ZETApress

hírportál

Szünet után filmszüret!

A 6. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál lesz a Vörösmarty moziban és a Szabad az Á!-ban augusztus 31-től szeptember 5-ig. Magyarország legnagyobb kizárólag rövidfilmeket felvonultató fesztiváljára 3 kategóriában (fikciós, animációs, kísérleti) idén is közel félezer nevezés érkezett mintegy 53 országból.

Az elő-zsűri (Mag István, Gergely Zoltán, Rimóczi László, Patrovits Tamás) 85 filmet juttatott a versenyprogramba, amelyeket 15 versenyblokkba rendezve kétszer is levetítünk fesztivál alatt. A versenyprogramban 15 magyar film is van, és olyan ismert filmek szállnak ringbe a nemzetközi mezőnyben, mint Kenyeres Bálint: A repülés története, Alexei Alexeev: Log Jam-je, vagy Géczy Dávid: Stricik című filmje, ami a filmszemlén nagyon megosztotta a közönséget.

Természetesen a nagy számok törvénye alapján ezúttal sem kerülhetett minden film a versenybe, ezért ezeket az információs panoráma szekcióban vetítjük, míg az összes versenybe nem került magyar rövidfilmet a Pannonhalom blokkokban gyűjtöttük össze.

A kísérőprogramok közül kiemelkedik a közelmúltban elhunyt két legenda: Bacsó Péter és Kállai Ferenc tiszteletére szervezett retrospektív vetítéssorozat, melyen filmkópiákról élvezhetjük újra a klasszikusokat, ráadásul angol feliratozással, hogy a külföldiek is értsék.

A fesztivál központi helyszíne ezúttal is a Vörösmarty mozi lesz, de a szervezők nagy örömére újra lehetőség nyílik esti koncertek megrendezésére, melynek a Szabad az Á! ? ad otthont. Ugyanitt a Mikszáth téren, Silent Cinemát szervezünk esténként, melynek lényege, hogy némán vetítünk rövidfilm válogatásokat, akit pedig érdekel, az fülhallgatót kap és elmerülhet a filmek világában.

Az eddigi évekhez hasonlóan idén is lesznek válogatások a külföldi rövidfilmfesztiválok legjobbjaiból (Brest, Brno16, CologneOFF, Shqip, Nachalo), különböző filmes workshopok vetítései (életREklám, GomBuSho, Polifilm), valamint a Kodak Diákverseny és az első alkalommal megrendezett BuSho Vivaz spotverseny alkotásai is színesítik majd a programot.

A megnyitó augusztus 31-én, este 7 órától lesz a Vörösmarty moziban. Ugyanitt sor kerül az első BuSho spotverseny díjátadójára is. A BuSho reklámspotjait egy, a szervezők által biztosított HD telefonnal kellet elkészíteni, és augusztus 1-ig lehetett beküldeni a jelentkezőknek. A 24 elkészült filmből a BuSho-Sony Ericsson zsűri 3 filmet díjazott, melyet le is vetítünk a megnyitón. A negyedik díjat a Busho spotjai közül a közönség választhatja ki úgy, hogy a youtube-on, vagy a weboldalon szavaznak kedvenceikre szeptember 3-ig.

A BuSho versenyprogram díjkiosztójára szeptember 4-én este 7-kor kerül majd sor a Vörösmarty mozi nagytermében, ahol a zsűritagok átadják a 6. Budapest Short Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál számtalan díját. 85 versenyfilmből reméljük, nem lesz nehéz válogatni! Szünet után kezdődjék hát a filmszüret!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kiosztották a BUSHO díjakat | ZETApress

Szóljon hozzá!