ZETApress

hírportál

Forrásban a tehetség

Pályaművektől a sikeres pályaképekig: folytatódik az UniCredit Tehetségprogram. Az előző évek tapasztalataira támaszkodva az UniCredit Bank művészettámogató kezdeményezése mára többirányú mecénásprogrammá nőtte ki magát: a bank az idén is felfedez új tehetségeket, ám eddigi díjazottjai kezét sem engedi el. Fotóinkon az 1-3. helyezett pályaművek láthatók.

A program célja, hogy a legkiválóbbakat hazai és nemzetközi sikerhez segítsék, és a fiatal alkotói pályák, a professzionalitás támogatása hosszabb távon a műtárgypiac mozgására is hatással lehet. Az idei díjazottakat bemutató kiállítás június 10-é keddtől 14-én szombatig a Forrás Galériában tekinthető meg. Az UniCredit Tehetségprogram ? a kortárs művészetért pályázat 2014-ben négy ifjú alkotót támogat féléves ösztöndíjjal és képvásárlással, s további kilenc fiatal festőtehetséget egyszeri képvásárlással segít.

A zsűri ebben az évben is olyan erősnek találta a mezőnyt, hogy az eredeti kiírásban szereplő három helyett négy képzőművésznek ajánlottuk fel a féléves ösztöndíjat ? mondta Sipos József, az UniCredit Tehetségprogram alapítója. ? A támogatásunk kiterjed kiállítások szervezésére, kétnyelvű katalógus készítésére és nemcsak hazai, hanem az UniCredit Csoport révén nemzetközi terjesztésére is. A fiatal művészektől megvásárolt alkotások bekerülnek a bank gyűjteményébe, amely a rendszerváltás utáni évtizedek egyik művészettörténeti értékű, irányzatok és fontos pályák tanúságát hordozó képzőművészeti kincstára. Hiszünk abban, hogy a legtehetségesebb fiatalok professzionális pályaképének felépítéséhez való hozzájárulásunk csakúgy, mint az értékes vállalati és magángyűjtemény hagyományának ápolása, a hazai műtárgypiac újraélesztéséhez is elvezet majd.

Az UniCredit Tehetségprogram első helyezettje 2014-ben Dobó Bianka lett, aki korábban már kapott kis-alkotói díjat, az idei pályázatra benyújtott munkái alapján pedig a zsűri őt választotta a mezőny legjobbjának. A második díjat az erdélyi származású Máriás István (alias Horror Pista) kapta; megosztott harmadik helyezettként Tóth Lejla és Végh Júlia részesült még féléves alkotói ösztöndíjban. A bank tehetségprogramja továbbá képvásárlással támogatja Herbert Anikót, Kaliczka Patríciát, Kiss Antónia Zsanettet, Kuizs Lillát, Pap Ramónát, Pinczés Józsefet, Rácz Noémit, Szabó Kristófot és Tóth Zsófiát.

A zsűri nem volt könnyű helyzetben, amikor a legjobbakat válogatta a rendkívül sokszínű mezőnyből ? erősítette meg Giró-Szász Krisztina, az UniCredit Tehetségprogram kurátora. ? Nyerteseink több felsőoktatási intézmény korábbi vagy jelenlegi hallgatóiból kerültek ki, és több művészeti iskolát és stílust jelenítenek meg a maguk egyéni módján. Vannak közöttük olyanok is, akiket korábban már támogatott az UniCredit Tehetségprogram és sok az új arc is, akik friss lendületet hoztak a programba. A kiválasztott pályaművek is az ígéretes sokszínűséget képviselik.

A 2014-es ösztöndíjprogram zsűrijének tagjai: Gulyás Gábor, a Velencei Biennale magyar kormánybiztosa; Deák Erika galériatulajdonos; Dr. Balogh Péter, az Amadeus Művészeti Alapítvány kuratóriumi elnöke; Bodoni Zsolt festőművész; Giró-Szász Krisztina, az UniCredit Tehetségprogram kurátora, az ArtFolio kiadója; valamint Sipos József, az UniCredit elnök-vezérigazgatói tanácsadója.

Az UniCredit vezető európai kereskedelmi bank, amely 17 országban van jelen intézményhálózatával. Tejes globális hálózatunk, mely csaknem kilencezer bankfiókból áll, és amelyben több mint 147 ezer munkatárs dolgozik, mintegy ötven piacra terjed ki. A közép- és kelet-európai régióban az UniCredit működteti a legnagyobb és leginkább diverzifikált, mintegy 3600 fiókból álló nemzetközi bankhálózatot. A Csoport a 2013. december 31-ei adatok szerint 17 országban folytatja tevékenységét: Ausztria, Azerbajdzsán, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Cseh Köztársaság, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Oroszország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország és Ukrajna.

Szóljon hozzá!