ZETApress

hírportál

Tovább forog a Kossuthkifli

Egy hét nyári szünet után folytatódik a Kossuthkifli című tévésorozat forgatása, mely várhatóan októberben fejeződik be. Az 1848/49-es szabadságharc alatt játszódó, mintegy száz színészt felvonultató hatrészes kosztümös széria 2014-ben kerül majd az MTVA képernyőjére Rudolf Péter rendezésében ? tudtuk meg Tamás Dorkától.

A július 11-i sajtótájékoztató óta a legnagyobb kánikulában immár 38 forgatási napot dolgozott végig a Kossuthkifli stábja és szereplőgárdája. A tervezett 107 helyszínből eddig hatvanat vettek fel, a legtöbbet a Szentendrei Skanzenben, de jártak Iszkaszentgyörgyön és Fóton is. ? A sorozat teljes hossza 312 perc, így gyakorlatilag három nagyjátékfilmnyi anyagot forgatunk le ? nyilatkozta Rudolf Péter rendező. ? Hatalmas felelősség ezt a sokszínű regényt képernyőre vinni, de hisz épp ez az öröm benne! ? tette hozzá az alkotó.

Nagyon fárasztó a napi 16 órás tempó, de lenyűgöző emberek társaságában lehetek, akik nem csak a munkájukat szeretik, hanem ügynek is tartják ezt a sorozatot ? mondta a császári titkosszolgálat oszlopos tagját alakító Kőszegi Ákos. Reviczky Gábor mosolyogva hozzáteszi, hogy azért szívesen csökkentené a munkaidőt napi 14 órára. Az Estrillát játszó Trokán Nóra nagyon élvezi, hogy nem múlik el nap röhögőgörcs nélkül. Az ?apját? megformázó Haumann Péter is csillogó szemmel beszél: Úgy érzem magam, mint annak idején, a régi, nagy filmezések alatt! ? mondja, majd hozzáteszi, hogy miután nem sorban veszik fel a jeleneteket, nagyon oda kell figyelnie arra, hogy mikor milyen hosszú a borosta az arcán.

A Batykó nevű postakocsist alakító Kálloy Molnár Péter számára gyermekkori vágyai váltak valóra: Fantasztikus élmény egy igazi kosztümös, lovas, lövöldözős kalandfilmben dolgozni. A fanatikus Kossuth-hívő Swappach Amadé őrnagyot játszó Lengyel Tamás szerint a Kossuthkifli egyaránt hat a humorérzékünkre és a szívünkre. Majd elmeséli, hogy számára a legfélelmetesebb és legfárasztóbb jelenet az volt, amikor fölmászott egy tetőre, ott gerinccel megfordult, hassal becsúszott egy lukon és utána le kellett esnie a földre.

A forgatáson a főszereplőkön túl többek között olyan neves színművészek is szerepeltek már, mint Szacsvay László, Scherer Péter, Kéry Kitty, Szabó Győző, Fenyő Iván, de Fábry Sándor és a könyv szerzője, Fehér Béla is a kamerák elé állt egy-egy kisebb szerepben. A későbbiekben Törőcsik Mari, Básti Juli, Szarvas József, Csuja Imre és Nagy Ervin is feltűnnek majd a sorozatban.

A Kossuthkifli egyik legjelentősebb szponzora a Richter Gedeon Nyrt. A hazánkban 110 éve jelenlévő gyógyszercéghez közel áll a sorozat patrióta szellemisége. A 72 napig tartó forgatás Epölön, Fóton, Kőszegen és Sopronban folytatódik majd, s várhatóan októberben fejeződik be. A Fehér Béla 2013-ban Aegon-díjra jelölt regénye alapján készülő tévésorozat rendező-producere Rudolf Péter, aki Hársing Hilda dramaturggal együtt készítette a sorozat forgatókönyvét. Az operatőr Kapitány Iván, aki szintén részt vett az írásban. A hatrészes, epizódonként 52 perces, száz színészt felvonultató széria főszereplői Lengyel Tamás, Nagy-Kálózy Eszter, Trokán Nóra, Kálloy Molnár Péter, Reviczky Gábor, Haumann Péter és Kőszegi Ákos. A több szálon futó, romantikával fűszerezett, ?gyaloggaloppos?, XIX. századi ?road movie? 2014-ben kerül majd képernyőre az MTVA támogatásával.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kossuthkifli Fóton | ZETApress

Szóljon hozzá!