ZETApress

hírportál

Olasz étkek tablón és tányéron

A képzeletbeli étkek 1950-1970.A képzeletbeli étkek. 1950-1970 Reklámok és képek az olasz étkezésről címmel nyílt meg az október 27-én hétfőig látogatható kiállítás tegnap este 6 órakor a Bródy Sándor utcai Olasz Kultúrintézetben. A kiállítás a modern Olaszország első húsz évének (1950-70) történetét meséli el az étkezés és a hozzá kapcsolódó reklámok szempontjából. Kurátora Marco Panella, kivitelezője az Artix.

A néző 300 képen kísérheti figyelemmel a kommunikációs paradigmaváltásokat és a reklámok üzenetének emocionális tartalmát. Egy szuggesztív képregény, amelyen nyomon követhetők Olaszország átalakulásának jegyei, azé az Olaszországé, amely a reklámban valódi média kifejeződést talált. Néhány olasz étket és pezsgőt a tegnap esti megnyitón meg is kóstolhattunk. Néhány hívatlan vendég ezt alaposan kihasználta: el nem mozdultak addig a terített asztaltól, amíg jól nem laktak, s tányérjaikat tele nem pakolták ínségesebb időkre. Cseppet sem voltak tekintettel a türelmesen sorba állókra, akik tőlük nem fértek a finomságokhoz. Sajnáltam, hogy a napi betevőért mindig be kell lógniuk valahová.

Szűcs Édua karikatúrójaAz olasz kiállítás anyaga 12 nagy témából áll: az olasz otthonok új tárgyaitól a babyboom-nemzedékig, az idő és a szabadidő értékét felfedező Olaszországtól az ínyencek Olaszországáig, a nyereményjátékokról álmodozó Olaszországtól az akciós árak lázában égő Olaszországig, a csábítás Olaszországától a családok Olaszországáig és végül, a reklámok anyagát kiegészítendő, 30 fotográfia, mely olyan embereket örökít meg, akikhez a reklámok szóltak, és akik a reklámokon keresztül is álmodoztak a jövőről.

Az olasz kiállítás előtt egy órával nyílt meg Szűcs Édua karikatúra- és festménykiállítása a Vörösmarty utcai Sajtóház Mikszáth-termében. Az október 31-én péntekig hétköznap 8 és 19 óra között látogatható tárlatot Frank Iván újságíró nyitotta meg. Hosszan méltatta Magyarország és talán Európa egyetlen női karikaturistáját. Közreműködött Nagy Zoltán újságíró, aki saját verseit adta elő saját gitárkíséretével. Mint a zeneszerző-szövegíró előadótól megtudtam, száznál is több zenés verset költött az elmúlt évtizedekben, melyek többféle hanghordozón is kaphatók. Élőben általában kéthetente lép fel valahol.

Szóljon hozzá!