ZETApress

hírportál

Építészet a Hősök terén

100% kreativitás jellemzi az I. Építészeti Nemzeti Szalont június 4-től szeptember 7-én, vasárnapig a Műcsarnokban. A Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére és támogatásával minden idők legjelentősebb kortárs építészeti összefoglaló-kiállításának ad otthont a Műcsarnok ? tudtuk meg a délelőtti sajtóbejáráson.

A nagyszabású tárlaton több mint 200 épület és tervezője vonulnak fel, s adnak ízelítőt napjaink és a közelmúlt izgalmas magyar építészetéből, makettek, óriásnyomatok, filmek, tervek és egyéb műalkotások, illetve dokumentációk révén. Az idei évet ? Ybl Miklós születésének bicentenáriumát ? a kormány az Építészet Évének nyilvánította. Az ünnepi év számos eseményt kínál annak a gondolatnak a népszerűsítésére, hogy az építészet a magyar kultúra egyik meghatározó eleme, kiemelkedő kulturális érték. Ugyanakkor az építészek alkotó munkája hagyományosan az innováció hordozója, éppen ezért az I. Építészeti Nemzeti Szalon a jelen mellett a jövő ökologikus gondolkodására figyelő építészetére is fókuszál.

A tárlat középpontjában a kreativitás dicsérete áll. A magyar építőművészet különböző irányzatait bemutató anyagválogatás a legszélesebb befogadói igényekhez igazodik: az elmúlt másfél évtized magas építészeti értékeket hordozó és látványos épületei, megkerülhetetlen beruházásai éppúgy megjelennek a mintegy 2500 négyzetméteres kiállítótérben, mint a kis közösségek templomai, közösségi terei vagy emblematikus házai. Emellett a kiállítás egy-egy teremben megidézi az előző generáció legjelentősebb mestereit, de helyet kapnak az építészoktatás mai műhelyei, hallgatóik munkái, és az építve tanítás különleges dimenziója: a vándoriskola is. Külön egységekben jelentkezik a műemlékek újragondolt építészete, a kortárs tájépítészet, a belsőépítészet, emellett pedig több, az építészethez kapcsolódó társművészeti alkotás is várja a közönséget. A kiállítást gazdag építészeti, művészeti és múzeumpedagógiai programsorozat kíséri.

A kiállítás

A Műcsarnok főtengelyének installációi között 72 kortárs épülettel ismerkedhet meg a látogató fényképek, makettek, tervrajzok, illetve mozgóképek segítségével. A válogatás híven reprezentálja a kortárs magyar építészeti szcéna sok-színűségét. Az installációk berendezésében az egyes épületek alkotói is aktívan közreműködtek. A kiállítás nyitó termében kilenc nagyméretű világító kép mutatja be a kiemelkedő építészeti minőség legfrissebben átadott, felemelő példáit.

Kurátor: Szegő György építész. Kurátorasszisztens: Pálinkás Edit művészettörténész. Fotószerkesztő: Bujnovszky Tamás fotóművész. Társkurátorok: Építve tanítani: Csernyus Lőrinc építész és Turi Attila építész. Mesterek: Winkler Barnabás építész. Építészoktatás: Balogh Balázs építész és Lázár Antal építész. Főépítészeti víziók: Salamin Ferenc építész és Sáros László György építész, Magyar Főépítészek ? országos Főépítészi Kollégium. Tájépítészet: DR. M. Szilágyi Kinga tájépítész, egyetemi tanár.

Támogatók: Magyar Művészeti Akadémia, Orion Elektronikai Kft., Holcim Magyarország Kft., Kész Építő Zrt., Kész Ipari Gyártó Kft., Csomiép Kft, MC BauChemie Kft., Cornus Kert Kft., Tahi Faiskola Kft., Flora Nostra Kft., Mobilane East Europe Kft., Hargita Gyöngye. Médiatámogatók: MTVA, Echo TV, Népszabadság, Új Művészet, Magyar Hírlap, Heti Válasz, InfoRádió.

Szóljon hozzá!