ZETApress

hírportál

Kiosztották a BUSHO díjakat

Ritka, amikor egy filmfesztiválon nemzetközi és a diák-zsűri fődíját is ugyanaz a film kapja. Ilyenkor kétség nem fér ahhoz, hogy volt a több mint 80 filmes mezőnyben egy olyan alkotás, ami minden egyes hozzáértő szerint a legjobb volt. Idén a BUSHO rövidfilmfesztiválon ez megtörtént.

A Bulkin utolsó napja című orosz film minden fődíjat megnyert tegnap este a Vörösmarty moziban. A filmben egy köztisztviselő házaló munkát végez. Házról-házra jár olyan emberekhez, akiknek aznap meg kell halniuk és egy kérdőíven ki kell pipálniuk azt a részt, hogy tökéletesen elégedett voltam az életemmel. Ivan Szergejevics Bulkin ezt visszautasítja. Alekszej Andrianov rendező helyett a díjat a film producere, Ivan Lopatin, a fesztivál vendége vette át.

Az ezüst BuSho díjat egy tízperces indiai szatíra nyerte: Shumona Banerjee Kusum/Virágbimbó című filmje egy fiatal transzvesztita prostituált és egy erősen depresziós angoltanár fura viszonyába enged betekintést. Eduardo Chapeto-Jackson A vég című 29 perces spanyol filmje nyerte a fesztivál bronz BuSho díját, mely egy reális veszélyen alapuló negatív utópia.

A fesztiválon a legnagyobb érdeklődést a versenyprogram váltotta ki, de sok Magyarországon élő külföldi néző érdeklődött az angol feliratos Bacsó-Kállai retrospektív iránt is. A délutáni és az esti versenyfilmek mind telt házasak voltak, 25 külföldi alkotó volt vendégeskedett a fesztiválon, akik közül sokan a fesztivált követően is Budapesten maradtak néhány napot. 3 magyar film is kapott díjat: A legjobb operatőr Maly Róbert lett Az ulmi szabó című film képeiért. Ágói Krisztina Ez titok az ilyesmi? című animációja két díjat is nyert (legjobb ötlet, nagyváradi Szabadság mozi különdíja), továbbá a diákzsűri egy különdíjjal értékelte Alexei Alexeev Log Jam című méltán kultikus filmjét is. A hatodik BuSho filmfesztivál sikeresen záródott a szombat esti díjkiosztóval.

A fesztiválnak idén nem állt módjában az 1000 eurós fődíjat kiosztani, de hála a támogatóknak tárgyi ajándékokban 1 millió forintot meghaladta az összdíjazás. A díjakat a következő támogatók ajánlották fel: Kodak, Magyar Nemzeti Filmarchívum, Sony Ericsson, Extreme Digital, Tipton, Orient 21, Duna Televízió, Filmkultúra-Muszter, Fotovideo, Filmvilág, Médiatechnika, Szolnoki Képzőművészeti Fesztivál és Quest Europe Filmfesztivál.

Díjazottak

Arany BUSHO: The Last Day of Bulkin I.S. / Bulkin utolsó napja (12:00) Alekszej Andrianov, Oroszország. Ezüst BUSHO: Kusum / The Flower Bud / Virágbimbó (10:31) Shumona Banerjee, India. Bronz BUSHO: The end / A vég (28:00) Eduardo Chapeto-Jackson, Spanyolország.

Legjobb némafilm (a legjobb kísérleti kategória helytt hozta létre a zsűri): La Carte / The Postcard / A Képeslap (7:30) Le Lay Stefan, Franciaország. Legjobb animáció: Benigni/Benigni (7:49) Jasmini Ottelin, Elli Vuorinen, Pinja Partanen, Finnország. Legjobb vígjáték: Uwe + Uwe / All change please (11:50) Lena Liberta, Németország. Legjobb alakítás: Mareille Labohm Kaas / Cheese / Sajt (21:45) Vanesa Abajo Perez, Hollandia. Legjobb ötlet/Nagyváradi filmfesztivál díjazott: Ez titok az ilyesmi… / Secrets, they be… (07:30) Ágói Krisztina, Magyarország. Legjobb operatőr ? Duna Tv forgalmazási díj: Az Ulmi szabó / The Tailor of Ulm (13:00) Maly Róbert, Magyarország. A zsűri különdíja: La Culpa del Otro/When you face the pain/Amikor szembesülsz a fájdalommal (19:50) Ivan Ruiz Flores, Spanyolország.

A Diákzsűri díjai: Fődíj: Bulkin utolsó napja Alekszej Andrianov, Oroszország. Különdíj: Ő soha nem tenné meg Anartz Zuazua, Spanyolország. Log Jam Lexei Alexeev, Magyarország. BUSHO Spotverseny eredményei: Első díj: Riskó Zoltán: Felesút. Második díj: MeRiGalli: Üllői út 4. Harmadik díj: Samuel Vangerven: Sleep Walker. Közönségdíj: Zsély Csilla: Zúzós volt a nyár?

A 6. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál megnyitója augusztus 31-én, kedden este 7 órakor volt a Vörösmarty mozi nagytermében, melyet hagyományos módon az előző esztendő magyar zsűritagja, tehát ezúttal Enyedi Ildikó, filmrendező nyitott meg. Az eseményen bemutatjuk a nemzetközi zsűrit.

A zsűri tagjai: Xantus János, filmrendező a nemzetközi zsűri magyar tagja, Nagy-Britanniából Mary Davies, Nemzetközi Filmfesztiválok és a withoutabox filmes portál Európai kapcsolattartója. Philippe Coquillaud, a francia Brest-i rövidfilmfesztivál igazgatója Wolfgang Leis, akit, bár a demokrácia jegyében nem szeretünk zsűri elnököt megnevezni, az elmúlt 5 év tükrében, miután ő az egyetlen tag, aki valamennyi évben részt vett, talán nevezhetjük a zsűri vezetőjének.

Első alkalommal szerveztek idén spotversenyt, melynek célja volt, hogy a 6. BuSho fesztivál reklámspotját a jelentkezők forgassák le. A megnyitón bemutatták, mely 15 spotot vetítik le a fesztiválon, és ugyanitt kihirdették az első három helyezett spotfilmest is a szünet utáni filmszüreten.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Szimlert jelölték | ZETApress

Szóljon hozzá!