ZETApress

hírportál

Folytatódó tehetséggondozás

Orr-képHagyománnyá vált a pályakezdő művészek támogatása: Ismét képzőművészeti ösztöndíj pályázatot hirdet az UniCredit Bank, folytatva a 2011-ben megkezdett tehetséggondozó programját. Idén is három pályakezdő alkotó számára kínálnak féléves ösztöndíjat, további tíz fiatal tehetséget pedig képvásárlással támogatnak a UniCredit Tehetség program 2014 keretében.

A kapcsolódó kiállítás mától március 13-án csütörtökig tekinthető meg a budapesti Liszt Ferenc téri Cafe Vian Galériájában, ahol a délelőtti bejelentés is történt. A válság, a gazdasági gondok súlyosan hatottak az utóbbi évek képzőművészeti életére, megakadt az értékesítés, elmaradtak a kortárs aukciók, és különösen nehézzé vált az új tehetségek pályakezdése. Az UniCredit Bank mára hagyománnyá vált kezdeményezése ebben az időszakban lett az egyik legjelentősebb, fiatal képzőművészeket támogató program. Különösen fontos, hogy nem egyszeri akcióról van szó, hanem immár harmadik éve várják ösztönző feltételek a pályázókat. Az UniCredit Tehetségprogram a karrierjük elején álló fiatal festőknek műveik bemutatásával, ösztöndíjjal és képvásárlással is segít. Ezen felül az 50 országban jelenlévő bankcsoport révén a nemzetközi ismertség lehetőségét is elérhetővé teszi.

Bankunk elődeinél a képzőművészetekkel való kapcsolat a műgyűjtéssel indult, ma azonban már ugyanarról van szó, mint a gazdaságban: újra beindítjuk a vérkeringést, a fejlődést. A művészetben is a tehetségeseknek, szakmailag hiteleseknek és vállalkozó szelleműeknek tudunk bizalmat szavazni, és támogatásunk révén az előrelépés, a kiteljesedés lehetőségét biztosítani ? mondta Sipos József, az UniCredit Bank ügyvezető igazgatója. ? Amikor 2011- ben elindítottuk az UniCredit Tehetségprogram ? a kortárs művészetért elnevezésű ösztöndíj- és képvásárlási kezdeményezésünket a hazai és határon túli kezdő magyar képzőművészek számára, még kísérletnek tekintettük. Mára bebizonyosodott, hogy az időközben nemzetközivé bővült zsűri által tehetségesnek, díjazandónak talált művészek sora sikeresen beindult a pályáján, személyes megbecsültségük ugyanúgy, mint műveik értéke, jelentősen nőtt, kinyílt előttük a jövő. Az UniCredit tehetségprogramra pedig ma már úgy tekintünk, mint nemes, tovább élő és éltetendő hagyományra.

Orr Máté, az első UniCredit Tehetségprogram egyik ösztöndíjasa ehhez hozzátette: A díj számomra elsősorban biztonságot és kiszámíthatóságot nyújtott, illetve azt is jelentette, hogy könnyebben tudtam új anyagokkal kísérletezni, és lehetőségem nyílt rá, hogy élőben lássak külföldön lévő példaértékű alkotásokat, ami nemcsak a fiatal festők számára fontos, hanem az marad egy festő egész pályája során.

Úgy tűnik, joggal lehetünk rá büszkék, hogy sikeresen érezzük és értékeljük a korosztály feltörekvő művészeit ? emelte ki Giró-Szász Krisztina, az UniCredit Tehetségprogram vezetője. ? A programra az elmúlt években több százan pályáztak, és a díjazott alkotók ? többek között Pinczés József, Orr Máté, Csernátony Lukács László és Jakatits-Szabó Veronika – azóta számos önálló és csoportos kiállításon vettek részt itthon és külföldön egyaránt. A legutóbbi fődíjas, Galambos Áron az egyik legnívósabb nemzetközi vásáron, a Viennafair-en is komoly sikert aratott.

A programra a művészeti felsőoktatás (a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, az Eszterházy Károly Főiskola ? Vizuális Művészeti Tanszéke és a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Művészeti Kara) jelenlegi hallgatói, illetve az ott végzett 23-33 év közötti fiatalok jelentkezhetnek. Emellett ? csakúgy, mint az előző két pályázat során ? a határon túl élő magyar művészek számára is lehetőséget kínálva a Kolozsvári Művészeti és Design Egyetem hallgatói is beadhatják pályázatukat.

A beérkezett pályázatokat ismét szakértői zsűri bírálja el, melynek tagjai: Dr. Balogh Péter, az Amadeus Művészeti Alapítvány vezetője; Bodoni Zsolt festőművész; Deák Erika, a róla elnevezett galéria tulajdonosa; Gulyás Gábor, a Velencei Biennale magyar kiállításának kormánybiztosa; Jean Neal londoni kurátor, aki a közép- és kelet-európai művészet jeles ismerője és népszerűsítője; Giró-Szász Krisztina, a FineArt Invest ügyvezetője és az ArtFolio kiadója; valamint az UniCredit Bank képviseletében Sípos József ügyvezető igazgató. A pályázat az idén is három ifjú alkotó számára kínál féléves ösztöndíjat ? és persze mint a korábbiakban, holtverseny most is lehetséges ? további tíz fiatal tehetség pedig egyszeri képvásárlás formájában kap támogatást. Egy alkotó több művel is pályázhat, a jelentkezés határideje: 2014. április 30-a, szerda. A részletes pályázati kiírás idekattintva olvasható.

Az UniCredit

A vezető európai kereskedelmi bank húsz országban van jelen intézményhálózatával. A 2013. szeptember 30-ai adatok szerint hálózatunk ? mely több mint kilencezer bankfiókból áll és amelyben több mint 148 ezer munkatárs dolgozik ?, mintegy ötven piacra terjed ki. A közép- és kelet-európai régióban az UniCredit működteti a legnagyobb, mintegy 3600 fiókból álló nemzetközi bankhálózatot. Az UniCredit hazánkon kívül Ausztria, Azerbajdzsán, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország és Szlovákia, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Németország, Olaszország, Oroszország, Románia, Szerbia, Szlovénia, Törökország és Ukrajna területén folytatja tevékenységét.

Szóljon hozzá!