ZETApress

hírportál

Filmbörze a filmszemlén

A szerdai közgyűlést követően tegnap a II. Magyar Filmbörze zajlott a MOM mozi 9-es termében, a 41. Magyar Filmszemle harmadik napján. Egy ?pitch forum? volt, ahol a hat kiválasztott forgatókönyv prezentációját tekinthettünk meg, majd kérdéseket tehettünk föl az alkotóknak a filmötletükkel kapcsolatban.

A forgatókönyv börzét 2008. decemberben rendezték meg először a Fade In Script Consulting munkatársai azzal a céllal, hogy a tehetséges fiatalok bemutatkozhassanak terveikkel a jó történetekre vágyó rendezők és producerek előtt. Idén is a szabad jogokkal rendelkező, történetükkel nemzetközi szinten is helytálló szerzők magyar nyelvű, egész estés filmforgatókönyv terveit várták a megmérettetésre.

Az előző évi hetven pályázóhoz képest idén kevesebb, ötven filmterv érkezett, színvonaluk pedig nem érte el az első börze anyagáét ? summázta a pályázatra érkezett forgatókönyveket Krigler Gábor, a Fade In Script Consulting munkatársa. A hat szerző ? Fazekas Máté, Illés László, Kis-Szabó Márk, Molnár Péter, Mozsik Imre, Puzsér Róbert-Farkas Attila Márton ? rövid prezentációját, illetve az azok kapcsán felmerülő kérdések megvitatását követően a négytagú zsűri Fazekas Máténak adta át a FilmJUS Egyesület által felajánlott ötszázezer forintos pénzjutalommal járó díjat A százados című forgatókönyvéért. A különdíjat Molnár Péter: Szerelmesek című munkájáért kapta, ő a CEU felajánlásából térítésmentesen végezheti el az egyetemen a forgatókönyvírás művészete című kurzust.

A hat filmterv

Fazekas Máté: A százados ? történelmi dráma. Történet egy elhivatott, magyar származású szovjet katonatisztről, akinek 1956. októberben nem csak a barikádok mögött harcoló húgával, de saját lelkiismeretével is szembe kell néznie.

Illés László: Keserves álmok ? háborús dráma. Lakus és Zsófia egy elszigetelt közösségben, teljes harmóniában élnek. Amikor a faluba érkező németek elhurcolják a lányt, a fiú megfogadja, hogy bármi is legyen az ára, visszahozza szerelmét.

Kis-Szabó Márk: Varázskesztyű ? dráma sportfilm. Az árva cigányfiú, Pedró új intézetbe kerülve számos megpróbáltatáson átverekedve magát rájön, hogy csak a bokszolással törhet ki a reménytelenségből.

Molnár Péter: Szerelmesek ? kapcsolati dráma vígjáték. Egy fiú és egy lány, akik egyszer már összefutottak, majd elszakadtak egymástól, most újra lehetőséget kapnak a találkozásra, ami mindkettejük egy-egy negatív tulajdonsága miatt mindaddig sorozatosan meghiúsul, amíg felül nem kerekednek rajta.

Mozsik Imre: Forog ? vígjáték. A fiatal filmrendező apja börtönben, nincs lakása, és egy nyomozó őt is börtönbe akarja juttatni. Ezek nem nagyon érdeklik, viszont nem kap pénzt a legújabb filmjére. Elhatározza, hogy pornót csinál.

Puzsér Róbert ? Farkas Attila Márton: Az eskü ? társadalmi dráma. Egy holokauszt-tagadó jobboldali történészt letartóztatnak Ausztriában. Védelmét egy holokauszt-túlélő családból származó, meggyőződéses jogvédő látja el. Az ügyvéd konfliktusba kerül saját lelkiismeretével, a családjával és a társadalommal egyaránt, a neonácik mégis befurakodó ellenséget látnak benne, és ez vezet a végzetéhez.

A börzéhez kapcsolódóan bemutatkozott a FICTION SCIENCE LABOR, melynek tagjai az SZFE eddigi második, tavaly végzett forgatókönyvíró-dramaturg osztályából kerülnek ki. A tagok: Akar Péter, Bárány Márton, Horváth Gábor, Németh Anita, Soós Panna, Selmeczi Nóra, Széphelyi Júlia, Szőcs Petra és Zomborácz Virág. A LABOR első, Dekameron 2007 című rövidfilm-összeállítása 2007-ben készült, és azért hozták létre a közösséget, hogy közösen dolgozzanak jövőbeli projekteken, örömmel vállalnak tehát forgatókönyvírói feladatokat nagy- és kisjátékfilmekben, reklámfilmekben.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Szőke Andi balladája | ZETApress

Szóljon hozzá!