ZETApress

hírportál

Emberfejek Ukrajnából

TúlszárnyalásBánki György: Túlszárnyalás című kiállítása tegnap este 18 órakor nyílt meg a Ráday utcai 2B Galériában. Az augusztus 1-jén, péntekig nyitva tartó tárlatot Klimó Károly nyitotta meg. Közreműködött Györe Bori és Böröcz László ének, Pálos Máté gitár és Grego-Földvári Gergely zongora.

A II. Világháború folyamán Bátki Györgyöt háromszor hívták be, háromszor kényszerítették munkaszolgálatra: 1940. július és december között Magyarországon, 1942. májustól 1943. szeptemberig Ukrajnában, végül 1944. májustól a novemberi felszabadulásig a kárpátaljai Beregszászon. A megmaradt, zsebnoteszbe írt és rajzolt napló 1942. május 13-a és szeptember 24-e között keletkezett, tehát megörökíti a 107/2 Különleges Munkásszázad első négy hónapját Ukrajnában. Amikor a notesz megtelt, egy jóindulatú honvéd hazajuttatta Bátki Margithoz Miskolcra. Folytatását egy későbbi motozás alkalmával az egyik őrmester elkobozta.

Bátki György 30 éves, amikor behívják és öt hónapja házas. Felesége, Margit állapotos, és a gyereket decemberre várják. A napló tulajdonképpen a feleségnek írt hosszabb lélegzetű levél. Érthető tehát, ha a szöveg és rajzok egy ?öncenzúrázott? képet adnak a munkaszolgálatról, így a legkeményebb események, fájdalmak és szenvedések feljegyzése helyett a mindennapi élet pozitívabb, optimizmussal teli epizódjait dokumentálja, a szeretet és remény jegyében. A rajzokban megjelennek a ?helyszíni szereplők?: munkaszolgálatos bajtársak, a keret tagjai, magyar honvédek, tisztek, ruszin utászok, egy olasz katonatiszt, egy orosz hadifogoly, valamint ukrán falusiak: férfiak, nők, öregek és gyerekek ? Emberfejek Ukrajnából, ahogy a második megmaradt rajzfüzet előlapján áll.

A szereplők elmentek, a napló megmaradt, és tovább tanúskodik. Ahogy Bátki György később írta, a napló közzétételével ?szerény emléket akart állítani a sok elpusztult barátnak és sorstársnak?. Miként a kiállítás katalógusában megjelenő négy későbbi visszaemlékezése és a szerző fényes életútja is tanúsítja, a holokausztnak nevezett gyilkos gyűlölet korszakát túlszárnyalja az emlékezet és a türelmes szeretet ? írta John Batki áprilisban, New Yorkban az ukrajnai napló születésének körülményeiről.

Szóljon hozzá!