ZETApress

hírportál

Szimlert jelölték

Európai Film Akadémia jelölés Szimlernek. Szombat este került megrendezésre a 16. Dráma Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál díjkiosztója, ahol Szimler Bálint: Itt vagyok című filmje kapta a 2010-es EFA (European Film Academy) jelölést. A minap a BuSho díjkiosztásáról is beszámoltunk.

Az idén a Magyar Filmszemlén legjobb kis-játékfilmnek választott alkotást tavasszal 1500 film közül válogatták be a Cannes-i versenyprogramba, majd ? mint a mesében ?, elindult világ körüli útjára. Az Itt vagyok Szimler harmadéves vizsgafilmje volt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A film képi világáért a végzős operatőr szakos hallgató, Rév Marcell felelt, producerei pedig Muhi András Pires és Osváth Gábor voltak.

A görög szemlén az egyetlen magyar versenyfilm mellett bemutatták a BuSho fesztivál prezentációját is, melyen személyesen vett részt a BuSho két munkatársa. Gábeli Tamás, fesztiváligazgató elmondta, hogy a nemzetközi szinten elismert fesztiválon a török, finn, német, svájci és görög tagokból álló nemzetközi zsűri már a vetítés estéjén nagy érdeklődést mutatott Szimler filmjével kapcsolatban.

A díjkiosztón azután hatalmas ováció mellett szólították a magyar delegációt, hogy vegyék át a díjat. ? Ugyan a filmhez közvetlenül nincs közünk, de természetesen nagyon boldogok vagyunk, hogy egy magyar alkotás kapta ezt a fantasztikus elismerést. Mi még csak 6 évesek voltunk az idén, de reméljük, hogy mire 16 évesek leszünk mi is ilyen professzionális színvonalú eseményt rendezhetünk majd?

A fesztivál fődíját egy horvát rövidfilm a Yellow Moon kapta, de a nyilatkozatok alapján nem volt kérdés, hogy az Európai Film Akadémia jelölést szánták egyértelműen a legjobb filmnek. A nemzetközi zsűri tagok egyenként kérték meg a magyar résztvevőket, hogy teremtsék meg a lehetőséget, hogy Szimler Bálintnak személyesen mondhassák el a véleményüket, annyira lenyűgözte őket az alkotás! Szimler Bálintot a Barcelona melletti Girona városában érte a jó hír, ahol a Sunday in the Country nevű, fiatal európai tehetségek számára szervezett hosszú hétvégén tartózkodott. Innen indul tovább a film további vetítéseire és most már készülődhet a december 4-én az Észt Tallinban megrendezésre kerülő díjkiosztóra is.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Megújult a BuSho | ZETApress

Szóljon hozzá!