ZETApress

hírportál

Dózsa a Ráday utcában

Enjoy Dózsa!Az MKE Intermédia tanszék első- és másodévfolyamos hallgatóinak, valamint a meghívott művészeknek ? Derkovits Gyula, Böröcz András, Maurer Dóra, Mécs Miklós, Reischl Szilvia, Révész László, Roskó Gábor ? kiállítása nyílt meg Enjoy Dózsa! címmel tegnap este 18 órakor a Ráday utcai 2B Galéria termeiben.

A május 23-án, péntekig hétköznap 14-től 18 óráig látható kiállítás alkotói: Ángyán Gergely, Balogh Emese, Becze Dóra, Bódi Marianna, Bódi Péter, Demeter Dávid, Eskulits Fruzsina, Hegyi Zsolt, Juristovszky Tamara, Katona Norbert, Karácsony Anna, Monhor Viktória, Mucsi Emese, Péter Fanni, Plesznivy Ákos, Svicevic Jila, Thury Lili, Tóth Ádám, Szabó Levente. Kurátor: Sugár János.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem intermédia tanszék első- és másodéves hallgatói Dózsa György személyének köztudati és történelmi hátterét vizsgálták. Halálának 500. évfordulójára különböző technikákkal (videóinstalláció, performansz, rajz, installáció) egy sajátos kortárs megnyilvánulást láthatnak/tak ? írta Katona Norbert.

Legenda? Történelmi tény? Mítosz? Magánmitológia? Történelmi tapasztalat? ? A Dózsa-féle parasztfelkelés kapcsán végiggondolt történelem-értelmezések szerteágazó irányokba mutatnak. A féléves folyamat alatt számos iránnyal találkoztunk, a Rubicon külön számot szentelt a Dózsa-kép értelmezésének, de foglalkoztunk korabeli szövegekkel is. A szálak a szerencsejáték felé vezettek: a történelmi itt a piros hol a piros egy lehetséges szemlélet, mely a történelmi tények fenntartással való kezelését is felveti. Marius, a kivégzett és oroszlánokkal megetetett koppenhágai zsiráf, az itt a piros hol a piros, a lelátó, a padló nonszensz-erezete és a plafonon látható szóösszetétel e téma történelmi tény – történelmi emlékezet – legenda vonulaton való elhelyezésen túl a 2014-ben is politikai karriert futó Dózsa-képet próbálja összezavarni, lemezteleníteni ? írta Monhor Viktória.

Feladatunk volt a félév során Dózsa György történetének újraalkotása. Nem volt könnyű a múlt erős hatásaival szembenéznünk ezen a téren, de célunk volt az ebből való kitörés. A témával kapcsolatosan felmerült a politikai érzet, a nők hatása a történelemre és a nemrégiben oroszlánok közé vetett zsiráf története is. Che Guevara és Dózsa György összemosása, az itt a piros, hol a piros játék és a halálig vezető utak az életben, útvonalak, választási lehetőségek és hatásuk a sorsra, valamint mindeközben az ezt megfigyelő tömeg igyekszik megmutatni hogyan szemlélhető manapság egy 500 éve rágott történet ? írta Svicevic Jila.

Szóljon hozzá!