lóréven találkoztunk. Koltai Lajos: Sorstalanságát forgatták. Jómagam statisztáltam Pados Gyula kamerája előtt, míg Máté a forgatás werkfilmjét készítette. Akkor már a Filmművészeti Egyetem Operatőr szakára járt, és számos munkát kapott. Fehér Györggyel a felvételi vizsgán találkozott, de nem tanította az egyetemen.

2005-ben diplomázott, s a korábbi rövidfilmjeit játékfilmek követték. A most bemutatott A nyomozó már a 39. Magyar Filmszemlén is számos díjat nyert, míg következő filmje, az Utolsó idők a tavalyi, a 40. Magyar Filmszemlén söpörte be a díjakat. Az előbbinek Anger Zsolt, ez utóbbinak a főszereplője Vass Teréz és Kádas József volt. ? Az ő arcuknak is ugyanolyan sokat köszönhetek, mint Angernek, aki mint mellékszereplő játszik a filmben, de náluk is többet köszönhetek Mátyássy Áronnak és Gigor Attilának, a két rendezőnek ? mondta el a díjazott.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Rezesbanda Vácott | ZETApress

Szóljon hozzá!