ZETApress

hírportál

Művészi Apacsok

Az 1956-os események utáni passzív ellenállás különös módját választotta Horváth Imre, aki legjobb barátjával indián törzset alapított a Duna-menti Zebegényben ? láttuk délelőtt a Művész moziban, az Apacsok című 71 perces színes magyar filmdrámában.

A népköztársaság által megtagadott nyugati civilizáció és apacs rezervátumok világa iránti érdeklődésük és szokásaik, kultúrájuk gyakorlása azonban hamar felhívta működésükre az állam figyelmét. A magyar apacsok furcsa szeánszairól, különös fegyvereiről és amerikai állampolgárokkal folytatott levelezéseikről naplót vezettek a titkosrendőrök. A törzs két vezetőjét pedig folyamatos megfigyelés alatt tartották, míg egy napon elég bizonyíték gyűlt össze államellenes tevékenységükről a kihallgatáshoz.

Élete első filmtervének szánja 2010-ben Horváth Imre unokája, Kishorváth ezt a nagyapja feljegyzései alapján megírt történetet a ?60-as évek magyar apacsainak életéről. Ám a támogatást elbíráló kuratóriumban van valaki, aki családja révén szintén érintett a témában. Ő pedig egészen máshogy emlékszik vissza a hazai folyóparti indiánok történetére, ezért Kishorváth mindent megtesz, hogy kiderítse az igazságot.

Rendezte: Török Ferenc, írta: Kovács Krisztina és Bereményi Géza, producer: Angelusz Iván, Bálint András, társ-producer: Csóti József, Reich Péter és Poós András, fényképezte: Garas Dániel, vágó: Barsi Béla. Szereplők: Csányi Sándor, Szervét Tibor, Schneider Zoltán, Csomós Mari, Wéber Kata, Marjai Virág.

A filmet decemberben, a Sajtóházban már bemutatták. A filmben nyújtott alakításáért a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya Szervét Tibort az év legjobb férfi mellékszereplőjének járó díjával tüntette ki. Az Apacsok az egyik legismertebb magyar indiánnak, Cseh Tamásnak állít emléket. Török Ferenc, a Moszkva tér, a Szezon és az Overnight rendezője ezúttal a Radnóti Színházban sikerrel bemutatott színdarabját adaptálta vászonra. Bemutató május 5-én a Vertigo Média Kft. forgalmazásában, Dolby Digital hanggal a 12 éven felüli közönségnek.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Bukarestben az Apacsok | ZETApress

Szóljon hozzá!