ZETApress

hírportál

Szent Flórián Aquincumban

Szent Flórián AquincumbanMa délután tartotta az ünnephez igazán méltó helyen, az Aquincumi Múzeum Romkerti kis színházában a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ (KOK) tűzoltónapi megemlékezését. Itt került sor a Szent Flórián a védőszent című időszaki kiállítás megnyitására is. Az exkluzív környezetben felépített kiállítás időszerűségét a Flórián napi megemlékezés adja.

A Flórián legenda történetét a kiállított díszes tablók segítségével ismerhetik meg a látogatók. Előbb Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának igazgatója köszönti a vendégeket és megemlékezett Szent Flóriánról, majd Dr. Papp Antal tűzoltó ezredes, a KOK igazgatójának köszöntője következett. Végül Dr. Zsidi Paula, az Aquincumi Múzeum igazgatójának előadása és a kiállítás megnyitása zárta az ünnepet.

Kérünk, Urunk, Szent Flórián érdemeiért és könyörgésére oltalmazz bennünket minden lelki és testi veszedelem, főként a tűz pusztításai és gonosz vágyaink lelket emésztő lángjai ellen! Krisztus a mi Urunk által, ámen! ? imádkozunk a védőszenthez. Szent Flórián Florianus valós történelmi személy volt. 240. körül született és 304. május 4.-én halt mártírhalált. A római légióban századosként szolgált, itt vette fel a keresztény hitet.

Diocletianus császár uralma alatt, 303-ban újra kitört az keresztényüldözés. Amikor Flórián tudomást szerzett arról, hogy az Enns-parti Laureacumban(ma: Lorch) fogságba ejtettek 40 keresztényt ? volt katonáit ?, a foglyok segítségére sietett. A városba érkezés előtt nyíltan megvallotta keresztény mivoltát, ezért elfogták és bíróság elé állították. Egykori katonatársai vitték a bíró elé. Büntetésként megbotozták, majd arra ítélték, hogy kővel a nyakában az Enns-be dobják. Az ítéletet 304. május 4-én hajtották végre: az Enns hídjáról taszították le Flóriánt. Az őt vízbe lökő katona megvakult.

Holttestét egy Valéria nevű özvegy temette el. Sírja felett, amelyet a bencések, majd a lateráni kanonok gondozott, templomot építettek. Sírja körül mára híres kegyhely épült ki. Tisztelete főként Bajorországban, Ausztriában és Lengyelországban terjedt el. Árvizek és tűzvészek ellen védő szent. Tisztelete Magyarországon a középkor végén a Szepesség német lakta vidékein kezdődött, majd a XVII. században terjedt el általánosan. Kezdetben az árvizek ellen kérték segítségét. A XV. század végén hozták kapcsolatba a tűzzel, mert azt tartották, hogy ifjúkorában imádságára kialudtak egy égő ház lángjai. Katonaként pedig hősies helytállásával akadályozta meg az erődje leégését.

Szóljon hozzá!