ZETApress

hírportál

Légifotók a Városligetben

Bakó Gábor, InterspectRepülőgépek, Helikopterek, Amphibiák ? repülő szerkezetek a polgári és tudományos repülésben. Különleges fotók a magyar kisgépes polgári repülés világából. A november 2-án vasárnapig látogatható kiállítást ma délelőtt 11-kor Késmárk Péter nyitotta meg a Közlekedési Múzeum (MMKM) I. emeleti Erzsébet-termében. Köszöntőt mondott Krámli Mihály főigazgató.

A kiállítás az ország repülőterein és javítóműhelyeiben készült felvételekből kínál egy kis ízelítőt, helyzetképet adva a polgári, hobbi és tudományos célú repülésről. Bakó Gábor fényképei betekintést engednek a repülőterek, repülősportok hétköznapjaiba, szemléltetik a Dunai Repülőgépgyár végnapjait, érzékeltetik a működő magyar repülőgép javító üzemek hangulatát, gépek végzetét és megújulását. A kiállítás bemutatja a polgári és tudományos kísérleti repülés egyes pillanatait, az utóbbi másfél évtizedre jellemző képét.

Bakó Gábor, mint hivatásos légi fényképész több száz méter magasból, térképészeti nyersanyagot, függőleges tengelyű mérőképeket készít csapatával, településekről, létesítményekről vagy éppen védett természeti területekről és közben perspektív fényképeivel szemünk elé tárja országunk természeti értékeit, az épített és átalakuló környezetet. A fotóanyagot ? kiegészítő hangulati elemekként ? a múzeum repüléstörténeti gyűjteményéből kiválogatott repülőgép műszerek és a témakörrel foglakozó szakmai kiadványok egyes példányai kísérik. Mellettük érdekességként első alkalommal kerül látogatóink elé egy szovjet gyártmányú, 18×24 cm-es negatívméretre dolgozó AFA mérőkamera filmtartó magazinja.

Szóljon hozzá!