ZETApress

hírportál

Huszonegy világpremier a Velencei Filmfesztiválon

A Velencei Filmfesztivál történetében először idén huszonegy versenyfilm első vetítése egyben azok világpremierje is lesz. Az Arany Oroszlánért olyan nagy nevek indulnak, mint Stephen Frears, Darren Aronofsky, Emilio Estevez, Emanuele Crialese és Alfonso Cuaron, adta hírül a Budapest Film. A patinás rendezvény művészeti igazgatója, Marco Mueller a Rómában megrendezett sajtókonferencián elégedettségét fejezte ki, mert minden filmet megszereztek, amelyet meghívtak.

Az augusztus 30-a és szeptember 9-e között megrendezésre kerülő filmfesztivál népszerűségét a producerek és az ügynökségek között mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az előszelekció során idén 1429 filmből választották ki a legjobbakat a zsűritagok. A széles merítést tükrözi, hogy 27 országból érkeztek alkotások, köztük most először Csádból és Thaiföldről is indulnak a díjakért. A hivatalos versenyprogramban 62 filmet vetítenek majd.

Az Egyesült Államok tizenhárom, Olaszország tíz, Japán hat, Franciaország négy filmmel képviseli filmművészetét. Tizenegy országból tizenegy elsőfilm verseng a Lion of the Future elismerésért. A rangos esemény nyitófilmjének Brian De Palma The Black Dahlia című filmjét kérték fel, amely a hagyománnyal ellentétben a versenymezőny tagja lesz. Záróakkordként pedig az orosz Pavel Lounguine Ostrov című alkotását vetítik Velencében.

A versenyszekcióban indul az Arany Oroszlánért Stephen Frears angol-francia-olasz koprodukcióban készült filmdrámája, az angol királyi család tragédiáját feldolgozó The Queen. Az alkotás a Diana hercegnő halálát követő időszakot és a hozzátartozók ellentmondásos reakcióit vizsgálja. II. Erzsébet királynő szerepét Helen Mirren ölti magára, partnerei James Cromwell és Michael Sheen.

Versenyen kívül láthatja a közönség Kenneth Branagh legújabb alkotását, a The Magic Flute című alkotását, amely Mozart Varázsfuvolájának legújabb adaptációja lesz. Taminót Joseph Kaiser, Paminát Amy Carson alakítja, Papageno Benjamin Jay Davis, az Éj királynője Lyubov Petrova lesz, Sarastro szerepébe pedig René Pape bújik.

Ugyanebben a szekcióban vetítik David Lynch Inland Empire-jét. A Los Angeles környéki völgyben játszódó történet az alkotótól megszokott műfajú misztikus dráma lesz egy bajba jutott nővel középpontjában. A mester Laura Dern, Jeremy Irons, Justin Theroux, Julia Ormond színészeket kérte fel a főbb szerepekre. A film különlegessége, hogy Lynch csak az alaptörténetet írta meg előre, a részletes forgatókönyvet nem, hanem az egyes jelenetek előtt dolgozta ki az éppen soron következőt.

Hazánkban a Budapest Film forgalmazásában lesz látható mindhárom film. A The Queen, a The Magic Flute és az Inland Empire ősszel kerül a mozikba.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Egyetleneim Velencében

Szóljon hozzá!